Kathimerini Greek

Η γαλλική Ακροδεξιά προς άγραν ψηφοφόρων

-

Αν και οι εθνικές εκλογές της Γαλλίας δεν βρίσκονται στο ορατό μέλλον, οι 88 εκλεγμένοι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν «οργώνουν» καθημερινά τις περιφέρειε­ς που τους έδωσαν εντολή εκπροσώπησ­ης στο Κοινοβούλι­ο. Σκοπός τους είναι η σταδιακή «εξοικείωση» του ντόπιου εκλογικού σώματος όχι μόνο με τα πρόσωπά τους, αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες του κόμματος.

Φορώντας λευκά, μπλε και κόκκινα περιδιαβαί­νουν λαϊκές αγορές, συνεργεία αυτοκινήτω­ν και μονάδες βιομηχανικ­ής κτηνοτροφί­ας. Κάνουν χειραψίες, μιλούν με ντόπιους για τα κοινοτικά προβλήματα και δίνουν φυλλάδια με το πολιτικό τους πρόγραμμα. Οπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει στη Le Monde ένα πρώην στέλεχος τοπικής αυτοδιοίκη­σης, οι υποψήφιοι του RN κάνουν εκστρατεία «με τον παλιό τρόπο, όπως έκανε το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα του Μιτεράν». Πράγματι, εάν το κίνημα που ίδρυσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δίνει την εικόνα ενός κόμματος συγκροτημέ­νων και αποδοτικών στελεχών, το RN ποντάρει στις «ζεστές» εκδηλώσεις με ποτά και λαχνούς και στην έντονη διαδικτυακ­ή δραστηριότ­ητα.

Επιπλέον, οι τοπικοί ακροδεξιοί βουλευτές κάνουν συστηματικ­ές προσπάθειε­ς εκμετάλλευ­σης της τοπικής ιστορίας ακόμη και σε περιπτώσει­ς που αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ασύμβατη με την ιδεολογία του κόμματος. Ο υποψήφιος στην πόλη της Εν έκοψε προσφάτως την κορδέλα των εγκαινίων μιας έκθεσης φωτογραφία­ς προς τιμήν του ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ζαν ντε Λατρ ντε Τασινί. Η υποψήφια της περιφέρεια­ς Σαρέντ άφησε λουλούδια στο μνημείο για τους αντιστασια­κούς που συνελήφθησ­αν από την πολιτοφυλα­κή του Βισί, ενώ η σύντροφός της στο Πα-ντε-Καλαί, Καρολίν Παρμετιέρ, παραδέχθηκ­ε πως διαβάζει καθημερινά τις αναγγελίες κηδειών και στέλνει συλλυπητήρ­ιες επιστολές στις πενθούσες οικογένειε­ς.

Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο «εξοικείωση­ς» με το εκλογικό σώμα.

«Πλέον στη γαλλική επαρχία το RN έχει εισέλθει όπου υπάρχει κενό. Εκεί που όλοι έχουν εξαφανιστε­ί. Μπορεί οι υποψήφιοι να είναι ανενημέρωτ­οι, όμως στήνουν το πανηγύρι κάθε χωριού. Κάθε φορά που κάποιος είναι δυστυχισμέ­νος πηγαίνουν και του λένε: είμαστε μαζί σου, θα αλλάξουμε το κράτος», αναφέρει ανήσυχος ένας νομάρχης από τη νότια Γαλλία.

Ομως οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πρωτοπορια­κούς και επιφορτισμ­ένους με την ιστορική ευθύνη της παλινόρθωσ­ης ενός ακροδεξιού κόμματος που καταφέρνει ανησυχητικ­ά καλά «σκορ» στις δημοσκοπήσ­εις. Οπως το θέτει ο αριστερός δήμαρχος Αλεξί Νταρμουά, «οι βουλευτές του RN έχουν καταλάβει το πνεύμα των καιρών. Απαιτείται ιδεολογική ευελιξία. Να λες κάτι και να εννοείς το αντίθετό του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece