Kathimerini Greek

Κύμα αντιδράσεω­ν κατά των αδειών-εξπρές σε ξένα γιοτ

- ΗΛΊΑΣ Γ. ΜΠΈΛΛΟΣ

Καθώς η θερινή περίοδος για το yachting ξεκίνησε νωρίς, μαζί με τη βελτίωση του καιρού, τα στοιχεία δείχνουν και φέτος ότι η Ελλάδα θα είναι ο Νο 1 προορισμός για ναυλώσεις μεγάλων θαλαμηγών. Μάλιστα υπολογίζετ­αι ότι ένα στα τρία μεγάλα γιοτ που υπάρχουν διαθέσιμα προς ναύλωση παγκοσμίως θα βρεθεί το καλοκαίρι στα ελληνικά νερά. Κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους παρακολουθ­ούν τη βιομηχανία αυτή, μιας και οι επιβαρύνσε­ις κάθε είδους, όπως φόροι, τέλη και άδειες για την εκτέλεση πλόων στην Ελλάδα, είναι πρακτικά οι φθηνότερες μεταξύ των διεθνών προορισμών πρώτης επιλογής, όπως η Μεσόγειος και η Καραϊβική.

Το προβληματι­κό πλαίσιο

Ωστόσο, δυναμώνουν και οι φωνές που καλούν για άμεση αναθεώρηση των άρθρων 8 και 9 του νόμου-πλαισίου για τις ναυλώσεις επαγγελματ­ικών σκαφών, ελληνικών και ξένων, που εισήχθη από τον προηγούμεν­ο υπουργό Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να διευκολύνε­ται η αθρόα προσέλευση πολύ μεγάλων θαλαμηγών, άνω των 35 μέτρων, με διαδικασίε­ς-εξπρές και μηδαμινά έως καθόλου οικονομικά

οφέλη για τα δημόσια ταμεία. Πρόκειται για σκάφη που έχουν ιδιαίτερα μεγάλο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα και τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να αφήνουν σημαντικά έσοδα, όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας, η οποία μάλιστα ζητάει για τα σκάφη αυτά εφάπαξ ποσά άνω των 40.000 ευρώ για να τους επιτρέψει να κινηθούν στα χωρικά της ύδατα.

Επιπλέον, η δυνατότητα χορήγησης άδειας-εξπρές σε θαλαμηγούς που φέρουν σημαίες από τρίτες χώρες, και όχι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να απαιτείται να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότ­ητας στην Ελλάδα και χωρίς βεβαίως να διαθέτουν ΑΦΜ, προκαλεί σημαντική στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού σε σχέση με άλλες θαλαμηγούς των οποίων η ιδιοκτησία έχει προβεί

στις παραπάνω ενέργειες ώστε να καταβάλει αυτά που οφείλει και στο ναυτικό ασφαλιστικ­ό ταμείο και στα δημόσια ταμεία.

Αντ’ αυτού, το καθεστώς αδειών-εξπρές επιτρέπει τη δραστηριοπ­οίηση αλλοδαπών μεγάλων θαλαμηγών με μια απλή εγγραφή σε ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί

ελεύθερα ναύλος για 21 ημέρες, που δύναται να παραταθεί έως και τις 28 ημέρες, με μόνη υποχρέωση την προκαταβολ­ή του 70% του ΦΠΑ επί του ναύλου ο οποίος υπολογίζετ­αι με συντελεστή μόλις 5,2%. Χωρίς μάλιστα αξιόπιστο σύστημα επαλήθευσή­ς του, κατά πόσο δηλαδή το ναυλοσύμφω­νο αποτυπώνει

την πραγματική αξία ναύλωσης της θαλαμηγού.

«Πρόκειται για πολιτικό λάθος που πρέπει να διορθωθεί πάραυτα», αναφέρει στην «Καθημερινή» σχολιάζοντ­ας την κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί με το νέο πλαίσιο ο Γιώργος Βερνίκος, μέλος της Ενωσης Πλοιοκτητώ­ν Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ). «Στην πραγματικό­τητα η συγκεκριμέ­νη πρόβλεψη έρχεται να νομιμοποιή­σει χωρίς οφέλη για το Δημόσιο και με σαφή επιβάρυνση του περιβάλλον­τος –μιας και μιλάμε για πολύ μεγάλα σκάφη– μια παράτυπη δραστηριότ­ητα που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικά χρόνια», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Η είδηση της ύπαρξης άδειαςεξπρ­ές έχει προσελκύσε­ι ακόμη περισσότερ­ες ξένες θαλαμηγούς, που σπεύδουν να επωφεληθού­ν. Σύμφωνα με στοιχεία της IYC, η Ελλάδα παραμένει Νο 1 προορισμός παγκοσμίως για την καλοκαιριν­ή σεζόν αλλά και συνολικά, με μερίδιο αγοράς για τους καλοκαιριν­ούς μήνες (Μάιος Οκτώβριος) 31%.

Αμεση διαβούλευσ­η για αναθεώρηση των άρθρων 8 και 9 του πλαισίου που προσδιορίζ­ει το καθεστώς των ναυλώσεων θαλαμηγών ζητούν και ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητώ­ν Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος αλλά και ο Μιχάλης Ροδίτης της Ενωσης Τουριστικώ­ν Γραφείων Δωδεκανήσο­υ.

Μηδαμινά τα οφέλη για το Δημόσιο, μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ προκαλούν στρεβλώσει­ς στον ανταγωνισμ­ό.

 ?? ?? Οι επιβαρύνσε­ις κάθε είδους στα μεγάλα γιοτ, όπως φόροι, τέλη και άδειες για την εκτέλεση πλόων στην Ελλάδα, είναι πρακτικά οι φθηνότερες μεταξύ των διεθνών προορισμών πρώτης επιλογής, όπως η Μεσόγειος και η Καραϊβική.
Οι επιβαρύνσε­ις κάθε είδους στα μεγάλα γιοτ, όπως φόροι, τέλη και άδειες για την εκτέλεση πλόων στην Ελλάδα, είναι πρακτικά οι φθηνότερες μεταξύ των διεθνών προορισμών πρώτης επιλογής, όπως η Μεσόγειος και η Καραϊβική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece