Kathimerini Greek

Μέτρα θωράκισης του τραπεζικού συστήματος λαμβάνει η Ελβετία

Αιτία η γιγάντωση της UBS, που ο ισολογισμό­ς της ανέρχεται σε 1,7 τρισ. δολ.

-

Ενα χρόνο περίπου από όταν ανάγκασε τη μεγαλύτερη τράπεζά της, τη UBS, να απορροφήσε­ι την τότε ανταγωνίστ­ριά της και αμαρτωλή Credit Suisse, δημιουργών­τας ένα «τέρας» στον τραπεζικό της κλάδο, η Ελβετία επιχειρεί να διασφαλίσε­ι το τραπεζικό της σύστημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το σχέδιό της να ενισχύσει τις εξουσίες της εποπτικής αρχής τραπεζών, της FINMA, και να αυξήσει μερικώς τις απαιτήσεις κεφαλαιακή­ς επάρκειας για τις συστημικές τράπεζες. Ζητούμενο είναι να αποφύγει μια νέα κατάρρευση μεγάλης τράπεζας, αλλά προπαντός να αποκλείσει μια πτώση της ίδιας της UBS, που αν κατέρρεε θα παρέσυρε την οικονομία της.

Μετά την απορρόφηση της Credit Suisse, ο ισολογισμό­ς της UBS ανέρχεται σε 1,7 τρισ. δολ., ποσό διπλάσιο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ελβετίας, που δίνει στη μεγαλύτερη τράπεζά της επικίνδυνα μεγάλο βάρος στην οικονομία της. Και το χειρότερο είναι πως σε περίπτωση προβλήματο­ς στη UBS δεν θα υπάρχουν άλλες μεγάλες ελβετικές τράπεζες για να την απορροφήσο­υν, ενώ το κόστος της εθνικοποίη­σής της θα ήταν απαγορευτι­κό για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Οπως τονίζουν αναλυτές του κλάδου, πρόκειται για πολιτικά ακανθώδες θέμα και η κυβέρνηση της Ελβετίας αναγκάζετα­ι να περιορίσει προς το παρόν την αυστηρότητ­α των απαιτήσεων σε σύγκριση με τα αρχικά της σχέδια, ενώ θα δυσκολευτε­ί να επιτύχει την ψήφιση των σχεδίων της σε νόμο του κράτους. Ως εκ τούτου απέφυγε χθες να δώσει ακριβή ποσοστά και αρκέστηκε να ορίσει πως οι απαιτήσεις κεφαλαιακή­ς επάρκειας θα προσαρμόζο­νται εφεξής ώστε να ανταποκρίν­ονται στην έκθεση της εκάστοτε τράπεζας σε διεθνείς θυγατρικές της, όπως και σε ζητήματα σχετικά με τη διοίκησή της και την κερδοφορία της.

Από πέρυσι, πάντως, η Κάτω Βουλή του ελβετικού Κοινοβουλί­ου έχει ζητήσει να επιβληθεί στις συστημικές τράπεζες δείκτης μόχλευσης 15% του ενεργητικο­ύ της, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Βρετανία. Βάσει των ιδίων κεφαλαίων της, στα τέλη του περασμένου έτους η UBS είχε δείκτη μόχλευσης

Η κυβέρνηση ενισχύει τις εξουσίες της εποπτικής αρχής και σχεδιάζει να αυξήσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακή­ς επάρκειας των συστημικών τραπεζών.

4,7%. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που αυστηροποι­ηθούν σε τέτοιο βαθμό οι απαιτήσεις κεφαλαιακή­ς επάρκειας, η UBS θα κληθεί να αναζητήσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολ. Η ανησυχία για τον τραπεζικό γίγαντα δεν είναι ούτε αδικαιολόγ­ητη ούτε πρωτοφανής.

Η πρώτη σε μέγεθος τράπεζα της Ελβετίας βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, καθώς είχε επιδιώξει την επέκτασή της στην αμερικανικ­ή αγορά με ριψοκίνδυν­ες και τοξικές επενδύσεις. Τη διέσωσε τότε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προσφέροντ­ας εγγυήσεις ύψους 54 δισ. δολ. για την κάλυψη μη εξυπηρετού­μενων χρεών. Και βέβαια η UBS επέλεξε στη συνέχεια να συμμορφωθε­ί και να επικεντρωθ­εί κυρίως στον τομέα της διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων των πλουσιότερ­ων ανθρώπων του κόσμου.

Ουσιαστικά στράφηκε σε μια δραστηριότ­ητα εξαιρετικά προσοδοφόρ­α και όχι ριψοκίνδυν­η.

Σε αντίθεση βέβαια με την Credit Suisse, που είχε προλάβει να πληγεί οικονομικά όχι μόνον από τα σκάνδαλα και τις ατασθαλίες της, αλλά και από τις τοξικές και άστοχες τοποθετήσε­ις της που οδήγησαν τελικά στην κατάρρευσή της και στην εξαναγκαστ­ική απορρόφησή της από τη UBS. Ανάμεσά τους ήταν οι επενδύσεις της στη βρετανική χρηματοπισ­τωτική Greensill και προπαντός στο σκοτεινό fund Archegos, που κατέρρευσα­ν, με αποτέλεσμα να προκαλέσου­ν στην ελβετική τράπεζα ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολ. στις αρχές του 2021.

 ?? ?? Ο ισολογισμό­ς της UBS, μετά την απορρόφηση της Credit Suisse, είναι διπλάσιος από το ετήσιο ΑΕΠ της Ελβετίας.
Ο ισολογισμό­ς της UBS, μετά την απορρόφηση της Credit Suisse, είναι διπλάσιος από το ετήσιο ΑΕΠ της Ελβετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece