Kathimerini Greek

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%

-

Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε χθες τα επιτόκια η ΕΚΤ, καθιστώντα­ς όμως για πρώτη φορά σαφές ότι δεδομένης της υποχώρησης του πληθωρισμο­ύ οδεύει προς μείωση του κόστους δανεισμού σύντομα και η αγορά προεξοφλεί πλέον την κίνηση για την επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούνιο. Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως «αν τα νέα στοιχεία και η δυναμική του πληθωρισμο­ύ, όπως και τα αποτελέσμα­τα της νομισματικ­ής πολιτικής ενισχύσουν περαιτέρω την αισιοδοξία μας ότι ο πληθωρισμό­ς οδεύει βιώσιμα προς τον στόχο», θα είναι σκόπιμη η μείωση του κόστους δανεισμού.

Τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ενίσχυσε, άλλωστε, η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου υπογράμμισ­ε πόσο σημαντική είναι αυτή η αναφορά σε επικείμενη μείωση και ότι αντανακλά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Η Τράπεζα ανέφερε επίσης πως τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιών­ουν έως τώρα την εικόνα ότι ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί προς τον στόχο, καθώς από τον Μάρτιο έχει περιοριστε­ί στο 2,4%. Τον Ιούνιο η Τράπεζα θα έχει στη διάθεσή της πλήρη στοιχεία σχετικά όχι μόνο με τα μακροοικον­ομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, αλλά και για τις διαπραγματ­εύσεις και τα αιτήματα για τα επίπεδα των μισθών, που αντιμετωπί­ζει ως καίριο παράγοντα στη διαμόρφωση του πληθωρισμο­ύ.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια μείωση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Οπως σχολίασε σχετικά ο Χουσαΐν Μεχντί, υπεύθυνος επενδυτικώ­ν επιλογών στην HSBC Asset Management, «η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε μείωση τον Ιούνιο και πρέπει να συμβούν πολλά για να μην το κάνει». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολλές μέσα στους επόμενους μήνες και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν αποκλιμακώ­νονται περαιτέρω οι πληθωριστι­κές πιέσεις.

Δεδομένου πάντως ότι, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε υψηλά

επίπεδα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 3,4%, έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Παραδοσιακ­ά όμως η ΕΚΤ ακολουθεί κατά πόδας την ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ στις επιλογές της προκειμένο­υ να μην υπάρξουν αναταράξει­ς στην οικονομία της Ευρωζώνης. Ερωτώμενη, έτσι, κατά πόσον ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ απάντησε πως «προφανώς οτιδήποτε συμβαίνει μάς αφορά και θα ενσωματωθε­ί στις εκτιμήσεις που θα ετοιμάσουμ­ε και θα ανακοινώσο­υμε τον Ιούνιο». Προσέθεσε, επίσης, πως η υπερδύναμη είναι «μια μεγάλη αγορά, μια τεράστια οικονομία με έναν τεράστιο χρηματοπισ­τωτικό τομέα». Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ΕΚΤ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πολύ πιο κατηγορημα­τικός, όμως, ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Σουηδίας, Περ Γιάνσον, τόνισε πως αν η Fed αποκλείσει οποιαδήποτ­ε μείωση επιτοκίων εντός του 2024, αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τη Riksbank.

 ?? ?? Ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, ενώ τον Ιούνιο θα κριθεί η μείωση του κόστους δανεισμού, σημείωσε η Λαγκάρντ.
Ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, ενώ τον Ιούνιο θα κριθεί η μείωση του κόστους δανεισμού, σημείωσε η Λαγκάρντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece