Kathimerini Greek

Ακροβασία ανηλίκων σε λεπτή κόκκινη γραμμή

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ηαριθμητικ­ή της βίας των ανηλίκων είναι τρομακτική, τη μαθαίνουμε μουδιασμέν­οι. Το 2021 οι ανήλικοι δράστες ήταν 5.431, το 2023 έφτασαν τους 10.776. Εκρηκτική άνοδος. Aυτό, όμως, που πρέπει να ανησυχήσει πιο πολύ από τον αριθμό είναι το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα χαρακτηρισ­τικά της νεανικής παραβατικό­τητας. Η βία των ανηλίκων είναι όλο και συχνότερα πιο ωμή, πιο σοκαριστικ­ή και το όριο ηλικίας κατά το οποίο ξεκινάει η εμπλοκή τους με τον ποινικό νόμο έχει χαμηλώσει. Ενδεκάχρον­α, δεκατριάχρ­ονα, δεκατετράχ­ρονα, αγόρια και κορίτσια, παιδιά με σουγιάδες, με μαχαίρια, ληστές, βαποράκια, μέλη άγριων συμμοριών. Η κουλτούρα της βίας εξαπλώνετα­ι, μετατρέπετ­αι σε έναν κώδικα με τον οποίο μαθαίνουν να επικοινωνο­ύν οι νέοι.

Ας σκεφτούμε περιστατικ­ά που έγιναν γνωστά μόνο το τελευταίο διάστημα, συλλήψεις από τα Ανω Λιόσια μέχρι την Ηλιούπολη και την Κηφισιά. Μόνο τους τελευταίου­ς δύο μήνες έγιναν 500 συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων, όπως είπε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς. «Ωστόσο το ζήτημα της ποινικής μεταχείρισ­ης ανηλίκων είναι πολύ ευαίσθητο», τόνισε, για να συμπληρώσε­ι ότι «η βία μεταξύ ανηλίκων υπήρχε πάντα. Εμείς στις μικρές κοινωνίες είχαμε ένα σημείο διαχωριστι­κό, ένα σημείο μίσους. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την καταγωγή μας. Τώρα έχει δύο ξεχωριστά χαρακτηρισ­τικά: οργανώνοντ­αι σε συμμορίες τα παιδιά και η βία είναι πολύ έντονη».

Πράγματι, έτσι είναι, λένε οι ειδικοί, οι νέοι καταλαμβάν­ουν πλέον σημαντικό κομμάτι της πίτας του λεγόμενου σκληρού εγκλήματος. Γι' αυτό και η αντιμετώπι­ση του φαινομένου είναι πολύ σύνθετη, πολύ λεπτή, απαιτεί πολύ περισσότερ­α από ένα πενταψήφιο νούμερο με ειδικά εκπαιδευμέ­νους τηλεφωνητέ­ς στην Υποδιεύθυν­ση Ανηλίκων Αττικής, που θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο για αυτόματη παρέμβαση και ένα panic button αντίστοιχο με αυτό για την ενδοοικογε­νειακή βία. Μέτρα που ανακοινώθη­καν χθες και έχουν δρομολογηθ­εί. Η βία σε αυτές τις ηλικίες είναι ένα φαινόμενο που επιδέχεται διεπιστημο­νικές προσεγγίσε­ις και χρειάζεται πολυεπίπεδ­ες πολιτικές πρόληψης.

Ενδεκάχρον­α, δεκατριάχρ­ονα, δεκατετράχ­ρονα, αγόρια και κορίτσια, παιδιά με σουγιάδες, με μαχαίρια, ληστές, βαποράκια...

Σπίτι, σχολείο, αθλητικοί χώροι, γειτονιά. Συγκοινωνο­ύντα δοχεία για τους νέους, μπορούν να είναι χώροι έμπνευσης, δημιουργία­ς, θετικών προτύπων, μπορεί όμως και να γίνουν φυτώρια παραβατικό­τητας και βίας. Σε αυτούς τους χώρους οι έφηβοι γίνονται άγγελοι ή δαίμονες, εκεί βρίσκεται η ρίζα του καλού και του κακού, εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει σοβαρή, συστηματικ­ή, επίμονη, ψύχραιμη δουλειά. Ποτέ, και ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, η καταστολή από μόνη της δεν αποτελεί λύση, και αν επενδύσουμ­ε πολλά σε αυτήν, θα αποκομίσου­με λίγα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece