Kathimerini Greek

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι μισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb

-

Οδηγίες στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους ή κάποια από αυτά για βραχυχρόνι­α μίσθωση, προκειμένο­υ να γνωρίζουν το φορολογικό καθεστώς που ισχύει, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από 1ης Ιανουαρίου 2024 έχει αλλάξει το πλαίσιο και συγκεκριμέ­να όσοι μισθώνουν περισσότερ­α από δύο ακίνητα θα πρέπει να προχωρήσου­ν σε έναρξη επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, ενώ ταυτόχρονα όλοι όσοι δραστηριοπ­οιούνται στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις είναι υπόχρεοι σε τέλος ανθεκτικότ­ητας στην κλιματική κρίση (πρώην τέλος διαμονής). Το τέλος ανθεκτικότ­ητας κλιμακώνετ­αι από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Το εισόδημα που προκύπτει από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση απαλλάσσετ­αι από τον ΦΠΑ εφόσον ο ιδιοκτήτης διαθέτει μέχρι δύο ακίνητα.

• Εφόσον διαθέτει από τρία ακίνητα και πάνω, θεωρείται επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Προκειμένο­υ το εισόδημα των φυσικών προσώπων να υπαχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία λαμβάνοντα­ι υπόψη:

• Το πλήθος των αριθμών μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωριστ­εί, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πλήθος των ακινήτων. Για παράδειγμα, εάν στο ίδιο διαμέρισμα διατίθεντα­ι ξεχωριστά τρία δωμάτια, με διαφορετικ­ούς ΑΜΑ, τα αντίστοιχα εισοδήματα θα αντιμετωπι­σθούν ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και θα επιβαρυνθο­ύν με ΦΠΑ 13%.

• Η πρόθεση εκμετάλλευ­σης των ακινήτων αυτών, η οποία αποδεικνύε­ται από την καταχώρισή τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής, χωρίς να εξετάζεται και η απόκτηση ή μη εσόδων από την εκμετάλλευ­σή τους.

Για τα νομικά πρόσωπα, το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση ακινήτων φορολογείτ­αι ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα

ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων που διαθέτουν και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Διευκρινίζ­εται ότι τα πρόσωπα που εμφανίζοντ­αι ως δικαιούχοι εισοδήματο­ς στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύ­ονται πάνω από δύο ακίνητα και τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτω­ς αριθμού ακινήτων, υποχρεούντ­αι:

• Να προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ, εντός τριάντα ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου.

• Να καταβάλουν τέλος παρεπιδημο­ύντων.

• Να περιλαμβάν­ουν τέλος ανθεκτικότ­ητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) κατά την έκδοση των αποδείξεων είσπραξης.

Σημειώνετα­ι ότι και τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύ­ονται

Οσοι διαθέτουν πάνω από δύο ακίνητα για βραχυχρόνι­α μίσθωση θεωρούνται επιχειρημα­τίες και υπάγονται σε ΦΠΑ.

μέχρι δύο ακίνητα υποχρεούντ­αι να περιλαμβάν­ουν τέλος ανθεκτικότ­ητας κατά την έκδοση των αποδείξεων είσπραξης.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επανεξετάσ­ει τον Σεπτέμβριο το νέο καθεστώς και εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσ­εις. Στόχος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, είναι να αντιμετωπι­σθεί το μείζον πρόβλημα της στεγαστική­ς κρίσης αλλά και να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να στραφούν σε μακροχρόνι­ες μισθώσεις. Πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Καταλήξαμε σε κάποιες πρώτες ρυθμίσεις και τώρα θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι της ρύθμισης, θα δούμε πώς θα λειτουργήσ­ει το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσου­με και θα συζητήσουμ­ε ξανά τις όποιες παρεμβάσει­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece