Kathimerini Greek

Αψηφώντας τη βαρύτητα: όταν ο φακός συναντά την υπέρβαση των αθλητών

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Οταν το 1961 η αείμνηστη Σάντυ Σάββα οραματίστη­κε την ίδρυση της Ελληνογερμ­ανικής Αγωγής, ενός πρωτοπορια­κού σχολείου, η έννοια της εκπαίδευση­ς ήταν πολύ διαφορετικ­ή στην Ελλάδα. Με πάθος, αφοσίωση και αγάπη για την καινοτομία αυτή η γυναίκα και στη συνέχεια οι γιοι της Στέλιος και Σταύρος φρόντισαν εδώ και έξι δεκαετίες να είναι ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια που έχει πολύ συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές. Μία από αυτές είναι η αγάπη προς την τέχνη, είτε είναι ζωγραφική είτε γλυπτική, είτε φωτογραφία. Ηδη από τη δεκαετία του 1990 φιλοξενούν­ται εκθέσεις που πραγματοπο­ιούνται στους χώρους του σχολείου ώστε οι μαθητές να έχουν βιωματική προσέγγιση στην καλλιτεχνι­κή δημιουργία.

Αφιέρωμα

Την Τετάρτη εγκαινιάστ­ηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικ­ό αφιέρωμα που φέρνει κοντά τα εικαστικά με τον αθλητισμό. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Defying Gravity» στην οποία ο Αγγελος Ζυμάρας αποτυπώνει με τον φακό του αθλητές που νικούν τη βαρύτητα και τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Ο λόγος που επελέγη αυτή η ενότητα είναι ότι το 2024 είναι η χρονιά Ολυμπιακών του Παρισιού και ο καλλιτέχνη­ς παρουσιάζε­ι πορτρέτα Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών που συμμετείχα­ν ή θα συμμετάσχο­υν στους Αγώνες. Από τον Μίλτο Τεντόγλου λίγο προτού πετάξει στους αιθέρες, ώς τη Βασιλική Μιλλούση να αιωρείται πάνω από τη δοκό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτές τις στιγμές που ο χρόνος «παγώνει» και οι αθλητές γίνονται υπερήρωες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης (σε επιμέλεια της Ελένης Κούκου) θα παρουσιαστ­ούν 40 επιλεγμένε­ς φωτογραφίε­ς αθλητικών διοργανώσε­ων, στις οποίες βλέπουμε τους αθλητές είτε την ώρα που αγωνίζοντα­ι, είτε αμέσως μετά την προσπάθεια, καθώς και πορτρέτα τους στον χώρο προετοιμασ­ίας. Το κοινό στοιχείο που διατρέχει όλες τις εικόνες της έκθεσης είναι το συναίσθημα. Ο θεατής συναισθάνε­ται και μοιράζεται την ένταση αυτών των ιστορικών –πολλές φορές– περιστάσεω­ν σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσε­ις οι οποίες ενώνουν τον κόσμο με τρόπο μοναδικό. Αποκορύφωσ­η αυτής της ενωτικής δύναμης είναι, δίχως άλλο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που τους παρακολουθ­εί όλος ο πλανήτης. Το συγκινητικ­ό αποτέλεσμα οφείλεται φυσικά και στην προσέγγιση του ίδιου του φωτογράφου.

Ο Ζυμάρας γνωρίζει μέσα από τη δουλειά του τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, ταυτίζεται, ζει από κοντά την αφοσίωσή τους και τους παρακολουθ­εί φωτογραφικ­ά σε συγκλονιστ­ικές στιγμές υπέρβασης του εαυτού. Είναι επαγγελματ­ίας φωτογράφος που ασχολείται κυρίως με την αθλητική φωτογραφία. Eζησε στο Λονδίνο για δεκαπέντε χρόνια. Σήμερα, με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καλύπτοντα­ς φωτογραφικ­ά τις σημαντικότ­ερες διοργανώσε­ις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου.

 ?? ?? Oταν «πετάει» ο Τεντόγλου, ίπταται όλη η χώρα.
Oταν «πετάει» ο Τεντόγλου, ίπταται όλη η χώρα.
 ?? ?? Η ολυμπιονίκ­ης Σταυρούλα Κοζομπόλη, η Ελευθερία Πλευρίτου, ο Αγγελος Ζυμάρας, η Βασιλική Πλευρίτου, ο Σταύρος Σάββας, η Ελένη Κούκου και η Ντόρα Πάλλη στα εγκαίνια.
Η ολυμπιονίκ­ης Σταυρούλα Κοζομπόλη, η Ελευθερία Πλευρίτου, ο Αγγελος Ζυμάρας, η Βασιλική Πλευρίτου, ο Σταύρος Σάββας, η Ελένη Κούκου και η Ντόρα Πάλλη στα εγκαίνια.
 ?? ?? Η Βασιλική Μιλλούση αιωρείται πάνω από τη δοκό.
Η Βασιλική Μιλλούση αιωρείται πάνω από τη δοκό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece