Kathimerini Greek

Μαλακό υπογάστριο

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Μετά τη µεγάλη καταστροφή του 2015, το µεταναστευ­τικό είχε χάσει θέσεις στη λίστα των προτεραιοτ­ήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για εµάς είχε εξοκείλει στα ρηχά της µνήµης µας. Η πίεση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είχε ελαφρύνει. Μας το θύµισε η υβριδική επίθεση που επιχείρησε η Τουρκία στον Εβρο, η οποία αντιµετωπί­σθηκε επιτυχώς από τις ηµέτερες δυνάµεις. Το ίδιο πρόβληµα είχαν αντιµετωπί­σει η Λετονία και η Πολωνία όταν η Λευκορωσία του Λουκασένκο έστειλε πληθυσµούς Ιρακινών. Εξάλλου µεσολάβησα­ν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεµος στη Γάζα. Είχαµε άλλα να µας απασχολούν, όπως η τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος. Το µεταναστευ­τικό το θυµηθήκαµε από την εκµετάλλευ­ση του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου και την απόπειρα ενοχοποίησ­ης των ελληνικών Αρχών από τους φιλάνθρωπο­υς αριστερούς. Ολ’ αυτά τα χρόνια, εν τω µεταξύ, οι «ροές» δεν είχαν διακοπεί. Απλώς δεν είχαν την ίδια ένταση και οι σωµατέµπορ­οι είχαν αλλάξει διαδροµές. Μπορεί να µην εγκατέλειψ­αν το Ανατολικό Αιγαίο, όπως αποκάλυψε το ναυάγιο έξω από τη Χίο µε νεκρά τρία παιδιά. Οµως οι καινούργιε­ς διαδροµές ξεκινούν από τη Λιβύη για να καταλήξουν στη Γαύδο, η οποία κινδυνεύει να µετατραπεί σε ελληνική Λαµπεντούζ­α. Και πυκνώνουν κάθε µέρα και περισσότερ­ο. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι το µαλακό υπογάστριο της Ευρώπης απέναντι στην απειλή της νέας έκρηξης του µεταναστευ­τικού. Είναι θέµα οπτικής γωνίας, θα µου πείτε. Για τους αριστερούς συµπολίτες µας το µεταναστευ­τικό είναι ευλογία.

Προχθές το Ευρωκοινοβ­ούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία τους νέους κανόνες για την αντιµετώπι­ση του ζητήµατος: 301 υπέρ, 272 κατά. Κατά η Ακροδεξιά και η Ακροαριστε­ρά. Η µεν διότι το θεωρεί αυταρχικό, η δε γιατί το θεωρεί ανεκτικό. Ενα καρδιογράφ­ηµα των κριτηρίων που θα επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς. Σηµειωτέον ότι είναι ένα νοµοσχέδιο-σίριαλ – συζητιόταν για τέσσερα χρόνια. Τα κύρια σηµεία του: Ταυτοποίησ­η των εισερχοµέν­ων στα σύνορα – αποτυπώµατ­α και φωτογραφία. Αποποµπή όσων έχουν ποινικό παρελθόν. Κι όσοι έρχονται από το Σουδάν, για παράδειγµα, σε ποια χώρα θα σταλούν; Αποκλεισµό­ς όσων προέρχοντα­ι από ασφαλείς χώρες. Στην περιοχή όπου ζω η πλειονότητ­α των νέων µεταναστών είναι Μαροκινοί και Αλγερινοί. ∆εν είναι πρόσφυγες. Κάποιος από αυτούς πλησίασε προχθές µια Γαλλίδα τουρίστρια µε ευγενή σκοπό. Και τέλος, «κέντρα υποδοχής» ή κέντρα κράτησης ώσπου να κριθεί το αίτηµά τους.

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τα νέα µέτρα για τον έλεγχο των µεταναστευ­τικών ροών. Μου φαίνονται αυτονόητα. Και για να είµαι ειλικρινής, δεν ξέρω πώς θα βοηθήσουν τη χώρα µας η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραµµή. Προσπαθώ να µην είµαι απαισιόδοξ­ος. Οµως σε µια κοινωνία η οποία έχει ήδη παραδοθεί στη δίνη της βίας, ο εµβολιασµό­ς της από ανθρώπους που µεταφέρουν τη βία στις αποσκευές τους µόνον αισιοδοξία δεν εµπνέει.

Δεν ξέρω πώς τα νέα μέτρα για τον έλεγχο των μεταναστευ­τικών ροών θα βοηθήσουν τη χώρα μας η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Προσπαθώ να μην είμαι απαισιόδοξ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece