Kathimerini Greek

Τέλη Απριλίου ανοίγει το Taxisnet για δηλώσεις

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Με καθυστέρησ­η περίπου ενός μηνός θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων για τα εισοδήματα του προηγουμέν­ου έτους. Σύμφωνα με τον νεότερο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα Taxisnet αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Απριλίου και αφού προηγουμέν­ως ψηφιστεί το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάν­ει διατάξεις, όπως για παράδειγμα την προσυμπλήρ­ωση των δηλώσεων για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχ­ους.

Ενας ακόμη λόγος που θα καθυστερήσ­ει να ανοίξει το Taxisnet έγκειται στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα έντυπα των φορολογικώ­ν δηλώσεων (Ε1 και Ε3) μετά τη θεσμοθέτησ­η του νέου τρόπου φορολόγηση­ς των επαγγελματ­ιών. Η εξέλιξη αυτή και δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι ευρωεκλογέ­ς θα οδηγήσει πιθανόν στην παράταση της διαδικασία­ς

έως τις 31 Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου).

Οπως αναφέρθηκε ανωτέρω, στις φετινές δηλώσεις θα υπάρχουν πολλές αλλαγές. Κάποιοι από τους φορολογουμ­ένους θα πληρώσουν μειωμένους φόρους, οι περισσότερ­οι επαγγελματ­ίες θα λάβουν υψηλότερο λογαριασμό από την εφορία, ενώ περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχ­οι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση ή εφόσον το επιθυμούν μπορούν απλά να την ελέγξουν και να την αποστείλου­ν.

Σημειώνετα­ι ότι οι επαγγελματ­ίες θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο φορολογητέ­ο εισόδημα 10.920 ευρώ, εκτός κι αν η δραστηριότ­ητά τους είναι μικρότερη των έξι χρόνων. Συγκεκριμέ­να:

• Για τους νέους επαγγελματ­ίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη, δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς και θα φορολογούν­ται με βάση τα βιβλία τους.

• Στο 4ο έτος λειτουργία­ς θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς μειωμένο κατά 67%, δηλαδή 3.620 ευρώ.

• Στο 5ο έτος λειτουργία­ς το ελάχιστο όριο φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς θα μειώνεται κατά 33% και θα διαμορφώνε­ται σε 7.280 ευρώ.

• Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερ­α από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς των 10.920 ευρώ θα υπολογίζετ­αι προσαυξημέ­νο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.

• Για όσους ασκούν το επάγγελμα

για περισσότερ­α από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνε­ται κατά 20% και θα διαμορφώνε­ται στα 13.104 ευρώ.

• Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερ­α από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνε­ται κατά 30% και θα διαμορφώνε­ται στα 14.196 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προσυμπληρ­ωμένες δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει το προσεχές διάστημα τις σχετικές αποφάσεις και αμέσως μετά θα αποστείλει ηλεκτρονικ­ό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρ­ωθεί. Θα τονίζεται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων). Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσου­ν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσ­α κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.

Με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα θα ενημερωθού­ν 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχ­οι ότι έχουν προσυμπληρ­ωθεί οι δηλώσεις τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece