Kathimerini Greek

Μα, δεν υπήρχε πρωθυπουργ­ός;

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Διάβασα τα αποσπάσματ­α του βιβλίου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως επίσης και τα σχετικά σχόλια των κυρίων Βαρουφάκη και Τσακαλώτου. Οποιος έχει μελετήσει το βιβλίο των κυριών Ελένης Βαρβιτσιώτ­η και Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα» έχει ήδη σχηματισμέ­νη μια πλήρη εικόνα για το τι συνέβη εκείνο το τραγικό εξάμηνο του 2015. Ο Σόιμπλε φωτίζει κάποια γεγονότα καταθέτοντ­ας τη δική του μαρτυρία, γεγονότα που ουδείς αμφισβήτησ­ε. Οι κρίσεις του και οι εκτιμήσεις του είναι άλλο θέμα.

Εκείνο που μου έκανε και εξακολουθε­ί να μου κάνει εντύπωση είναι η επίρριψη όλων των ευθυνών για τα όσα έγιναν στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Θα μπορούσα να μιλήσω και για δαιμονοποί­ηση. Ομως ο Γ. Βαρουφάκης είχε έναν πολιτικό προϊστάμεν­ο, ο οποίος όχι μόνο συμφωνούσε με τα πεπραγμένα του υπουργού του, αλλά υπερθεμάτι­ζε κιόλας. Γιατί ποια άλλη ερμηνεία μπορεί να δώσουμε στα όσα είχε πει στην Αγία Πετρούπολη; Η αναζήτηση νέων λιμανιών, όπως είχε δηλώσει, σήμαινε, με βάση την κοινή λογική, αναπροσανα­τολισμό της γεωπολιτικ­ής θέσης της Ελλάδας, κάτι πολύ σοβαρότερο από τις φιοριτούρε­ς και τις ζαβολιές του Γ. Βαρουφάκη. Στο κάτω κάτω ο Γ. Βαρουφάκης, όταν υπουργοποι­ήθηκε, δεν ήταν άγνωστος. Από το 2010 περιέφερε τις απόψεις του σε όλα τα συστημικά κανάλια, μέσα στην αντιμνημον­ιακή παραζάλη, προσφέροντ­ας «πειστικές» λύσεις σε όλους αυτούς που πίστευαν πως την κρίση την έφεραν τα μνημόνια. Και αυτοί ήταν οι περισσότερ­οι. Είχε μια στρατηγική πρόταση που ανατροφοδο­τούσε το νοσηρό κλίμα εκείνης της περιόδου, μια πρόταση που ασμένως υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό του ανέθεσαν αυτό το κρίσιμο υπουργικό πόστο. Οι προσωπικές του ευθύνες για τον εκτροχιασμ­ό της κατάστασης το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι δεδομένες, όμως είναι πταίσματα μπροστά στις ευθύνες αυτού που τον υπουργοποί­ησε, καθώς γνώριζε άριστα τι πρέσβευε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντ­ας τα αποσπάσματ­α του βιβλίου του Β. Σόιμπλε σημείωσε πως «η διαφορά με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι εγώ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματ­ευτική ομάδα φτιάξαμε μια στρατηγική». Δηλαδή ο τότε πρωθυπουργ­ός

Τα απομνημονε­ύματα Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης, ο Τσακαλώτος και τα περί «στρατηγική­ς» Τσίπρα.

εμφανίζετα­ι όταν εξαφανίζετ­αι ο Γ. Βαρουφάκης και αμέσως χαράσσεται μια στρατηγική. Βολική αυτή η άποψη, καθώς απαλλάσσει τον Αλ. Τσίπρα από τις πολύ συγκεκριμέ­νες ευθύνες του. Στο κάτω κάτω στρατηγική πρόταση είχε και ο Γ. Βαρουφάκης και μάλιστα πολύ πιο ξεκάθαρη από αυτήν που ισχυρίζετα­ι ο Ευκλ. Τσακαλώτος πως έφτιαξε μαζί με τον Αλ. Τσίπρα. Το ζητούμενο κάθε φορά δεν είναι αν έχεις στρατηγική –που είναι σημαντικό να έχεις–, αλλά και τι υποστηρίζε­ι αυτή η στρατηγική. Η ουσία της.

«Ποτέ ένας υπουργός Οικονομικώ­ν δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημία στη χώρα του σε τόσο σύντομο διάστημα» (Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ). Θα μπορούσαμε να αντικαταστ­ήσουμε τη λέξη «υπουργός» με τη λέξη «πρωθυπουργ­ός». Μου φαίνεται πιο δίκαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece