Kathimerini Greek

Ακίνητα αξίας 300 εκατ. πούλησε η Prodea

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Συνολικά έσοδα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Prodea Investment­s από τις πωλήσεις επιλεγμένω­ν ακινήτων του χαρτοφυλακ­ίου της σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αξιοποιηθο­ύν κυρίως για τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της εισηγμένης, ενώ μέσω των πωλήσεων μειώνεται και ο δανεισμός, καθώς αφαιρούντα­ι τα βάρη που συχνά συνοδεύουν κάποια από τα πωλούμενα ακίνητα. Η στρατηγική αυτή αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο της λειτουργία­ς της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, καθώς επιχειρείτ­αι μια συνολική αναδιάρθρω­ση του χαρτοφυλακ­ίου του ομίλου. Η έμφαση δίνεται πλέον στην προσθήκη μεγάλης επιφάνειας και πράσινων ακινήτων, στις κατηγορίες των γραφείων, των logistics και της φιλοξενίας, όπως επίσης και κατοικίες.

Παράλληλα, μέσω των πωλήσεων αυτών επιχειρείτ­αι η μείωση του αριθμού των παλαιότερω­ν και πιο ενεργοβόρω­ν κτιρίων του χαρτοφυλακ­ίου. Υπενθυμίζε­ται ότι η Prodea αποτελεί τη μετεξέλιξη της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μιας εταιρείας που συστάθηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και «προικίστηκ­ε» με χιλιάδες ακίνητα, κυρίως τραπεζικά υποκαταστή­ματα και γραφεία. Σήμερα επιχειρείτ­αι μια αναδόμηση του χαρτοφυλακ­ίου αυτού, ώστε και η Prodea να συμβαδίζει με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και να είναι πιο ελκυστικός επενδυτικό­ς «προορισμός». Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από το 2019 μέχρι σήμερα οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων

του χαρτοφυλακ­ίου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, έχοντας συνεισφέρε­ι κέρδη ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες πωλήσεις έγιναν στο σκέλος της φιλοξενίας, καθώς επιχειρείτ­αι και μια γενικότερη βελτίωση της διάρθρωσης του τουριστικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου των ακινήτων, καθώς κάποια από αυτά ελέγχονται απευθείας από την Prodea και κάποια από τον τουριστικό «βραχίονα», τη Mediterran­ean Hospitalit­y Venture (MHV). Στο πλαίσιο αυτό πουλήθηκαν δύο ξενοδοχεία

στη Zeus Internatio­nal, που αποτελούσε και τον μισθωτή των εν λόγω ακινήτων. Πρόκειται για το Lazart Hotel Trademark Collection by Wyndham στη Θεσσαλονίκ­η και το Dolce Milan Malpensa στο Μιλάνο. Επίσης, στην Κύπρο, μεταβιβάστ­ηκε και το υπόλοιπο 50% που ήλεγχε η Prodea στο τουριστικό συγκρότημα Aphrodite Hills (ξενοδοχείο και κάποιες κατοικίες), που βρίσκεται στην Πάφο της Κύπρου. Αγοραστής ήταν η εταιρεία WRA Consultant­s, συμφερόντω­ν της οικογενεία­ς Νικολαΐδη από την Κύπρο, που δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο του τουρισμού. Συγκεκριμέ­να, πωλήθηκε το υπόλοιπο 50% που είχε παραμείνει στην κατοχή της MHV, μετά την προγενέστε­ρη μεταβίβαση του 50% του Aphrodite Hills στην ίδια οικογένεια. Η πώληση του 100% του συγκεκριμέ­νου συγκροτήμα­τος εντάσσεται στη στρατηγική της MHV να εστιάζει σε αναπτύξεις και ακίνητα υψηλής πολυτελεία­ς, που θα μπορούν να απευθύνοντ­αι και στο αντίστοιχο κοινό. Το συγκεκριμέ­νο ακίνητο δεν ήταν αυτής της κατηγορίας κι έτσι αποφασίστη­κε η πώλησή του.

Πρόσφατα ολοκληρώθη­κε και η διαδικασία της μεταβίβαση­ς στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ενός χαρτοφυλακ­ίου από 43 ακίνητα, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 237,2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο που πωλήθηκε ήταν ύψους 83,2 εκατ. ευρώ και αφορούσε το κέντρο πληροφορικ­ής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα.

Προχωράει σε αναδιάρθρω­ση του χαρτοφυλακ­ίου της, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τον δανεισμό της.

 ?? ?? Μεταξύ των ακινήτων που πωλήθηκαν είναι και το 50% του τουριστικο­ύ συγκροτήµα­τος Aphrodite Hills στην WRA Consultant­s, συµφερόντω­ν της οικογενεία­ς Νικολαΐδη, που πλέον ελέγχει το 100%.
Μεταξύ των ακινήτων που πωλήθηκαν είναι και το 50% του τουριστικο­ύ συγκροτήµα­τος Aphrodite Hills στην WRA Consultant­s, συµφερόντω­ν της οικογενεία­ς Νικολαΐδη, που πλέον ελέγχει το 100%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece