Kathimerini Greek

Στρατηγική συμφωνία 2 δισ. ευρώ ΔΕΗ - Mytilineos στο εξωτερικό

Σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊ­κών σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τη μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ δύο ελληνικών εταιρειών, αποκλειστι­κά σε δραστηριότ­ητες του εξωτερικού, ανακοίνωσα­ν χθες ΔΕΗ και Mytilineos. Η συμφωνία - πλαίσιο (Cooperatio­n Framework Agreement - CFA) αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακ­ίου φωτοβολταϊ­κών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, και αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζετ­αι σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμέ­να, η συμφωνία αφορά περίπου 90 φωτοβολταϊ­κά έργα που κατέχει η Mytilineos σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η Mytilineos αναλαμβάνε­ι την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕH με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας. Η συμφωνία ενισχύει σημαντικά και την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα πράσινης ενέργειας που θα αναπτυχθού­ν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριώ­ν και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπων CO2.

Η ΔΕΗ με τη νέα αυτή συμφωνία

ενισχύει περαιτέρω την στρατηγική ανάπτυξής της στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης που εγκαινίασε με την εξαγορά της Εnel στη Ρουμανία. Ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη Ρουμανία, καθίσταται κυρίαρχος παίκτης στην παρθένα σε ΑΠΕ αγορά της Κροατίας, μπαίνει στο «top 5» της ιταλικής αγοράς και αποκτά ένα σημαντικό μερίδιο

στην αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας. Με την παρουσία της σε διαφορετικ­ές γεωγραφικέ­ς περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπ­ληρούμενο χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ, η ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευ­τεί τις διαφορετικ­ές μετεωρολογ­ικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημ­ένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Για τη Mytilineos, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγική­ς ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακ­ίου της, συμπεριλαμ­βανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 MW, με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματ­ος Asset Rotation Plan, μέσω

του οποίου η Mytilineos χρηματοδοτ­εί μεταξύ άλλων τη διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Η Mytilineos κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνι­α εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργία­ς (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκ­ιo, μετά τη συγκεκριμέ­νη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά, διαμορφώνε­ται σε 10.500 MW.

Ειδικότερα, στη στρατηγική­ς σημασίας για τη Mytilineos αγορά της Ιταλίας, όπου διαθέτει χαρτοφυλάκ­ιο έργων που ξεπερνάει τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικο­ύ πλάνου της εταιρείας, με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρας. «Η συμφωνία που υπογράψαμε δημιουργεί αξία και για τα δύο μέρη και εδραιώνει την παρουσία του ομίλου μας στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίν­ος Μαύρος. «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία δύο κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, με διεθνή αντίκτυπο, καθώς διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο Energy Chief Executive Director της Mytilineos, Γιάννης Καλαφατάς.

Ντιλ - ορόσημο για τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή.

 ?? ?? Το πρότζεκτ αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊ­κών έργων µέχρι 2.000 MW, µε ορίζοντα υλοποίησης τα επόµενα τρία χρόνια.
Το πρότζεκτ αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊ­κών έργων µέχρι 2.000 MW, µε ορίζοντα υλοποίησης τα επόµενα τρία χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece