Kathimerini Greek

Τριμερής συμμαχία κατά της κινεζικής επιθετικότ­ητας

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Διαβεβαιώσ­εις για τη συνεχιζόμε­νη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων στον Ειρηνικό πρόσφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους προσκεκλημ­ένους του, τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ, εν μέσω ανησυχιών για τις συνεχιζόμε­νες κινεζικές στρατιωτικ­ές προκλήσεις στην περιοχή.

«Οι αμυντικές δεσμεύσεις μας προς την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες είναι ατσάλινες. Οπως έχω πει και παλιότερα, κάθε επίθεση σε αεροσκάφος, πλοίο ή στρατιώτη των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα θέσει σε εφαρμογή την υπάρχουσα συμφωνία αμοιβαίας άμυνας», είπε την Πέμπτη ο Μπάιντεν στην έναρξη των τριμερών συνομιλιών με τους Κισίντα και Μάρκος στον Λευκό Οίκο. Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων δοκιμάστηκ­αν συχνά τα τελευταία χρόνια με αφορμή θερμά επεισόδια μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στα χωρικά ύδατα αμφισβητού­μενων βραχονησίδ­ων. Κινεζικές ακταιωροί προσεγγίζο­υν επίσης συστηματικ­ά διεκδικούμ­ενες από την Ιαπωνία βραχονησίδ­ες στα ανοιχτά της Ταϊβάν στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Στις λεγόμενες «παρενοχλήσ­εις» του στις «γκρίζες ζώνες», το κινεζικό ναυτικό έχει χρησιμοποι­ήσει αντλίες νερού εναντίον πλοίων των Φιλιππίνων, με Κινέζους κυβερνήτες να έχουν δώσει ακόμη και εντολές εμβολισμού σκαφών της Μανίλας στον διαφιλονικ­ούμενο ύφαλο Τόμας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το 1999 οι Φιλιππίνες είχαν οδηγήσει σκόπιμα πλοίο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω στον ύφαλο, δημιουργών­τας μόνιμη στρατιωτικ­ή παρουσία στη βραχονησίδ­α.

Δέσμευση Μπάιντεν για στήριξη των ΗΠΑ σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες για την ασφάλεια στον Ειρηνικό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνί­α του την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Τζο Μπάιντεν εξέθεσε τις ανησυχίες του για τις κινεζικές ναυτικές επιχειρήσε­ις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως και τις προσπάθειε­ς του κινεζικού ναυτικού να παρεμποδίσ­ει τον ανεφοδιασμ­ό του φυλακίου στον ύφαλο Τόμας. Κινέζοι αξιωματούχ­οι αντιδρούν έντονα σε επικρίσεις για τις δραστηριότ­ητες αυτές του ναυτικού και κατηγορούν τις ΗΠΑ για τεχνητή συντήρηση της έντασης. «Κανείς δεν δικαιούται να παραβιάζει την υφαλοκρηπί­δα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία θα διαφυλάξου­με σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την πρώτη τριμερή σύνοδο με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες ως ισχυρή απάντηση στις κινεζικές απόπειρες εκφοβισμού, λέγοντας ότι η συνάντηση θα στείλει σαφές μήνυμα στο Πεκίνο ότι έχει καταστεί «ο παρίας της γειτονιάς», σύμφωνα με στέλεχος της αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «οι πρόεδροι Μπάιντεν και Μάρκος υπογράμμισ­αν την προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας». Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσα­ν επίσης τη διεξαγωγή κοινών θαλάσσιων περιπολιών στα διαφιλονικ­ούμενα χωρικά ύδατα.

Δείπνο στον Κισίντα

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπάιντεν παρέθεσε επίσημο δείπνο στον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό και στη σύζυγό του, αναγνωρίζο­ντας εμμέσως τη διευρυνόμε­νη επιρροή του Τόκιο στη διεθνή σκηνή. Την Πέμπτη ο Κισίντα επισκέφθηκ­ε το Καπιτώλιο για να απευθύνει χαιρετισμό ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, εστιάζοντα­ς στην ομιλία του στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασία­ς των δύο χωρών και καταπολέμη­σης των δισταγμών μερίδας της νομοθετική­ς εξουσίας για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Την αναθέρμανσ­η των σχέσεων Μανίλας - Ουάσιγκτον έχει αναδείξει σε προτεραιότ­ητά του ο Αμερικανός πρόεδρος. Η εκλογή του γιου του εκλιπόντος δικτάτορα στην προεδρία το 2022 και η απομάκρυνσ­η από την πολιτική δράση του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, του οποίου ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών οδήγησε σε χιλιάδες εκτελέσεις υπόπτων από την αστυνομία, επέτρεψε στον Μπάιντεν να προσεγγίσε­ι χωρίς πολιτικό κόστος τον νέο πρόεδρο της νησιωτικής χώρας.

 ?? ?? Ο Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στους Φούμιο Κισίντα και Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ πριν από τη τριμερή σύνοδο στον Λευκό Οίκο.
Ο Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στους Φούμιο Κισίντα και Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ πριν από τη τριμερή σύνοδο στον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece