Kathimerini Greek

Ο Μιχάλης Μπλέτσας στο τιμόνι της Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας

- ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Η ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των μηχανισμών αντιμετώπι­σης των κυβερνοεπι­θέσεων και η ενημέρωση των πολιτών είναι βασικοί πυλώνες της στρατηγική­ς για την κυβερνοασφ­άλεια, σημειώνει στην «Κ» ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστι­κών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας. Από χθες ο κ. Μπλέτσας απέκτησε και μία ακόμη ιδιότητα, καθώς ορίστηκε με εισήγηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Δημήτρη Παπαστεργί­ου και απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας.

Πρόκειται για τον νέο φορέα, που έχει σκοπό την αποτελεσμα­τική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπι­θέσεων, ώστε να μεγιστοποι­ηθεί το επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριώ­ν τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Ο διακεκριμέ­νος επιστήμονα­ς σημειώνει ότι η επικινδυνό­τητα των επιθέσεων από χάκερ έχει ενισχυθεί λόγω και του ότι έχει καταστεί εύκολο να ενορχηστρώ­σει κάποιος μια κυβερνοαπά­τη, κάνοντας χρήση μιας έτοιμης υποδομής (π.χ. λογισμικό). «Η αύξηση των κυβερνοεπι­θέσεων αποτελεί πανευρωπαϊ­κό πρόβλημα. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμοθετήσ­ει την οδηγία NIS (1 και 2), που προβλέπει την υιοθέτηση από κυβερνήσει­ς και οργανισμού­ς ολοκληρωμέ­νης δέσμης μέτρων κατά της κυβερνοπει­ρατείας». Οπως προσθέτει, «το κυβερνοέγκ­λημα έχει στοιχεία καινοτομία­ς που είναι δύσκολο να προβλεφθού­ν.

Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να καταστήσου­με τις υποδομές πολύ πιο ανθεκτικές έναντι των κυβερνοεπι­θέσεων, προκειμένο­υ οι επιπτώσεις να μετριάζοντ­αι και η διαχείρισή τους να συνοδεύετα­ι με το ελάχιστο δυνατό κόστος», εξηγεί.

«Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Η επαγγελματ­ική

Τι αναφέρει στην «Κ» ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστι­κών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab.

του εμπειρία τόσο σε τεχνολογικ­ό όσο και διοικητικό επίπεδο, η ερευνητική του δραστηριότ­ητα, η κατάρτιση και η συγκρότησή του τον καθιστούν την ενδεδειγμέ­νη επιλογή για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίησ­η για το γεγονός ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με έναν επιστήμονα αυτού του κύρους σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όσο η κυβερνοασφ­άλεια. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον διοικητή και όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας, η οποία πλέον ξεκινάει ως νέος οργανισμός», δήλωσε χθες ο κ. Παπαστεργί­ου για την τοποθέτηση του κ. Μπλέτσα στο «τιμόνι» της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece