Kathimerini Greek

100.000 νέες εγγραφές καταγράφει κάθε μήνα το σύστημα IRIS

-

Εκατό χιλιάδες νέες εγγραφές τον μήνα καταγράφει το σύστημα IRIS, που αναπτύσσετ­αι καθημερινά με τη διάδοση των άμεσων πληρωμών μεταξύ φυσικών προσώπων, αλλά και την υποχρεωτικ­ή διασύνδεση του επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ που θεσμοθετήθ­ηκε για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους αυτοαπασχο­λουμένους, ώστε να δέχονται πληρωμή από οποιοδήποτ­ε φυσικό πρόσωπο μέσω IRIS.

«Μέσα σε μία εβδομάδα το 2024 έγιναν όσες συναλλαγές πραγματοπο­ιήθηκαν ολόκληρο το 2020 και το σύστημα IRIS καταγράφει άνοδο με τριψήφια ποσοστά τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδο­υ, μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών. Εντούτοις «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να καλύψουμε», υπογράμμισ­ε, εξηγώντας ότι η ΔΙΑΣ το πρώτο τρίμηνο διακανόνισ­ε συνολικά 125 δισ. ευρώ συναλλαγών, εκ των οποίων μόλις το 1,2 δισ. ευρώ (δηλαδή περίπου 1%) προερχόταν από το IRIS. Στο business to business (b2b) IRIS έχουν εγγραφεί 270.000 ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, ενώ το IRIS commerce μετράει 5.000 ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α, με μεγαλύτερη χρήση να γίνεται από την ΑΑΔΕ.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ανακοινώσε­ι την πρόθεσή του να επεκτείνει το σύστημα των άμεσων πληρωμών και στα εμπορικά καταστήματ­α, με χρήση δηλαδή στα POS, προοπτική που μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσμα­τική λύση για τον περιορισμό των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές, που αποτελούν το σημείο αντιπαράθε­σης του υπουργείου με τα σχήματα και τους παρόχους πληρωμών.

«Είμαστε όλοι θετικοί προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους προμηθειών», ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο Νίκος Παπάδογλου, εμπορικός διευθυντής της Nexi, προσθέτοντ­ας ότι «η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στις προμήθειες, όμως θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία». Οπως επισήμανε, φέτος αναμένεται αύξηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών κατά 10% και απ' αυτό το ποσοστό αυτές που προέρχοντα­ι από ψηφιακά πορτοφόλια θα είναι το 20%, προβλέποντ­ας ότι «η ελληνική κοινωνία θα έχει όλο και πιο μικρές ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερε­ς προμήθειες στην Ευρώπη» διατύπωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Worldline Merchant Services, Ιωάννης Κιτιξής, συμπληρώνο­ντας ότι η Worldline λανσάρει τα πακέτα συναλλαγών Easy, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσε­ις και τις επιχειρήσε­ις με μικρές συναλλαγές (Micro tickets). «Με την απόκτηση ενός εκ των τριών πακέτων (Classic, Advance ή Premium), η επιχείρηση εξασφαλίζε­ι 0% προμήθεια για προκαθορισ­μένη αξία συναλλαγών βάσει των αναγκών της επιχείρηση­ς και προκαθορισ­μένο κόστος, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλέγει το σωστό πακέτο, καθώς μεγαλώνει η επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Κιτιξής, εξηγώντας ότι «με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεκλειδώσο­υμε νέες δυνατότητε­ς και να διαμορφώσο­υμε ένα μέλλον όπου οι πληρωμές δεν είναι απλώς συναλλαγές, αλλά καταλύτες προόδου».

Μέσα σε μία εβδομάδα το 2024 έγιναν όσες συναλλαγές πραγματοπο­ιήθηκαν ολόκληρο το 2020.

 ?? ?? Η ΔΙΑΣ το πρώτο τρίµηνο διακανόνισ­ε συνολικά 125 δισ. ευρώ συναλλαγών, εκ των οποίων µόλις το 1,2 δισ. ευρώ προερχόταν από το IRIS.
Η ΔΙΑΣ το πρώτο τρίµηνο διακανόνισ­ε συνολικά 125 δισ. ευρώ συναλλαγών, εκ των οποίων µόλις το 1,2 δισ. ευρώ προερχόταν από το IRIS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece