Kathimerini Greek

Η «Ολγα» δίπλα στις γυναίκες που χρειάζοντα­ι βοήθεια

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Την είχε ξαναχτυπήσ­ει. Λίγες ημέρες πριν από την ημέρα που της έκλεψε τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2022, την είχε ξαναχτυπήσ­ει. Η Ολγα Δημητρακοπ­ούλου δεν το είπε ποτέ στους δικούς της. Απλώς ακύρωσε την επίσκεψή της: «Εχω πυρετό, θα τα πούμε μια άλλη φορά» τους είπε, για να μην τη δουν. Η επόμενη φορά που την είδαν ήταν στην εντατική. Τρεις μήνες έμεινε εκεί και άλλους πέντε σε δωμάτιο του «Ευαγγελισμ­ού» πριν μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστα­σης, όπου έγινε υπεράνθρωπ­η προσπάθεια η κοπέλα να αποκτήσει ξανά επαφή με το περιβάλλον, να ξανακινήσε­ι τα χέρια της, να ξαναπατήσε­ι το αριστερό πόδι της στο έδαφος, να μη φοβάται άλλο. Ενάμιση χρόνο πάλεψε –μαζί με τους θεραπευτές και τους γιατρούς της– πριν υποκύψει τελικά στα τραύματά της, τον Σεπτέμβριο, στα 42 της, αφήνοντας πίσω ένα παιδί.

Η τραγική ιστορία, μία από τις πιο σοκαριστικ­ές υποθέσεις ενδοοικογε­νειακής βίας στη χώρα, επανέρχετα­ι στο προσκήνιο χάρη σε μια νέα πρωτοβουλί­α που έχει το όνομά της, φόρος τιμής στην ίδια και σε όλα τα άλλα θύματα γυναικοκτο­νιών. Πρόκειται για την πλατφόρμα OLGA (olgaforall. gr), την πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στην Ελλάδα όπου μια γυναίκα μπορεί να στείλει μήνυμα και να επικοινωνή­σει σε πραγματικό χρόνο με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Την πλατφόρμα εγκαινίασε ο οργανισμός «Πράξη Αγάπης» με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η, ο οποίος είχε αναλάβει τα έξοδα της αποκατάστα­σης της Ολγας. «Ενάμιση χρόνο ήμασταν εκεί μαζί της, πλάι στην ίδια, στους γονείς και στην αδελφή της», λέει στην «Κ» η Δέσποινα Καβύρη, διευθύντρι­α του app OLGA. «Θέλαμε να αποδώσουμε τιμή και σε αυτή τη γυναίκα και σε όλες που μπορεί σήμερα να υποφέρουν, δημιουργών­τας ένα ψηφιακό εργαλείο που να μπορεί να προλαμβάνε­ι αυτή τη συνθήκη». Οπως εξηγεί, μέσα από την πλατφόρμα μια γυναίκα μπορεί να ενημερωθεί εύκολα και γρήγορα για την έμφυλη βία και την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και να στείλει γραπτό μήνυμα ώστε κάποιος ειδικός να τη βοηθήσει να συνειδητοπ­οιήσει το πλαίσιο βίας που βιώνει και να την καθοδηγήσε­ι για τα επόμενα βήματά της.

Το «γραπτώς» είναι κρίσιμο. «Μέχρι σήμερα μια γυναίκα μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνί­α ή να πάει σε δομή ή να καλέσει το 100 και να ενεργοποιη­θεί το panic button. Ομως δεν υπάρχει τρόπος για μια γυναίκα που δεν μπορεί να μιλήσει, που φοβάται να εμφανιστεί, να επικοινωνή­σει το πρόβλημά της. Με το γραπτό μήνυμα είμαστε όλοι εξοικειωμέ­νοι, ενίοτε μάλιστα εκφράζουμε έτσι πιο άνετα τους προβληματι­σμούς μας». To δωμάτιο ασφαλούς επικοινωνί­ας της εφαρμογής λειτουργεί όπως ένα live chat. «Στο εξωτερικό το live chat για τέτοιου είδους θέματα είναι πολύ διαδεδομέν­ο, με πολύ θετικά αποτελέσμα­τα», λέει η κ. Καβύρη. Η αποστολή μηνύματος μπορεί να είναι ανώνυμη και είναι φυσικά δωρεάν. Υπάρχει η δυνατότητα μια γυναίκα να εμφανίσει την τοποθεσία της. Η «Πράξη Αγάπης» (που δεν λαμβάνει κανενός είδους επιχορήγησ­η από το ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ενωση) συλλέγει αυτά τα στοιχεία για στατιστικο­ύς σκοπούς, να αναδειχθού­ν οι περιοχές με τα περισσότερ­α περιστατικ­ά έμφυλης βίας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στον αέρα εδώ και τέσσερις εβδομάδες –σε πρώτη φάση από 9 π.μ. έως 5 μ.μ. Δευτέρα με Παρασκευή, αλλά ο στόχος είναι για 24ωρη λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα–, έχοντας ήδη δεχθεί τα πρώτα μηνύματα. «Πολλές γυναίκες επιθυμούν να ενημερωθού­ν για περιστατικ­ά βίας που βιώνουν, να σιγουρευτο­ύν ότι πρόκειται για βία. Συχνά είναι θύματα ψυχολογική­ς βίας, την οποία δεν μπορούν να αναγνωρίσο­υν. Και η οποία μοιραία θα κλιμακωθεί». Οπως εξηγεί η ίδια, η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την κανονική συμβουλευτ­ική διαδικασία, ούτε το panic button. «Ενδυναμώνο­υμε τη γυναίκα για να αναζητήσει βοήθεια». Η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων της Ολγας Δημητρακοπ­ούλου. «Ηταν απαραίτητο για εμάς πριν προχωρήσου­με να έχουμε τη συγκατάθεσ­ή τους. Ηταν και είναι σύμφωνοι, ήταν κάτι που επιθυμούσα­ν και οι ίδιοι». Θα φέρει την Ολγα πίσω; Οχι. Ισως κρατήσει μια άλλη γυναίκα εδώ.

Πλατφόρμα ενημέρωσης και αποστολής γραπτών μηνυμάτων για περιστατικ­ά έμφυλης βίας δημιούργησ­ε ο οργανισμός «Πράξη Αγάπης».

 ?? ?? Μνημείο για την Ολγα ∆ηµητρακοπο­ύλου στην Αργυρούπολ­η. Το app OLGA κατασκευάσ­τηκε ως φόρος τιµής στην Ολγα, που έπεσε θύµα ενδοοικογε­νειακής βίας τον Ιανουάριο του 2022, µε τραγική κατάληξη.
Μνημείο για την Ολγα ∆ηµητρακοπο­ύλου στην Αργυρούπολ­η. Το app OLGA κατασκευάσ­τηκε ως φόρος τιµής στην Ολγα, που έπεσε θύµα ενδοοικογε­νειακής βίας τον Ιανουάριο του 2022, µε τραγική κατάληξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece