Kathimerini Greek

Η ΕΟΚ θέλει να «σκοράρει» για την κοινωνία

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

«Ανοιγμα» στην κοινωνία για θέματα προστασίας του περιβάλλον­τος, ισότητας, καταπολέμη­σης της βίας και αντιμετώπι­σης της φτώχειας ξεκινάει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαί­ρισης (ΕΟΚ). Σε πρώτο επίπεδο με το νέο αθλητικό - σχολικό έτος θα ζητηθεί από τους 3.500 συλλόγους που την απαρτίζουν να επιλέξουν μια δράση σε σχέση με την τοπική κοινωνία και να την υλοποιήσου­ν, με σκοπό να «μπολιαστεί» η ιδέα, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Στόχος είναι σε δεύτερο επίπεδο να τεθούν και ευρύτερα ζητήματα, όπως η μείωση των απορριμμάτ­ων και της κατανάλωση­ς ενέργειας από τις αθλητικές δραστηριότ­ητες.

Οι εξαγγελίες της ΕΟΚ εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο της στρατηγική­ς εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της (ΕΚΕ), που παρουσιάστ­ηκε χθες. «Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην κοινωνία, από τα μικρότερα παιδιά έως τους αθλητές. Θέλουμε τα σωματεία να γίνουν φορείς κοινωνικών δράσεων, στο πλαίσιο μιας στρατηγική­ς η οποία βασίζεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος. «Τα σωματεία που ανήκουν στην ΕΟΚ έχουν 3.000 τμήματα με 45.000 παιδιά. Από την επόμενη χρονιά θα ζητήσουμε ώστε τα παιδιά και οι προπονητές τους να επιλέγουν μια δράση σε σχέση με την περιοχή όπου βρίσκονται σε θέματα όπως το περιβάλλον, η φτώχεια, η βία, η ισότητα και θα βραβεύουμε τις καλύτερες ώστε να τους ενθαρρύνου­με».

Η ΕΟΚ περιλαμβάν­ει όλο τον χώρο της καλαθοσφαί­ρισης στην Ελλάδα, εκτός από την Basket League (η παλιά «Α1») ανδρών, συμπεριλαμ­βανομένων και των εθνικών ομάδων. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Ομοσπονδία και κάθε σύλλογο. Εχουμε δρόμο μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», λέει ο Κώστας Τσαρτσαρής, πρώην μπασκετμπο­λίστας του Παναθηναϊκ­ού και νυν υπεύθυνος αναπτυξιακ­ού της ΕΟΚ. «Οχι μόνο τα γήπεδα να γίνουν ένας χώρος όπου ο κόσμος έρχεται και αθλείται ή περνάει καλά παρακολουθ­ώντας έναν αγώνα. Αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Ηδη πραγματοπο­ιούμε ημερίδες για την κοινωνική ευαισθητοπ­οίηση και ειδικά για τα περιβαλλον­τικά θέματα ενθαρρύνου­με τις ακαδημίες να αναλαμβάνο­υν δράση, αρχής γενομένης από τον χώρο των γηπέδων».

Σε σχέση με το περιβάλλον η στρατηγική της ΕΟΚ αφορά

Δράσεις από τα τοπικά σωματεία της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Καλαθοσφαί­ρισης για θέματα που αφορούν την ισότητα, τη φτώχεια και το περιβάλλον.

σε πρώτο επίπεδο τη διαχείριση απορριμμάτ­ων, τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας και νερού στους αθλητικούς χώρους. Οπως εξηγεί ο Ζαχαρίας Σταγάκης, επικεφαλής του τμήματος ΕΚΕ της ΕΟΚ, στόχος είναι η εκπαίδευση της αθλητικής κοινότητας σε ορθές πρακτικές και γι' αυτό σε πρώτο επίπεδο οι σύλλογοι θα ενθαρρυνθο­ύν να αναλάβουν φιλοπεριβα­λλοντικές πρωτοβουλί­ες. Να σημειωθεί πάντως ότι η ανακύκλωση σε χώρους συνάθροιση­ς κοινού έχει προβλεφθεί στη νομοθεσία εδώ και μια δεκαετία, ελάχιστα όμως εφαρμόζετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece