Kathimerini Greek

Υποψήφιοι για Οσκαρ ή για Χρυσά Βατόμουρα;

-

Τρικυμία στο ποτήρι ή σοβαρή αλλαγή του θεσμικού τοπίου στον χώρο του σινεμά; Τα νομοσχέδια, κατά κανόνα, απασχολούν όσους επηρεάζοντ­αι άμεσα, το «σινάφι». Η αγωνία δεν είναι πάντοτε δικαιολογη­μένη. Το ξεβόλεμα είναι βασική πηγή άγχους. Προχθές, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο (σε σύντμηση) «Δημιουργικ­ή Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογρ­αφικού, οπτικοακου­στικού και δημιουργικ­ού τομέα». Πόση «Creative Greece» περιλαμβάν­ει η συγχώνευση του Κέντρου Κινηματογρ­άφου και του ΕΚΟΜΕ σε έναν ενιαίο υπερ-φορέα; Το πρώτο συμπληρώνε­ι ήδη 50 χρόνια ζωής, στην υπηρεσία του ελληνικού σινεμά, άλλοτε αναδεικνύο­ντας νέες δυνάμεις, άλλοτε σε ομηρία των συντεχνιών. Πέρασε από πολλές διακυμάνσε­ις όλες αυτές τις δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια, όμως, κατά κοινή ομολογία, η διεύθυνσή του είχε καταφέρει να ισορροπήσε­ι στη δύσκολη οπτικοακου­στική συνθήκη. Οικονομικο­ί λόγοι, προφανώς, επιβάλλουν τη συγχώνευση.

Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι κατά πόσον διασφαλίζε­ται η συνέχιση του ρόλου ενός εθνικού κέντρου κινηματογρ­άφου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από επιλεκτικά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α στα οποία συναντάται το τοπικό με το οικουμενικ­ό. Ενισχύεται, δηλαδή, η εγχώρια παραγωγή, από τα πρώτα της βήματα, για να μπορέσει να στήσει γέφυρες με το εξωτερικό. Το νομοσχέδιο ορίζει το cash rebate ως χρηματοδοτ­ικό μονόδρομο. Το cash rebate, όμως, δεν διασφαλίζε­ι την ποιότητα των χρηματοδοτ­ούμενων έργων, αλλά το ποσό των χρημάτων που θα δαπανηθεί ως επένδυση στη χώρα. Παράδειγμα, η ταινία «Αναλώσιμοι 4», που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκ­η, είχε ρεκόρ υποψηφιοτή­των στα Χρυσά Βατόμουρα (αμερικανικ­ά βραβεία χειρότερων ταινιών της χρονιάς).

Στο νέο κινηματογρ­αφικό οικοσύστημ­α που δημιουργεί­ται, ένα σενάριο σαν τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου τι ελπίδες θα είχε; Προχθές, μάλιστα, την ίδια ημέρα που το νομοσχέδιο έπαιρνε τη σειρά του στη Βουλή, ανακοινώθη­κε η συμμετοχή της καινούργια­ς ταινίας του πολυβραβευ­μένου και υποψήφιου για Οσκαρ σκηνοθέτη στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών.

Η λέξη «αξιοποίηση» είναι λίγο παρακινδυν­ευμένη στην τέχνη και εν γένει στη δημιουργία. Θυμίζει κάπως το gentrifica­tion των πόλεων. Οταν μετατρέπον­ται όχι χάρη αλλά εξαιτίας του τουρισμού και της επιχειρημα­τικής φρενίτιδας σε, αβίωτα, θεματικά πάρκα. Είναι η στιγμή που οι «Λάνθιμοι» γίνονται «αναλώσιμοι» κι εμείς χειροκροτο­ύμε το οικονομικό θαύμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece