Kathimerini Greek

Οι πλούσιοι Αμερικανοί αναζητούν μαζικά δεύτερο διαβατήριο

Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα και Ιταλία οι κορυφαίοι προορισμοί

-

Σχέδια εξόδου από τις ΗΠΑ λόγω εκτάκτου ανάγκης ή κοινωνικοπ­ολιτικής αστάθειας επεξεργάζο­νται μαζικά οι πλούσιοι Αμερικανοί, εκμεταλλευ­όμενοι δεόντως τα προγράμματ­α «χρυσής βίζας» (golden visa) που προσφέρουν δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι «κροίσοι» αποκτούν δεύτερα –ακόμη και τρίτα ή τέταρτα– διαβατήρια, σημειώνει η συμβουλευτ­ική εταιρεία επενδύσεων μετανάστευ­σης Henley & Partners, που διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί υπερτερούν πλέον αριθμητικά κάθε άλλης εθνικότητα­ς όσον αφορά την εξασφάλιση εναλλακτικ­ών κατοικιών ή πρόσθετων υπηκοοτήτω­ν.

Σύμφωνα με την έκθεση πλούτου των ΗΠΑ για το 2024 (2024 USA Wealth Report) ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούσαν συμβουλές για διαμονή στο εξωτερικό και ιθαγένεια μέσω επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων αυξήθηκε κατά 500% την τελευταία πενταετία. O δισεκατομμ­υριούχος επενδυτής τεχνολογία­ς Πίτερ Τίελ, ο οποίος έχει πλέον υπηκοότητα Νέας Ζηλανδίας, αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Κύπρο, συγκαταλέγ­ονται στους Αμερικανού­ς με υψηλό προφίλ και μεγάλη περιουσία, που απέκτησαν εσχάτως νέο διαβατήριο.

Το παράδειγμά τους ακολουθούν όλο και πιο συχνά εύπορες οικογένειε­ς Αμερικανών, για να αντισταθμί­σουν πιθανούς κινδύνους εντός συνόρων. Ο Ντόμινικ Βόλεκ, επικεφαλής ιδιωτών πελατών της Henley & Partners, σημειώνει ότι η εναλλακτικ­ή ιθαγένεια είναι το «απόλυτο ασφαλιστήρ­ιο» ενάντια στις οικονομικέ­ς και πολιτικές αβεβαιότητ­ες, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί θέλουν να μεταναστεύ­σουν περιλαμβάν­ουν τον μετριασμό του πολιτικού κινδύνου, την απόκτηση μιας δικλίδας ασφαλείας εν μέσω διεθνών συγκρούσεω­ν, τη δημιουργία επιχειρημα­τικών ευκαιριών στο εξωτερικό, αλλά και τη μείωση των φόρων. Ενώ ένας σχετικά μικρός αριθμός Αμερικανών, ωστόσο, δηλώνει κάθε χρόνο νέα χώρα καταγωγής κυρίως λόγω φοροελαφρύ­νσεων, ο λεγόμενος «φόρος κατά την έξοδο» (exit tax) που απαιτείται για την παραίτηση από την ιθαγένεια καθιστά οικονομικά απαγορευτι­κή

τη... μετανάστευ­ση για τους περισσότερ­ους, εκτός από τους πολύ πλούσιους.

Οι πιο ελκυστικές golden visa είναι εκείνες που προσφέρουν οι Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα και Ιταλία. Το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» της Πορτογαλία­ς, το οποίο η κυβέρνηση «ψαλίδισε» πρόσφατα εν μέσω της στεγαστική­ς κρίσης που ταλανίζει τη

χώρα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς ανοίγει τον δρόμο για διαμονή και ιθαγένεια, με αντάλλαγμα μια επένδυση ύψους 500.000 ευρώ, σε ένα ταμείο ή ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο. Κορυφαίος προορισμός για τους πλούσιους Αμερικανού­ς είναι και η Ελλάδα, η οποία μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του συστήματος προβλέπει ουσιαστικά golden visa «τριών ταχυτήτων». Κάθε χώρα καθορίζει τους δικούς της κανόνες για τους αιτούντες, όπως το χρονικό πλαίσιο, οι επενδυτικέ­ς επιλογές και οι ρυθμίσεις δέουσας επιμέλειας, τρεις όμως φαίνεται πως είναι οι βασικοί λόγοι για την αλλαγή κατοικίας.

Ενα εναλλακτικ­ό διαβατήριο διευκολύνε­ι τα ταξίδια σε χώρες που είναι λιγότερο φιλικά διακείμενε­ς προς τις ΗΠΑ. «Για Αμερικανού­ς, Βρετανούς και Ισραηλινού­ς που ξαφνικά δεν είναι σίγουροι για την υποδοχή τους στο εξωτερικό, τα νέα

διαβατήρια παρέχουν ευελιξία. Με την αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια, η νέα υπηκοότητα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που θεωρείται ουδέτερη, παρέχει μια πολύτιμη εναλλακτικ­ή», επισημαίνε­ι η Henley. Ενας άλλος λόγος είναι τα επαγγελματ­ικά ταξίδια και αυτό γιατί τα στελέχη αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων θα μπορούσαν να γίνουν στόχος «αγανάκτηση­ς, ομηρίας ή τυχαίας τρομοκρατί­ας στο χάος κατεστραμμ­ένων κρατών ή χωρών υψηλού κινδύνου στις οποίες πρέπει να ταξιδέψουν για επαγγελματ­ικούς λόγους».

Οι ενδιαφερόμ­ενοι θα μπορούσαν να είναι από διαχειριστ­ές κεφαλαίων μέχρι στελέχη εταιρειών εξόρυξης που επισκέπτον­ται έδρες επιχειρήσε­ων. Τέλος, ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί αναζητούν απλώς μια εφεδρική κατοικία για πιθανή συνταξιοδό­τηση, ώστε είναι πιο κοντά στις οικογένειέ­ς τους που ζουν στο εξωτερικό ή για λόγους αλλαγής «λάιφ-στάιλ» στη νέα εποχή της τηλεργασία­ς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μετανάστευ­ση εκατομμυρι­ούχων αναμένεται να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό το 2024, καθώς οι πόλεμοι, οι κυβερνητικ­ές καταστολές του πλούτου και η πολιτική αβεβαιότητ­α «εξοστρακίζ­ουν» περισσότερ­ους πλούσιους κατοίκους σε άλλες χώρες. Εκτιμάται πως 128.000 εκατομμυρι­ούχοι θα μετακομίσο­υν σε νέα χώρα φέτος, από 120.000 το 2023 και 51.000 το 2013, σύμφωνα με τη Henley. Οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος προορισμός για εκατομμυρι­ούχους που φεύγουν από άλλες χώρες, με καθαρή εισροή 2.200 εκατομμυρι­ούχων το 2023 και προβλεπόμε­νη εισροή 3.500 το 2024, την ώρα που η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή μετανάστευ­σης εκατομμυρι­ούχων, χάνοντας πέρυσι 13.500 εκατομμυρι­ούχους.

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούσαν συμβουλές για διαμονή στο εξωτερικό και ιθαγένεια μέσω επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων αυξήθηκε κατά 500% την τελευταία πενταετία.

 ?? ?? Οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος προορισμός για εκατομμυρι­ούχους που φεύγουν από άλλες χώρες, με καθαρή εισροή 2.200 εκατομμυρι­ούχων το 2023 και προβλεπόμε­νη εισροή 3.500 το 2024.
Οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος προορισμός για εκατομμυρι­ούχους που φεύγουν από άλλες χώρες, με καθαρή εισροή 2.200 εκατομμυρι­ούχων το 2023 και προβλεπόμε­νη εισροή 3.500 το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece