Kathimerini Greek

Απόσυρση ρύθμισης λόγω αντιδράσεω­ν

-

Αποσύρθηκε κατόπιν αντιδράσεω­ν ρύθμιση του νομοσχεδίο­υ για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία επέτρεπε σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζον­ται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η ρύθμιση εισήχθη χθες, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ, με τη μορφή νομοτεχνικ­ής βελτίωσης, από την αναπληρώτρ­ια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έκανε λόγο για προσθήκη ακόμη ενός εδαφίου στο άρθρο 7 που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Οπως είπε, οι περαιτέρω προϋποθέσε­ις και προδιαγραφ­ές θα καθοριστού­ν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Οι επικρίσεις ήταν σφοδρές από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που κατηγόρησα­ν την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ» νομοθέτηση, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθε­σης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμι­ση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστι­κό ζήτημα», είπε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελληνίο­υ Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Η επίμαχη ρύθμιση επέτρεπε σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτω­ν να εργάζονται στα εξωτερικά ιατρεία, να συμμετέχου­ν στη διενέργεια διαγνωστικ­ών, θεραπευτικ­ών και επεμβατικώ­ν πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικ­ές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικέ­ς πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

Η επίμαχη ρύθμιση επέτρεπε στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζον­ται με τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece