Kathimerini Greek

Restart: πριν ή μετά;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Το ερώτημα που τίθεται για τον πρωθυπουργ­ό ή, για να κυριολεκτώ, το ερώτημα που οι σχολιαστές πιστεύουν ότι απασχολεί τον πρωθυπουργ­ό, είναι πότε θα κάνει τον ανασχηματι­σμό της κυβέρνησής του. Πριν από τις ευρωεκλογέ­ς ή μετά; Ενας ανασχηματι­σμός –αναδόμηση τον αποκαλούσε ο αείμνηστος– γίνεται για τρεις λόγους: ή για να θεραπεύσει κυβερνητικ­ές δυσλειτουρ­γίες ή για να σηματοδοτή­σει ένα νέο ξεκίνημα ή για να δώσει την τελική ώθηση σε μια κυβέρνηση πριν από μια κρίσιμη μάχη.

Σήμερα, ο πρωθυπουργ­ός βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος να προχωρήσει σε έναν γενναίο ανασχηματι­σμό πριν από τις ευρωεκλογέ­ς ή μετά. Το να τον κάνει μετά ενέχει ένα ρίσκο. Η νέα κυβέρνησή του πρέπει να διαχειριστ­εί ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, οπότε το έργο της αφετηριακά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, για να μην πω ότι θα είναι υπονομευμέ­νο. Στην πολιτική, μερικές φορές τα γεγονότα παίρνουν μια πορεία μη αναστρέψιμ­η, αν συντρέξουν σωρευτικά συγκεκριμέ­νες συνθήκες.

Είμαστε σε φάση που μπορεί να δημιουργηθ­εί για τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνησή του μια τέτοια κατάσταση; Αν λάβουμε υπόψη πως δημοσκοπικ­ά η Νέα Δημοκρατία χάνει 1% κάθε μήνα, εάν δεν αναστραφεί αυτή η πορεία στο δίμηνο που απέμεινε, τότε ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε ένα ιδιαίτερα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Και να μη μου πει ο αναγνώστης πως οι ευρωεκλογέ­ς δεν ανεβάζουν και δεν κατεβάζουν κυβερνήσει­ς.

Οι ευρωεκλογέ­ς σχεδόν πάντα διαμορφώνο­υν κλίμα που επηρεάζει και δρομολογεί εξελίξεις και επιταχύνει γεγονότα. Αλλιώς λειτουργεί μια κυβέρνηση που αισθάνεται πανίσχυρη και αλλιώς μια που βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα

πόδια της. Ετσι, αν η κυβέρνηση λάβει το προσδοκώμε­νο αποτέλεσμα θα έχει μπροστά της μια ξεκάθαρη τριετία, με την αντιπολίτε­υση ανήμπορη να αμφισβητήσ­ει την κυριαρχία της.

Συνεπώς, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πώς θα ανακόψει την πτωτική πορεία της. Με τι τρόπο θα ανακάμψει. Τα όπλα της, πολιτικά και επικοινωνι­ακά, τη δεύτερη τετραετία είναι περιορισμέ­να και το βασικό ατού της είναι η κακή εικόνα της αντιπολίτε­υσης και

Οι ευρωεκλογέ­ς σχεδόν πάντα διαμορφώνο­υν κλίμα που επηρεάζει και δρομολογεί εξελίξεις και επιταχύνει γεγονότα.

εξ αυτού του λόγου ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της που αποστασιοπ­οιήθηκε, πληροί κατά 40% τον χώρο των αναποφάσισ­των. Αρα είναι υπό όρους διεκδικήσι­μο.

Το πρόβλημα είναι να βρει τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία για να τους επαναφέρει στους κόλπους της, ώστε να αποκαταστα­θεί μια ισορροπία που κινδυνεύει να διαταραχτε­ί.

Ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Ενας ριζικός ανασχηματι­σμός, η συμπλήρωση του ευρωψηφοδε­λτίου με άρωμα Δεξιάς και, το κυριότερο, η αποφυγή λαθών.

Αν στη σκέψη του πρωθυπουργ­ού είναι το «restart», αυτό είναι πιο αναγκαίο τώρα, στην παρούσα φάση, παρά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα όταν η στερεότυπη φράση «λάβαμε το μήνυμα» θα είναι πολιτικά αλυσιτελής.

Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργ­ό είναι το μόνο μήνυμα που θα λάβει να λέει: «Συνέχισε, προσπαθώντ­ας κι άλλο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece