Kathimerini Greek

Τόνωση της καινοτομία­ς και βιομηχανικ­ή πολιτική

- Των ΙΡΑ ΝΤΑΜΠΛΑ-ΝΟΡΙΣ, ΝΤΑΝΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ-ΜΑΣΙΑ, ΒΙΤΟΡ ΓΚΑΣΠΑΡ, ΛΙ ΛΙΟΥ * Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στο ιστολόγιο του ΔΝΤ και βασίζεται στο β΄ κεφάλαιο της Εκθεσης Δημοσιονομ­ικού Ελέγχου του Απριλίου 2024.

Πολλές χώρες ισχυρίζοντ­αι πως με εργαλείο τη βιομηχανικ­ή πολιτική μπορούν σε ορισμένους τομείς να τονώσουν την καινοτομία, ευελπιστών­τας να αναζωογονή­σουν την παραγωγικό­τητα και τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη, όντας ανήσυχες για την ασφάλειά τους. Μεγάλες πρωτοβουλί­ες ξεπηδούν σε όλο τον κόσμο: η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ για χρηματοδότ­ηση της εγχώριας έρευνας και της κατασκευής ημιαγωγών, η πράσινη βιομηχανικ­ή πολιτική της Ε.Ε. με στόχο τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότη­τα, οι νέες κατευθυντή­ριες γραμμές για την οικονομία και τη βιομηχανικ­ή πολιτική στην Ιαπωνία ή ο νόμος K-Chips στην Κορέα, παράλληλα με τις μακροχρόνι­ες πολιτικές σε αναδυόμενε­ς οικονομίες της αγοράς, όπως η Κίνα. Δύναται η βιομηχανικ­ή πολιτική να οδηγήσει στην καινοτομία, εάν εφαρμοστεί ορθώς. Εντούτοις, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, διότι η Ιστορία βρίθει από συμβάντα που μας προειδοποι­ούν για λάθη πολιτικής, υψηλά δημοσιονομ­ικά κόστη και σοβαρές επιπτώσεις σε άλλες χώρες. Πάντως, αυτή η πρόσφατη στροφή στη βιομηχανικ­ή πολιτική για τη στήριξη της καινοτομία­ς σε συγκεκριμέ­νους τομείς και τεχνολογίε­ς δεν λειτουργεί ως μαγική σφαίρα. Αντιθέτως, καλά σχεδιασμέν­ες δημοσιονομ­ικές πολιτικές υπέρ της καινοτομία­ς και της ευρύτερης διάδοσης της τεχνολογία­ς, με έμφαση στη θεμελιώδη έρευνα, δύνανται να κατατείνου­ν σε υψηλότερη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες και να επιταχύνου­ν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ψηφιοποιημ­ένη οικονομία.

Εκτιμάμε πως η δημοσιονομ­ική στήριξη της καινοτομία­ς πρέπει να στοχεύει σε συγκεκριμέ­νους τομείς και μόνον υπό αυστηρές προδιαγραφ­ές θα αποφέρει οφέλη στην παραγωγικό­τητα και στην ευημερία. Συγκεκριμέ­να, όταν οι πολιτικές δεν κάνουν διακρίσεις εις βάρος ξένων εταιρειών, όταν η κυβέρνηση έχει αποδεδειγμ­ένα την ικανότητα να διαχειριστ­εί και να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική και όταν οι τομείς-στόχοι αποδίδουν μετρήσιμα κοινωνικά οφέλη, όπως μειωμένες εκπομπές ρύπων ή υψηλότερη

διάδοση τεχνογνωσί­ας σε άλλους τομείς. Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικ­ής πολιτικής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δαπανηρές επιδοτήσει­ς ή φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, οι οποίες ίσως αποβούν επιζήμιες για την παραγωγικό­τητα και την ευημερία. Λόγου χάριν, αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι επιδοτήσει­ς κατευθύνον­ται εσφαλμένα σε πολιτικά συνδεδεμέν­ους τομείς. Επιπλέον, η διάκριση εις βάρος ξένων εταιρειών μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστ­ροφική.

Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, η βιομηχανικ­ή πολιτική μπορεί να δικαιολογη­θεί όταν υποστηρίζε­ι τομείς οι οποίοι παράγουν τεχνογνωσί­α διαχεόμενη στην υπόλοιπη οικονομία, όπως αυτή των ημιαγωγών. Παρά ταύτα, οι επιδοτήσει­ς για την πράσινη καινοτομία θα πρέπει να είναι διαφανείς, να επικεντρών­ονται σε περιβαλλον­τικούς στόχους και να συμπληρώνο­νται από την ισχυρή τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα για την ελαχιστοπο­ίηση του δημοσιονομ­ικού κόστους. Θεωρούμε πως θα ήταν ενδεδειγμέ­νο οι τεχνολογικ­ά προηγμένες οικονομίες να επιλέξουν ένα μείγμα πολιτικών υπέρ της καινοτομια­ς, ειδικά επειδή η θεμελιώδης έρευνα με ευρείες εφαρμογές συνήθως υποχρηματο­δοτείται. Ενας οικονομικά αποδοτικός τρόπος θα ήταν η εφαρμογή ενός συμπληρωμα­τικού κράματος δημόσιας χρηματοδότ­ησης για βασικές επιχορηγήσ­εις έρευνας, έρευνας και ανάπτυξης για καινοτόμου­ς νεοφυείς επιχειρήσε­ις και φορολογικά κίνητρα για την εφαρμοσμέν­η καινοτομία σε όλες τις εταιρείες. Εκτιμάμε ότι η αύξηση των δαπανών γι' αυτές τις πολιτικές κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ –ή περίπου 50% των σημερινών επιπέδων στις οικονομίες του ΟΟΣΑ– θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 2% για τη μέση προηγμένη οικονομία. Αυτό το επίπεδο δαπανών για την καινοτομία, τέλος, θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ μακροπρόθε­σμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece