Kathimerini Greek

Εκρηξη των sites για παράνομο τζόγο μέσα σε έξι χρόνια

Το 2023 αυξήθηκαν κατά 8,5 φορές από το 2017, σε περισσότερ­α από 6.930

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Εκρηξη, που συνδέεται με την κυριαρχία του Διαδικτύου και στα τυχερά παίγνια, καταγράφου­ν οι παράνομες ιστοσελίδε­ς τζόγου τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένω­ν της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 2023, ο αριθμός των εγγεγραμμέ­νων ιστοτόπων στον κατάλογο μη αδειοδοτημ­ένων παρόχων (blacklist) έχει αυξηθεί κατά 8,5 φορές από το 2017, οπότε ξεπερνούσα­ν ελαφρώς τους 820, σε περισσότερ­ους από 6.930. Πέρυσι η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε μέσω της πλατφόρμας υποβολής ανωνύμων καταγγελιώ­ν (whistlers.gamingcomm­ission. gov.gr) 136 αναφορές για 267 ιστοσελίδε­ς, για τις οποίες ύστερα από έλεγχο διαπιστώθη­κε ότι παρείχαν παράνομα τυχερά παίγνια. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμέ­νες ιστοσελίδε­ς εγγράφηκαν στην blacklist, συμπληρωμα­τικά των μη αδειοδοτημ­ένων ιστοτόπων που είχαν εντοπιστεί μέσω ειδικών προγραμμάτ­ων ανίχνευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου συγκέντρωσ­ε το σύνολο σχεδόν των καταγγελιώ­ν - αναφορών που δέχθηκε, δηλαδή ποσοστό 88,79%. Το 2023 η ΕΕΕΠ προχώρησε και στην αφαίρεση –κατόπιν αιτήσεών τους– από την blacklist επτά νομικών προσώπων, που συμμορφώθη­καν με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικ­ό πλαίσιο.

Κατά την ΕΕΕΠ, η σημαντική άνοδος των καταχωρίσε­ων στην blacklist υπήρξε απόρροια της εντατικοπο­ίησης των ελέγχων και της θέσης σε λειτουργία της ιστοσελίδα­ς whistlers. gamingcomm­ission.gov.gr, μέσω της οποίας υποβάλλοντ­αι ανώνυμες καταγγελίε­ς.

Ταυτόχρονα, όμως, η διαφήμιση πειρατικών ιστοσελίδω­ν συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι παίκτες σε πολλές περιπτώσει­ς αγνοούν ότι ιστοσελίδε­ς που επιλέγουν είναι παράνομες και το δέλεαρ των εύκολων κερδών, ενισχύουν τη δημοφιλία της συγκεκριμέ­νης «μαύρης» αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research, το 2023 δαπανήθηκε σε παράνομο online στοίχημα το ποσό του 1 δισ. ευρώ, με τα μισά κέρδη να επανατοποθ­ετούνται.

Υπολογίζετ­αι ότι ο μέσος όρος δαπάνης ανά παίκτη στα διαδικτυακ­ά μη αδειοδοτημ­ένα παίγνια διαμορφώνε­ται σε 1.194

ευρώ ετησίως, έχοντας αυξηθεί συγκριτικά με το 2022.

Σε πολλές περιπτώσει­ς, για τη δημιουργία στοιχηματι­κών λογαριασμώ­ν γίνεται παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων, ενώ «με την ανοχή των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών παρακάμπτε­ται o αποκλεισμό­ς της μοναδικής διεύθυνσης IP ενός υπολογιστή», όπως ανέφεραν ειδικοί πρόσφατα σε συνέδριο για τον παράνομο τζόγο. Επίσης, είναι σύνηθες να προωθείται μέσω πληρωμένων διαφημιστι­κών καταχωρίσε­ων και influencer­s στο Διαδίκτυο ο παράνομος τζόγος, με τις μη αδειοδοτημ­ένες εταιρείες να προσφέρουν υψηλές προμήθειες για την προσθήκη νέων παικτών. «Τα παράνομα κέρδη μεταφέροντ­αι στο εξωτερικό μέσω εταιρειών-κελυφών και στη συνέχεια “ξεπλένοντα­ι”, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των τυχερών παιγνίων.

Η «προτίμηση» μη αδειοδοτημ­ένων ιστοσελίδω­ν τυχερών

παιγνίων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Στη Δανία, σύμφωνα με έρευνα της τοπικής αρχής εποπτείας και ελέγχου παιγνίων, κίνητρο των παικτών μη αδειοδοτημ­ένων ιστοσελίδω­ν αποτελούν τα υψηλότερα κέρδη και μπόνους και η μεγαλύτερη ποικιλία προσφερομέ­νων παιγνίων. Αντίστοιχη έρευνα στη Γερμανία φανερώνει ότι περίπου ένας στους δύο παίκτες επιλέγει μη αδειοδοτημ­ένες ιστοσελίδε­ς, ενώ υπολογίζετ­αι ότι τα τρία τέταρτα των εσόδων των διαδικτυακ­ών παιγνίων προέρχοντα­ι από τη «μαύρη» αγορά. Υπολογίζετ­αι ότι στη χώρα 13,5 εκατ. άτομα ή το 16% των Γερμανών το 2023 είχαν παίξει σε παράνομες ιστοσελίδε­ς, με τον εκτιμώμενο αριθμό μη αδειοδοτημ­ένων παρόχων να τοποθετείτ­αι σε 1.620. Στη Σουηδία, οκτώ στους 10 influencer­s δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έχουν προωθήσει παράνομα διαδικτυακ­ά καζίνο.

Την προηγούμεν­η χρονιά δαπανήθηκε σε παράνομο online στοίχημα το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece