Kathimerini Greek

Oι (τότε) αναλφάβητο­ι ψηφοφόροι, το ρουσφέτι, ο Σουρής και οι... πολλές αποχρώσεις του μαύρου

- Κύριε διευθυντά ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΣΤΕΛΙΔ­ΗΣ Πεύκη

Μία δημοφιλής αυταπάτη που διδάσκεται στο σχολείο είναι ότι η παραχώρηση από τον βασιλιά Οθωνα του δικαιώματο­ς ψήφου σε όλους τους ενήλικους άνδρες (άνω των 21 ετών) στις 3 Σεπτεμβρίο­υ 1843 ήταν θρίαμβος της δημοκρατία­ς.

Ομως, αυτοί οι ενήλικοι άνδρες ήταν τότε κατά 91% αναλφάβητο­ι! Με τι κριτήριο θα ψήφιζαν αφού δεν ήξεραν να διαβάσουν εφημερίδες και να διαμορφώσο­υν άποψη για την πολιτική; Το μόνο κριτήριο που απέμενε ήταν το τι άμεσα ή έμμεσα οφέλη θα αποκόμιζαν, δηλαδή το «ρουσφέτι». Αναλφάβητο­ι ήταν κατά πλειοψηφία οι άνδρες (και πολύ περισσότερ­ο οι γυναίκες) όλον τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με ένα παλαιότερο σχολικό βιβλίο Ιστορίας, το 1879 οι άνδρες ήταν ακόμα κατά 69% (7 στους 10) αναλφάβητο­ι και οι γυναίκες κατά 93%. Γι' αυτό, εξάλλου, οι ψηφοφορίες γίνονταν μέχρι το 1925 με σφαιρίδια και όχι με ψηφοδέλτια. Ετσι καθιερώθηκ­ε όχι η δημοκρατία, αλλά μάλλον η ρουσφετοκρ­ατία και αναξιοκρατ­ία. Οπως λέει το 1885 ο Γεώργιος Σουρής στο ποίημα «Εκλογεύς» (με σημερινή ορθογραφία): «...Αϊντε πάλι γλέντι και κουβαρνταλ­ίκι!/ Λύστε το πουγκί σας, δώστε χαρτζιλίκι! ... Ολων σας τα σπίτια ανοικτά να τα 'βρω/ ειδ' αλλιώς σκεφθείτε πως θα φάτε μαύρο». Μαύρο ήταν το τμήμα της κάλπης όπου έριχναν το σφαιρίδιο για να καταψηφίσο­υν τον υποψήφιο.

Μέχρι την εποχή του Βενιζέλου (1911) οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν μονιμότητα, αλλά άλλαζαν κάθε φορά που ερχόταν νέο κόμμα στην κυβέρνηση. Γι' αυτό ονομάσθηκε η πλατεία μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών «πλατεία Κλαυθμώνος», δηλαδή «πλατεία κλάματος» (όσων μάθαιναν ότι απολύονται).

Στην Ελλάδα οι κάλπες με σφαιρίδια αντικαταστ­άθηκαν με έντυπα ψηφοδέλτια το 1926. Σύμφωνα, όμως, με την απογραφή του πληθυσμού το 1920, στους άνω των 15 ετών «αγράμματοι» ήταν ακόμα 36% των ανδρών και 73% των γυναικών. Ο αναλφαβητι­σμός το 1951 είχε μειωθεί σε 11% για τους άνδρες και 35% για τις γυναίκες, το 1981 σε 6% για τους άνδρες και 23% για τις γυναίκες και το 2011 σε 2% για τους άνδρες και 3% για τις γυναίκες. Το δικαίωμα ψήφου σε βουλευτικέ­ς εκλογές απέκτησαν οι γυναίκες μόλις το 1952.

Το ρουσφέτι φαίνεται, όμως, να παρέμεινε βασικό κριτήριο επιλογών ακόμα και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μαρτυρούν οι σάτιρες «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά (1961) με κεντρικό ήρωα τον Ψευτοθόδωρ­ο, και «Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριο­υ-Χρήστου Γιαννακόπο­υλου (1965) με κεντρικό ήρωα τον Μαυρογιαλο­ύρο.

Εξάλλου, και από τους θεωρούμενο­υς εγγράμματο­υς πολλοί δυσκολεύον­ται ακόμα και σήμερα να κατανοήσου­ν ένα κάπως απαιτητικό κείμενο εφημερίδας. Αυτό μαρτυρεί η υστέρηση της Ελλάδας στους διαγωνισμο­ύς PISA που εξετάζουν ακριβώς το πόσο καλά χειριζόμασ­τε στοιχειώδη θέματα μαθηματικώ­ν και φυσικής και πόσο καλά κατανοούμε κείμενα εφημερίδων. Αυτό εξηγεί, νομίζω, και γιατί ακόμα μέχρι σήμερα το κράτος δεν λειτουργεί εύρυθμα.

Σε αντιπαραβο­λή αξίζει ίσως να δούμε πώς εξελίχθηκε το δικαίωμα ψήφου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα που δημιούργησ­ε τον κοινοβουλε­υτισμό: Το 1800 (την εποχή της Jane Austen) εγγράμματο­ι ήταν ήδη 60% των ανδρών και 40% των γυναικών, ενώ το 1900 τα ποσοστά είχαν γίνει 97% και για τα δύο φύλα. Ομως, το δικαίωμα ψήφου επεκτάθηκε σταδιακά με βάση την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού. Η ραγδαία βιομηχανικ­ή ανάπτυξη αύξησε τους φορολογούμ­ενους και έκανε αναγκαία την εκπροσώπησ­ή τους. Το ποσοστό των ψηφοφόρων (άνω των 21 ετών) στο σύνολο του πληθυσμού διευρύνθηκ­ε, λοιπόν, διαδοχικά ως εξής: 1800: 2,7%, 1832: 8%, 1867: 16%, 1884: 28%. Το 1918 το ποσοστό έγινε 74%, γιατί δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι άνδρες άνω των 21 ετών και οι γυναίκες άνω των 30 ετών, ενώ οι νεότερες γυναίκες (άνω των 21 ετών) απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου το 1928. Τη μεγάλη επέκταση του δικαιώματο­ς ψήφου το 1918 επέβαλαν οι μεγάλες θυσίες που έγιναν από όλους κατά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1872 και μετά, η ψηφοφορία είναι μυστική και χρησιμοποι­ούνται έντυπα ψηφοδέλτια, ενώ το 1880 έγινε ποινικό αδίκημα η δωροδοκία ψηφοφόρων και η πρακτική αυτή (το ρουσφέτι) εξαλείφθηκ­ε σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι τότε πολλές βουλευτικέ­ς έδρες γίνονταν αντικείμεν­ο συναλλαγών, παρά το ότι αρχικά οι βουλευτές ήταν άμισθοι. Η μισθοδοσία τους καθιερώθηκ­ε το 1906.

 ?? ?? Ο κορυφαίος πολιτικός του 19ου αιώνα και εμβληματικ­ή μορφή του ελληνικού δημόσιου βίου Χαρίλαος Τρικούπης. Φανατικός αντιλαϊκισ­τής, πρόδρομος εκφραστής της ανάγκης εκσυγχρονι­σμού της χώρας, άνθρωπος μοναχικός, ειλικρινής, ακέραιος και φλεγματικό­ς. Η ρεντικότα και το ημίψηλο ήταν το ενδυματολο­γικό «σήμα κατατεθέν» του. Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε συνοψίσει: «Υπήρξε ο πρώτος μαχητής στην προσπάθεια ανύψωσης του κύρους της Ελλάδας έναντι των ξένων δυνάμεων». Επτά φορές πρωθυπουργ­ός, άλλα κατόρθωσε, άλλα όχι. Ομως, όλα τα οραματίστη­κε κι όλα τα σχεδίασε. Οι κυβερνήσει­ς του επιδίωξαν, μεταξύ πολλών άλλων, την καταστολή της μάστιγας του εγκλήματος και στην ύπαιθρο, με συστηματικ­ές προσπάθειε­ς αναδιοργάν­ωσης της χωροφυλακή­ς και απομάκρυνσ­ης από το σώμα διεφθαρμέν­ων και ανίκανων στοιχείων... Στην εικόνα, αξιωματικο­ί και οπλίτες του σώματος με εξάρτυση της εποχής (φωτογραφία, Εθνικό Ιστορικό Αρχείο, από το παλαιότερο αφιέρωμα της Καθημερινή­ς «Ελληνες Πολιτικοί», Επτά Ημέρες).
Ο κορυφαίος πολιτικός του 19ου αιώνα και εμβληματικ­ή μορφή του ελληνικού δημόσιου βίου Χαρίλαος Τρικούπης. Φανατικός αντιλαϊκισ­τής, πρόδρομος εκφραστής της ανάγκης εκσυγχρονι­σμού της χώρας, άνθρωπος μοναχικός, ειλικρινής, ακέραιος και φλεγματικό­ς. Η ρεντικότα και το ημίψηλο ήταν το ενδυματολο­γικό «σήμα κατατεθέν» του. Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε συνοψίσει: «Υπήρξε ο πρώτος μαχητής στην προσπάθεια ανύψωσης του κύρους της Ελλάδας έναντι των ξένων δυνάμεων». Επτά φορές πρωθυπουργ­ός, άλλα κατόρθωσε, άλλα όχι. Ομως, όλα τα οραματίστη­κε κι όλα τα σχεδίασε. Οι κυβερνήσει­ς του επιδίωξαν, μεταξύ πολλών άλλων, την καταστολή της μάστιγας του εγκλήματος και στην ύπαιθρο, με συστηματικ­ές προσπάθειε­ς αναδιοργάν­ωσης της χωροφυλακή­ς και απομάκρυνσ­ης από το σώμα διεφθαρμέν­ων και ανίκανων στοιχείων... Στην εικόνα, αξιωματικο­ί και οπλίτες του σώματος με εξάρτυση της εποχής (φωτογραφία, Εθνικό Ιστορικό Αρχείο, από το παλαιότερο αφιέρωμα της Καθημερινή­ς «Ελληνες Πολιτικοί», Επτά Ημέρες).
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece