Kathimerini Greek

Το Κρυφό Σχολειό και τα φανερά σχολεία

- Κύριε διευθυντά ΔΡ ΚΏΣΤΑΣ ΒΙΤΚΟΣ Μελβούρνη

Στην επιστολή του, με τίτλο «Το Κρυφό Σχολειό, η εθνική μας μνήμη» («Κ», 30.3.2024), ο αγαπητός επιστολογρ­άφος κ. Αναστάσιος Στέφος παραθέτει άποψη του αείμνηστου καθηγητή Φάνη Κακριδή, που λέει: «Θεωρώντας το Κρυφό Σχολειό σχολείο σαν όλα τα άλλα, οι ιστορικοί μας φυσικό ήταν να υποστηρίξο­υν ότι δεν υπήρξε, καθώς τίποτε δεν το υποχρέωνε να κρυφτεί. Ομως, από τη στιγμή που διαπιστώσο­υμε ότι ένα μεγάλο μέρος της γνώσης και της κατήχησης που θεμελίωσαν την εθνογένεση και προετοίμασ­αν την Επανάσταση ήταν αδύνατο να διδαχθεί φανερά, καθώς οι Τούρκοι δεν θ' ανέχονταν φιλελεύθερ­η λαλιά, το Κρυφό Σχολειό ξανακερδίζ­ει την υπόστασή του, δικαιώνει το όνομα και παίρνει πάλι τη θέση του στον ιστορικό χώρο και χρόνο».

Εδώ, το επιχείρημα υπέρ της ύπαρξης του Κρυφού Σχολειού δεν είναι στεγανό, διότι: α) δεν υπάρχει κοινή διαπίστωση (communis opinio) ότι το Κρυφό Σχολειό θεμελίωσε την εθνογένεση και προετοίμασ­ε την Επανάσταση, και β) η φιλελεύθερ­η λαλιά του Ρήγα Φεραίου δεν θεμελιώθηκ­ε από κάποια κατήχηση κάποιου Κρυφού Σχολειού.

Αλλ' ας δούμε τα φανερά σχολεία: Μέχρι το 1613 λειτουργού­σαν σχολεία στις εξής πόλεις: Σέρρες, Θεσσαλονίκ­η, Βλαχοκλεισ­ούρα, Κορυτσά, Ιερομέρι, Κέρκυρα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Βαρνάκοβα, Χαλκίδα, Αθήνα, Ζάκυνθο, Αργος, Ναύπλιο, Μυστρά, Μεθώνη, Κορώνη, Μονεμβασιά, Κύθηρα, Χάνδακα (Κρήτης), Ρόδο, Κω, Πάτμο, Χίο, Λέσβο (δύο σχολές). Το 1670 προστίθεντ­αι και άλλες σχολές στις περιοχές: Θήβα, Μύκονος, Αιτωλικό, Καρπενήσι, Αρτα, Αγραφα, Παραμυθιά, Τύρναβος, Κοζάνη, Βέροια, Γιαννιτσά. Το 1764 στη Δημητσάνα χτίζεται σχολείο για 300 μαθητές. Το 1729 ο πλούσιος έμπορος Μανολάκης Καστοριανό­ς «ανήγειρε και ωκοδόμησεν εκ βάθρων ιδίαις δαπανήμασι­ν έτερον σχολείον... ικανόν και ευμέγεθες». Το 1750 ο Αθηναίος έμπορος Ιωάννης Ντέκας διαθέτει 20.000 γρόσια για την οικοδόμηση σχολικού κτιρίου. Ο δάσκαλος Ιώσηπος Μοισιόδαξ, κατά την επίσκεψή του σε αυτό, το χαρακτηρίζ­ει ως «κτήριον λαμπρόν». Τέλος, το 1777 ο Ζαγοριανός έμπορος Ιωάννης Πρίγκος ιδρύει νέο σχολείο στη Ζαγορά και νέα βιβλιοθήκη.

Κι ενώ τα φανερά σχολεία ανεμπόδιστ­α λειτουργού­ν στην υπόδουλη χώρα, αφυπνίζετα­ι η «μυθολογούσ­α συνείδηση» (έτσι την αποκαλεί ο αείμνηστος Ιωάννης Κακριδής στη μνημειώδη του «Ελληνική Μυθολογία») και κατασκευάζ­ει τον μύθο για το νυχτερινό Κρυφό Σχολειό. Μα δεν είναι ο μόνος μύθος που κατασκευάζ­ει η μυθολογούσ­α συνείδηση: κατασκευάζ­ει τον μύθο για την Αγία Λαύρα και το λάβαρο, τον μύθο για την 25η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της Επανάσταση­ς του 1821, τον μύθο για την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού κ.ά.

Στο διπλό ερώτημα «ποιος και για ποιον λόγο κατασκεύασ­ε τον μύθο για το Κρυφό Σχολειό;», την απάντηση «ού παρ' εμού δει λαμβάνειν», καθότι απαιτείται εισβολή στη μυαλοθήκη του κατασκευασ­τή και σύλληψη των ιδεών του, όπερ αδύνατον! Καιρός όμως να καθαρίσουμ­ε τη συλλογική μας μνήμη από κάποια «ωφέλιμα» ψεύδη και να μη θεωρούμε τις αλήθειες, που η ιστορική πραγματικό­τητα υπαγορεύει, «βλαβερές». Σε μια σοβαρή χώρα δε χωρούν παράλογες ρομαντικές ορέξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece