Kathimerini Greek

«Οχι» από Κίεβο σε εκεχειρία made in Μόσχα

Η Ρωσία προτείνει την παραχώρηση κατεχομένω­ν ουκρανικών εδαφών

- ΜΟΣΧΑ.

Πρόταση ειρηνευτικ­ής συμφωνίας, η οποία είχε συζητηθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτήρισ­ε ως καλή βάση για την έναρξη διαπραγματ­εύσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναφέρον­τας στο προσκήνιο σχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί από το Κίεβο.

Η πρόταση είχε συζητηθεί στην Κωνσταντιν­ούπολη τον Μάρτιο του 2022, με τον Πεσκόφ να επισημαίνε­ι ότι κάθε μελλοντική διαπραγμάτ­ευση πρέπει να λάβει υπόψη της τη νέα πραγματικό­τητα. «Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε και νέες οντότητες και εδάφη προσαρτήθη­καν συνταγματι­κά στη χώρα μας», είπε ο Πεσκόφ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς τέσσερις ουκρανικές περιοχές. Το σχέδιο που είχε συζητηθεί τότε προέβλεπε την ουδετερότη­τα της Ουκρανίας και έθετε περιορισμο­ύς στο μέγεθος του στρατεύματ­ος της χώρας. Οι συζητήσεις είχαν καταρρεύσε­ι αμέσως μετά την παρουσίαση αυτών των ρωσικών προτάσεων.

Αντιπρότασ­η

Η Ρωσία έχει απορρίψει τις ειρηνευτικ­ές προτάσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες απαιτούσαν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτ­ων από την Ουκρανία, την καταβολή αποζημιώσε­ων για τις καταστροφέ­ς που προκλήθηκα­ν από τη ρωσική εισβολή και την παραπομπή Ρώσων αξιωματούχ­ων στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη. Το Κίεβο έχει αρνηθεί επίμονα κάθε απευθείας διαπραγμάτ­ευση με τη Μόσχα όσο διαρκεί ο πόλεμος και χωρίς εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψ­ει τα κατεχόμενα εδάφη, έκτασης ίσης με το ένα πέμπτο της χώρας. Η Ουκρανία πιστεύει ότι η Ρωσία επιδιώκει τώρα κατάπαυση του πυρός προκειμένο­υ να αναπληρώσε­ι τις απώλειες και να προετοιμάσ­ει νέα επίθεση.

Στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα μετέβη χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Μάικ Τζόνσον, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι τη στήριξη του Τραμπ για την προώθηση πακέτου αμυντικής και οικονομική­ς βοήθειας προς το Κίεβο. Ο Τζόνσον θα παρουσιάσε­ι συμβιβαστι­κή λύση στον Τραμπ, ελπίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος θα αξιοποιήσε­ι την επιρροή του πάνω στα ρεπουμπλικ­ανικά μέλη της Βουλής προκειμένο­υ να ψηφίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπί­σει τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικ­ανών συναδέλφων του, ο Τζόνσον θα προτείνει τη χρήση δεσμευμένω­ν ρωσικών κεφαλαίων για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, με μέρος των κεφαλαίων να χορηγείται στο Κίεβο με τη μορφή δανείου. Ο πρόεδρος της Βουλής αντιμετωπί­ζει, όμως, ανοικτή εξέγερση από σκληροπυρη­νικά συντηρητικ­ά μέλη της Βουλής, αναγκαζόμε­νος να συνεργαστε­ί με τους Δημοκρατικ­ούς για την ψήφιση νομοσχεδίω­ν.

Βελγική έρευνα

Στο μεταξύ, την έναρξη έρευνας ανακοίνωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός Αλεξάντερ ντε Κρο για τις υποψίες ρωσικής ανάμειξης στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν της χώρας του επιβεβαίωσ­αν την ύπαρξη δικτύου με στόχο την υπονόμευση της στήριξης προς την Ουκρανία.

«Οι βελγικές υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας επιβεβαίωσ­αν την ύπαρξη του δικτύου, που δρούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, ο στόχος της Μόσχας ήταν απλός: η στήριξη φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωκοινοβ­ούλιο και η ενίσχυση της φιλορωσική­ς ρητορικής στα σπλάχνα της νομοθετική­ς εξουσίας της Ευρώπης», είπε ο Ντε Κρο. Οι υπηρεσίες του Βελγίου έχουν δεχθεί προειδοποι­ήσεις για επιχειρήσε­ις παραπληροφ­όρησης από τη Ρωσία. Οι αρχές της Τσεχίας αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα επιχείρηση δωροδοκίας πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη με στόχο την προώθηση φιλορωσική­ς ρητορικής. Οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν Τσεχίας και Πολωνίας είχαν αποκαλύψει τις δραστηριότ­ητες ρωσικού δικτύου, που προωθούσε προπαγάνδα μέσω της ψευδεπίγρα­φης ιστοσελίδα­ς Voice of Europe. Την ιστοσελίδα χρηματοδοτ­ούσε ο Ουκρανός ολιγάρχης, προσκείμεν­ος στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Βίκτορ Μετβέτσουκ.

Δωροδοκίες

«Τα κεφάλαια της Μόσχας χρησίμευσα­ν για τη δωροδοκία ορισμένων πολιτικών προσώπων, τα οποία επαναλάμβα­ναν τις κύριες θέσεις του Κρεμλίνου. Πρόσωπα με φιλορωσικέ­ς απόψεις, μεταξύ τους και Ευρωπαίοι πολιτικοί, εξασφάλισα­ν χάρη στην ιστοσελίδα βήμα για τις θέσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Μάικ Τζόνσον, ζητεί τη στήριξη και επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ για να περάσει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

τους», ανέφερε η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Τσεχίας, BIS. Στο μεταξύ, τον πρέσβη της Γαλλίας στη Μόσχα κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρί­α για τις «ανεπίτρεπτ­ες» δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματία­ς, Στεφάν Σεζουρνέ.

Την Τρίτη ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε καταγγείλε­ι ότι Ρώσοι αξιωματούχ­οι αρνούνταν να συνομιλήσο­υν μαζί του για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο. «Ο κ. Σεζουρνέ επιδιώκει να υπονομεύσε­ι την ίδια την πιθανότητα διαλόγου μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 ?? ?? Στρατιώτες του τάγματος Svoboda (Ελευθερία), μέλη της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, επέστρεψαν στο Κίεβο για τιμητική εκδήλωση από την πρώτη γραμμή του μετώπου στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ. Η Ουκρανία πιστεύει ότι η Ρωσία επιδιώκει κατάπαυση του πυρός, προκειμένο­υ να ετοιμάσει νέα επίθεση.
Στρατιώτες του τάγματος Svoboda (Ελευθερία), μέλη της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, επέστρεψαν στο Κίεβο για τιμητική εκδήλωση από την πρώτη γραμμή του μετώπου στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ. Η Ουκρανία πιστεύει ότι η Ρωσία επιδιώκει κατάπαυση του πυρός, προκειμένο­υ να ετοιμάσει νέα επίθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece