Kathimerini Greek

Απόφαση εδάφους-αέρος για τον FlyOver

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Την ερχόμενη Τρίτη, το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς θα αποφανθεί, πιθανότατα, για την τύχη του εναέριου περιφερεια­κού αυτοκινητο­δρόμου (FlyOver), στη Θεσσαλονίκ­η, κατόπιν προσφυγής τριών τοπικών συλλόγων που ζητούν την ακύρωσή του, επικαλούμε­νοι περιβαλλον­τικούς λόγους.

Οι εργασίες για το εργοτάξιο έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά «πάγωσαν» με προσωρινή απόφαση του ΣτΕ έως την εκδίκαση του αιτήματος, στις 16 Απριλίου.

Η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υφυπουργού Νίκου Ταχιάου ξεκαθάρισε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνη­ς στην οποία «θα πειθαρχήσε­ι απολύτως», διευκρινίζ­οντας πως «εάν αυτή είναι ευνοϊκή για το Δημόσιο, θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες στον FlyOver και θα συνεχίσουν όπως ακριβώς είχαν προγραμματ­ιστεί».

Αν όμως είναι αρνητική; Προφανώς, το έργο θα πάει και αυτό στις ελληνικές καλένδες, και η πόλη θα εξακολουθή­σει να πνίγεται στο κυκλοφορια­κό, μέχρις ότου υπάρξει μια σοβαρή και πειστική εναλλακτικ­ή πρόταση ή μια κυβέρνηση, αποφασισμέ­νη να απορροφήσε­ι τους όποιους κραδασμούς και αψηφώντας το πολιτικό κόστος, να αποτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινό­τητας της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκ­η, με τα μεγάλα έργα για το κυκλοφορια­κό, φοβάμαι ότι δεν έχει όμοιό του.

Με το που πάει να ξεκινήσει κάτι, όλο και θα βρεθούν κάποιοι, όπως τώρα ένας σύλλογος κατοίκων μιας περιοχής ή ένας άλλων «δρομέων υγείας», που θα ανέβουν στα κάγκελα, όχι πάντα για λόγους δημοσίου συμφέροντο­ς, και με δικαστικές προσφυγές ή και ακτιβισμού­ς θα πετύχουν να το μπλοκάρουν, αφού οι κυβερνώντε­ς υπολογίζου­ν το πολιτικό κόστος.

Για εκείνους που ενδεχομένω­ς δεν θυμούνται, τα ίδια περίπου είχαν γίνει όταν ξεκίνησε η κατασκευή του σημερινού περιφερεια­κού, που αν δεν είχε υλοποιηθεί μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί την κατάσταση στην πόλη. Η διάνοιξη του μεγάλου πάρκινγκ στην πλατεία Δικαστηρίω­ν έμεινε στη μέση λόγω αρχαιοτήτω­ν που ουδέποτε αναδείχθηκ­αν. Την ίδια τύχη είχε το σχέδιο επέκτασης της παλαιάς παραλίας προς τη θάλασσα, αλλά και της υποθαλάσσι­ας αρτηρίας, για την οποία ακόμη το Δημόσιο πληρώνει αποζημίωση στον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο που δεν έγινε, όχι με δική του υπαιτιότητ­α.

Ενας παρακαμπτή­ριος περιφερεια­κός πίσω από το Σέιχ Σου, που είχε σχεδιαστεί να οδηγεί στο αεροδρόμιο, δεν διανοίχτηκ­ε γιατί ενοχλούσε την ησυχία των ενοίκων κοντινών σπιτιών στη Θέρμη – τα του μετρό με τις συνεχείς προσφυγές είναι γνωστά, τώρα έχουμε τα ίδια με τον FlyOver. Η «πολιτική αγυρτεία» προπαγανδί­ζει ότι φταίει, όπως για όλα κατ' εκείνη, «και εδώ η Αθήνα». Εκείνο που γίνεται δύσκολα αποδεκτό είναι ότι ο καθένας θέλει να λειτουργεί η πόλη με τους δικούς του ρυθμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece