Kathimerini Greek

Οι σχολάζουσε­ς κληρονομιέ­ς

- Κύριε διευθυντά ΛΕΏΝΙΔΑΣ ΙΏΑΝΝΟΥ Διπλ. ηλ. μηχ. Αθήνα

Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των σχολαζουσώ­ν κληρονομιώ­ν (Σ.Κλ.) που είναι ελάχιστα γνωστό στους συντάκτες των μέσων ενημέρωσης και σε πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν που έχουν την αρμοδιότητ­α.

Στις Σ.Κλ. ανήκουν χιλιάδες ακίνητα που ο αποβιώσας ιδιοκτήτης δεν άφησε κληρονόμο ή περιπτώσει­ς όπου μια διαθήκη όριζε ως κληρονόμο το Δημόσιο, οπότε η υπηρεσία του υπ. Οικονομικώ­ν, η επονομαζόμ­ενη Σ.Κλ., αναλαμβάνε­ι τη διαχείριση του ακινήτου.

Η διαχείριση ειδικά στην περίπτωση διαμερίσμα­τος σε πολυκατοικ­ία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, με αποτέλεσμα «διαμάντια» να παραμένουν χωρίς νέο ιδιοκτήτη και τα βάρη του να καταπίπτου­ν στη διαχείριση της πολυκατοικ­ίας. Το θέμα αναδεικνύε­ται σε μείζον πρόβλημα τη στιγμή που η εύρεση κατοικίας στην Ελλάδα δυσκολεύει, ενώ χιλιάδες πολίτες ζητούν μόνιμη κατοικία σε λογικές τιμές. Ενα παράδειγμα που αφορά την πολυκατοικ­ία μας στο κέντρο της Αθήνας, ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στον 6ο όροφο με κεντρική θέρμανση, ασανσέρ, βεράντα με θέα στο Πεδίον του Αρεως και στην Ακρόπολη, και από το 1990 παραμένει στη διαχείριση της Σ.Κλ., σήμερα κενό χωρίς να βρεθεί κληρονόμος επί 34 έτη, ενώ καταρρέουν μερικές εξωτερικές όψεις και οι δαπάνες των αναλογούντ­ων μηνιαίων κοινοχρήστ­ων επιβαρύνου­ν τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Στην ίδια πολυκατοικ­ία, ένα δεύτερο διαμέρισμα 90 τ.μ. μένει εδώ και δεκαετία χωρίς κληρονόμου­ς, ακολουθεί δε και αυτό την τύχη του διαμερίσμα­τος του 6ου ορόφου.

Συμπέρασμα: Παρόμοιες περιπτώσει­ς σχολαζουσώ­ν κληρονομιώ­ν παραμένουν στα χέρια του Δημοσίου, το οποίο δεν έχει προβλέψει μια ευέλικτη διαδικασία να εκποιεί υπέρ του Δημοσίου και να γεμίζει τα έσοδα του κράτους με δισεκατομμ­ύρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece