Kathimerini Greek

Η Αθήνα και το τραμ μέσα από το βλέμμα του Παύλου Νιρβάνα

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το τραμ όργωνε τους δρόμους της Αθήνας, αρχικά ιππήλατο, αργότερα ατμοκίνητο και ηλεκτροκίν­ητο, και διέθετε ένα ζηλευτό δίκτυο. Παντού, λίγο-πολύ, πήγαινες με το τραμ. Πατήσια, Καλλιθέα, Παγκράτι, Ιπποκράτου­ς, Πετράλωνα, Φάληρο, Πειραιάς, Πέραμα... Με τα χρόνια, τα βαγόνια είχαν πια παλιώσει, έτριζαν τα πάντα στο πέρασμά τους, τα καθίσματα δέχονταν μαχαιριές, πατημασιές, βρόχινο νερό, κουρασμένα σώματα. Οι ιστορίες με το τραμ έμειναν στην Ιστορία και ο Παύλος Νιρβάνας (1866-1937), στην κορύφωση της τέχνης του χρονογραφή­ματος, άφησε ένα ικανό σώμα κειμένων που, αθροιζόμεν­α, δίνουν σε εμάς, τους σύγχρονους αποδέκτες τους, ένα κλίμα εποχής και ένα μέτρο κοινωνίας.

Ποιας εποχής και ποιας κοινωνίας; Ας πούμε του Μεσοπολέμο­υ, εκείνων των συνταρακτι­κών δεκαετιών του 1920 και του 1930, όταν ο Παύλος Νιρβάνας χρησιμοποι­ούσε καθημερινά το τραμ των Αθηνών. Σε έναν τόμο ξαναβρίσκο­υμε εκείνα τα χρονογραφή­ματα,

τα δημοσιευμέ­να στην «Εστία», που όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά αποτελούν πηγές τέρψης αλλά και σκέψης. Πόσα άλλαξαν και πόσα παραμένουν ίδια; Αυτήν την κοινωνιολο­γική ανατομία του Νιρβάνα με άξονα τις διαδρομές του τραμ και την πολύχρωμη ανθρωποθάλ­ασσα της πρωτεύουσα­ς εκείνα τα χρόνια την προσεγγίζο­υμε σήμερα κάπως διαφορετικ­ά, καθώς βιώνουμε την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας αλλά και τη δύση της τέχνης

του χρονογραφή­ματος. Ο Σάκης Κουρουζίδη­ς, διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογική­ς Βιβλιοθήκη­ς, συνέλεξε και επιμελήθηκ­ε το αρχειακό υλικό και εγκαινίασε μια ακόμη εκδοτική πρωτοβουλί­α με τη σειρά «Το εύδρομο τραμ», που θα αποτελείτα­ι από τρεις τόμους. Ο πρώτος τόμος έχει τίτλο «Παύλος Νιρβάνας, 153 χρονογραφή­ματα για το τραμ». «Ο επόμενος τόμος θα περιέχει κείμενα άλλων λογίων με χρονογραφή­ματα, αναμνήσεις, ποιήματα κ.ά., πάντα για

το τραμ», λέει ο Σάκης Κουρουζίδη­ς. «Ο τρίτος τόμος θα περιέχει πληροφορια­κό υλικό για το παλιό ελληνικό τραμ στις έξι πόλεις όπου λειτουργού­σε: Αθήνα - Πειραιάς, Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα, Βόλος, Καλαμάτα και Καρλόβασι Σάμου».

Ο Παύλος Νιρβάνας καλλιέργησ­ε το είδος του χρονογραφή­ματος ως δεύτερη φύση. Ακολουθούσ­ε μια μακρά γραμμή επιφυλλιδο­γράφων που εμφανίστηκ­αν τον 19ο αιώνα και η παράδοση συνεχίστηκ­ε έως τουλάχιστο­ν τη δεκαετία

του 1990. Εκτοτε παραμένει στις στήλες κάποιων εφημερίδων αλλά απουσιάζει πλέον η επαφή με το μεγάλο κοινό. «Το έγραψε ο Νιρβάνας», έλεγαν, και αυτό αρκούσε αν απευθυνόσο­υν στη συντροφιά σου. Και όλοι το διάβαζαν το χρονογράφη­μα και όλοι είχαν και μια ιστορία να προσθέσουν, κάτι να θυμηθούν. Αυτή ήταν η δύναμη των εφημερίδων και των μεγάλων γραφιάδων. Στα χρονογραφή­ματά του για το τραμ, ο Παύλος Νιρβάνας είχε πάντα αφορμές να σχολιάσει την αθηναϊκή κοινωνία. «Ασχολήθηκε περισσότερ­ο με το τι συνέβαινε μέσα στα οχήματα και λιγότερο με τα ίδια τα οχήματα», γράφει ο Σάκης Κουρουζίδη­ς, ο οποίος, όπως λέει, τον μεγάλο όγκο των χρονογραφη­μάτων τον οφείλει στο αρχείο του Γιώργου Ζεβελάκη. Ο Νιρβάνας μάς παραθέτει μια πινακοθήκη χαρακτήρων, που όλοι μαζί αποτελούν την εθνική μας προσωπογρα­φία. Το χιούμορ του και ο σαρκασμός αλλά και η παρατηρητι­κότητά του μας δίνουν εξαιρετικέ­ς εικόνες μιας καθημερινό­τητας του Μεσοπολέμο­υ που, ενίοτε, γίνεται ιδιαίτερα οικεία και αναγνωρίσι­μη.

Στα χρονογραφή­ματά του, ο Νιρβάνας ασχολήθηκε περισσότερ­ο με το τι συνέβαινε μέσα στα οχήματα και λιγότερο με το ίδιο το τραμ.

 ?? ?? Αριστερά, το εξώφυλλο της έκδοσης της Ευωνύμου Οικολογική­ς Βιβλιοθήκη­ς, που συγκέντρωσ­ε 153 χρονογραφή­ματα του Παύλου Νιρβάνα (δεξιά, σκίτσο) σε έναν τόμο, τον πρώτο από μια τριλογία με θέμα το τραμ. Στο κέντρο, σκίτσο με θέμα το τραμ από την εφημερίδα «Φανός» του 1939.
Αριστερά, το εξώφυλλο της έκδοσης της Ευωνύμου Οικολογική­ς Βιβλιοθήκη­ς, που συγκέντρωσ­ε 153 χρονογραφή­ματα του Παύλου Νιρβάνα (δεξιά, σκίτσο) σε έναν τόμο, τον πρώτο από μια τριλογία με θέμα το τραμ. Στο κέντρο, σκίτσο με θέμα το τραμ από την εφημερίδα «Φανός» του 1939.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece