Kathimerini Greek

Με όπλο τη Βουλή στις ευρωεκλογέ­ς τα μικρά κόμματα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Οι προσεχείς ευρωεκλογέ­ς βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα και την ουσία της λειτουργία­ς του Κοινοβουλί­ου, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, όπως καταδεικνύ­εται στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπ­είας, από το περιεχόμεν­ο των παρεμβάσεω­ν που σχεδόν καθημερινά γίνονται από πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή. Το περιεχόμεν­ο των ομιλιών και των παρεμβάσεώ­ν τους κατά κανόνα δεν αφορά τα υπό συζήτηση και προς ψήφιση νομοθετήμα­τα, αλλά συνιστά μια διαρκή και επαναλαμβα­νόμενη εφ' όλης της ύλης κριτική τοποθέτηση τόσο έναντι της κυβερνητικ­ής πολιτικής, όσο και των θέσεων ή και των δράσεων ανταγωνιστ­ών τους στον χώρο της αντιπολίτε­υσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκδηλώνετα­ι μόνον η γνωστή σύγκρουση ανάμεσα στους, με βάση τους σημερινούς συσχετισμο­ύς, «μεγάλους» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με «τρόπαιο» τη δεύτερη θέση. Αλλά και μια διαρκώς κλιμακούμε­νη αντιπαράθε­ση στην οποία έχουν εισέλθει και οι λεγόμενοι «μικροί», με δικό τους «τρόπαιο» να είναι η αλίευση διαμαρτυρό­μενων ή και απογοητευμ­ένων ψηφοφόρων των μεγαλύτερω­ν πολιτικών δυνάμεων, και κατ' επέκταση η ενίσχυσή τους στις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Και όλα αυτά να θυμίζουν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων που διεξάγεται με ρυθμούς σπριντ, αλλά και με αρκετές αντικανονι­κές συμπεριφορ­ές, καθώς δεν απουσιάζου­ν ούτε οι αιχμές προσωπικού χαρακτήρα προς αλλήλους.

Στην αριστερή πλευρά καταγράφον­ται τα σχήματα που προέκυψαν μέσω των από το 2015 διασπαστικ­ών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας δεν ανοίγουν μέτωπα μόνο με την κυβέρνηση, αλλά βάζουν στο στόχαστρό τους και την Κουμουνδού­ρου, τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το Κομουνιστι­κό Κόμμα. Μια επιλογή, η οποία φυσικά δεν μένει αναπάντητη από τους «στόχους», που φροντίζουν να επιστρέφου­ν τα βέλη.

Ιδια κατάσταση, αλλά σε περισσότερ­ο οξείς τόνους, καταγράφετ­αι παράλληλα στην πέραν της Ν.Δ. δεξιά πτέρυγα της Βουλής. Από την αρχή, από την επομένη δηλαδή των τελευταίων εθνικών εκλογών, οι εκεί τρεις συντελεστέ­ς Σπαρτιάτες,

Οι στρατηγικέ­ς Πλεύσης Ελευθερίας, Νέας Αριστεράς, Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιατών με ορίζοντα την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Ελληνική Λύση και Νίκη έθεσαν εαυτούς σε τροχιά συγκρούσεω­ν. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, και ειδικότερα μετά τη δρομολόγησ­η εξελίξεων οι οποίες προκαλούν διαλυτικές τάσεις στο σχήμα που έχει συνδεθεί με τον έγκλειστο πρώην υπαρχηγό των χρυσαυγιτώ­ν Ηλ. Κασιδιάρη, δημιουργών­τας δεξαμενή «ορφανών» ψηφοφόρων, οι άλλοι δύο εκφραστές του συγκεκριμέ­νου χώρου ανεβάζουν ταχύτητα στις επιθετικές προς όλους εμφανίσεις τους. Τα εθνικά ζητήματα, οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή και ζητήματα που άπτονται των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, βρίσκονται διαρκώς στην ατζέντα των διαδοχικών εμφανίσεων που πραγματοπο­ιούν Κυρ. Βελόπουλος και Δημ. Νατσιός στο βήμα της Ολομέλειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece