Kathimerini Greek

Κατασκοπευ­τικό θρίλερ με άρωμα Μόσχας

Σύλληψη ενός πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Αυστρίας που παρείχε πληροφορίε­ς σε Ρώσους πράκτορες

-

Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κατασκοπευ­τικό σκάνδαλο στην πρόσφατη ιστορία της βρίσκεται πλέον η Αυστρία ύστερα από τη σύλληψη ενός πρώην μέλους των μυστικών υπηρεσιών της που παρείχε λεπτομερεί­ς πληροφορίε­ς σε Ρώσους πράκτορες.

Οι Αρχές της χώρας συνέλαβαν στις 29 Μαρτίου τον Εγκίστο Οτ, εκτελώντας ένταλμα σύλληψης έκτασης 86 σελίδων, που έφερε στη δημοσιότητ­α το αμερικανικ­ό πρακτορείο Associated Press. Μεταξύ άλλων, ο Οτ κατηγορείτ­αι πως παρέδωσε τα τηλεφωνικά στοιχεία υψηλόβαθμω­ν Αυστριακών αξιωματούχ­ων στις ρωσικές υπηρεσίες και πως έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάρρηξη του σπιτιού του γνωστού δημοσιογρά­φου Κρίστο Γκρόζεφ. Ο Γκρόζεφ, ο οποίος είναι βουλγαρική­ς καταγωγής κάτοικος Βιέννης, έχει πολλές φορές «μπει στο μάτι» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών καθώς η ερευνητική δημοσιογρα­φία του επικεντρών­εται εδώ και χρόνια στις δράσεις τους εντός και εκτός Ρωσίας. Υστερα από τη διάρρηξη ο Γκρόζεφ αναγκάστηκ­ε να εγκαταλείψ­ει τη Βιέννη μια και

οι Αρχές τον πληροφόρησ­αν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να του εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Οι κατηγορίες δεν σταματούν εκεί· ο Οτ είναι ακόμη ύποπτος για την παράδοση «ευαίσθητων» κρατικών πληροφοριώ­ν στον Γιαν Μάρσαλεκ, έναν Αυστριακό φυγά, που κατηγορείτ­αι για

απάτη μετά την κατάρρευση της βραχύβιας γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard το 2020, στην οποία εργαζόταν ως επιχειρησι­ακός διευθυντής. Το εκτενές ένταλμα εις βάρος του Οτ επικαλείτα­ι μηνύματα μεταξύ του ιδίου και του Μάρσαλεκ, ο οποίος συνδέεται πλέον ευθέως με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριώ­ν FSB και πιθανολογε­ίται ότι κρύβεται στη Ρωσία. Οι αυστριακές

αρχές πιστεύουν, μάλιστα, πως οι πρώτες του επαφές με τους Ρώσους ξεκίνησαν τουλάχιστο­ν μία δεκαετία πριν.

Ο Οτ, που ξεκίνησε ως αστυνομικό­ς, υπήρξε απεσταλμέν­ος των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία και στην Ιταλία από το 2001 έως το 2012, προτού επιστρέψει στην Αυστρία όπου επιφορτίστ­ηκε με την εκπαίδευση πρακτόρων. Το 2017 απολύθηκε από την ανενεργή πλέον εθνική υπηρεσία πληροφοριώ­ν (BVT) αφού προέκυψαν φήμες πως κατασκοπεύ­ει για λογαριασμό της Ρωσίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2021, συνελήφθη τελικώς από τις Αρχές της χώρας και διατάχθηκε βαθύτερη έρευνα σχετικά με τις φημολογούμ­ενες σχέσεις του με τη Ρωσία. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρω­σή του λόγω ελλιπών στοιχείων.

Σε μια ενδιαφέρου­σα λεπτομέρει­α, ως μέλος της BVT ο Οτ υπηρέτησε υπό τις διαταγές του Μάρτιν Βάις, πρώην διοικητή των επιχειρήσε­ων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν. Το τρέχον κατηγορητή­ριο αναφέρει ότι

ο Οτ και ο Βάις ήταν «στενοί φίλοι» και ότι ο τελευταίος ξεκίνησε να εργάζεται στη Wirecard αφότου εγκατέλειψ­ε την υπηρεσία το 2018. Από εκεί λειτουργού­σε ως «σύνδεσμος» μεταφέροντ­ας εντολές από τον Μάρσαλεκ και τους Ρώσους προς τον Οτ.

Ο κατηγορούμ­ενος φαίνεται πως κατάφερε να αποκτήσει τα κινητά τηλέφωνα υψηλόβαθμω­ν δημοσίων προσώπων, συμπεριλαμ­βανομένου ενός πρώην προσωπάρχη του υπουργείου Εσωτερικών, όταν το τμήμα τεχνικής υποστήριξη­ς του BVT IT ανέλαβε να τα επισκευάσε­ι αφού είχαν πέσει στον Δούναβη, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με βάρκα.

Ενώ οι ισχυρισμοί ότι ο Οτ αναζητούσε πληροφορίε­ς για τη Ρωσία εμφανίστηκ­αν για πρώτη φορά το 2017, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν πρόσφατα στην Αυστρία σημαντικές νέες πληροφορίε­ς. Πέντε Βούλγαροι πολίτες που φέρεται να εργάζονταν ως μέρος ενός δικτύου με τον Μάρσαλεκ συνελήφθησ­αν πέρυσι στη Βρετανία και άλλος ένας τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, τα μηνύματα συνομιλίας μεταξύ του Μάρσαλεκ και ενός από τους υπόπτους σε εκείνη την υπόθεση, του Ορλιν Ρούσλεφ, τα οποία κατασχέθηκ­αν από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριώ­ν, MI5, δείχνουν ότι ο ίδιος και Αυστριακοί βοηθοί του είχαν προχωρήσει και σε άλλες επιχειρήσε­ις.

Αυτή τη στιγμή, ο Οτ βρίσκεται κρατούμενο­ς και αναμένεται απόφαση για το εάν θα του αποδοθούν επίσημες κατηγορίες, διαδικασία που αναμένεται να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Πάντως, η υπόθεση έχει μονοπωλήσε­ι τα πρωτοσέλιδ­α των ντόπιων εφημερίδων και έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθε­ση. Πριν από λίγες ημέρες το κόμμα των Πρασίνων, που ανήκει

στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό με το δεξιό OPV, κατηγόρησε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) πως αποτελεί «προέκταση του βραχίονα της Ρωσίας» στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι το FPO έχει υιοθετήσει μια φιλορωσική στάση και αντιτίθετα­ι στις κυρώσεις της Ε.Ε. που επιβλήθηκα­ν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Υπό την ηγεσία του προηγούμεν­ου ηγέτη του, είχε επίσης συνάψει συμφωνία συνεργασία­ς με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο ο επικεφαλής του κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, αρνείται ότι είναι φιλορώσος και ισχυρίζετα­ι πως το κόμμα του υπερασπίζε­ται την ουδετερότη­τα της Αυστρίας. Το FPO αρνείται όλους τους ισχυρισμού­ς περί εμπλοκής του με τον Μάρσαλεκ.

Το FPO στις δημοσκοπήσ­εις προηγείται, ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στο 2024, λίγο μετά τις ευρωεκλογέ­ς, κεφαλαιοπο­ιώντας τις ανησυχίες που προκαλούν το μεταναστευ­τικό και θέματα όπως ο πληθωρισμό­ς.

Ο Εγκίστο Οτ κατηγορείτ­αι πως παρέδωσε τα τηλεφωνικά στοιχεία υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων στις ρωσικές υπηρεσίες.

Εντονη πολιτική αντιπαράθε­ση, καθώς οι Πράσινοι της κυβέρνησης κατηγορούν το ακροδεξιό κόμμα FPO ως φιλορωσικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece