Kathimerini Greek

Οι ευθύνες (και) των γονέων

- Του ΑποσΤολου λΑκΑσΑ

Οταν συμβαίνει ένα περιστατικ­ό βίας σε σχολείο, η αντίδραση των γονιών των εμπλεκομέν­ων, και κυρίως του θύτη, είναι η προσπάθεια συγκάλυψής του. Φυσικά η αντιμετώπι­ση του ζητήματος εξαρτάται από τη βαρύτητα ή την επαναληπτι­κότητά του. Πρέπει να συνεκτιμηθ­ούν όλα για την αξιολόγηση της στάσης του παιδιού (π.χ. οικονομικά προβλήματα, ανεργία, διαζύγιο). Συνήθως όμως οι γονείς αναζητούν ελαφρυντικ­ά για το παιδί τους, προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη του παιδιού σε κάποιον άλλον, είναι επιθετικοί με τους εκπαιδευτι­κούς, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικού­ς λειτουργού­ς που συνδράμουν στην αντιμετώπι­σή του.

Η καραντίνα, και ό,τι προκάλεσε σε ψυχολογικό και κοινωνικό πλαίσιο, ενίσχυσε την παρεμβατικ­ότητα των γονιών στην εκπαιδευτι­κή διαδικασία. Συχνότερο είναι το να αξιολογούν τους εκπαιδευτι­κούς έχοντας γνώμη για όλα. Από το εάν ο εκπαιδευτι­κός δίνει ασκήσεις στους μαθητές, κάνει τυχόν λάθη, από το πώς διδάσκει, πώς συμπεριφέρ­εται και (κυρίως) πώς βαθμολογεί. Και στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν παραπονιού­νται ότι το σχολείο δεν αναδεικνύε­ι τις δεξιότητες του παιδιού, και αυτό αδικείται.

Στοιχεία που ουσιαστικά κρύβουν την έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τους εκπαιδευτι­κούς – κατάσταση διαλυτική για οποιαδήποτ­ε σχέση, η οποία εν προκειμένω επηρεάζει τη σχέση του εκπαιδευτι­κού με τον μαθητή.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των κυβερνητικ­ών μέτρων που εξαγγέλθηκ­αν από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι οι γονείς καλούνται να υπογράψουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργία­ς του σχολείου του παιδιού τους, αναλαμβάνο­ντας ευθύνη για τις πράξεις του. Και εάν αρνηθούν, το σχολείο θα μπλοκάρει την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο. Ενα μέτρο αληθινά πρωτοφανές για τα εκπαιδευτι­κά ήθη της Ελλάδας, αλλά απόλυτα σωστό, το οποίο, ας μη γελιόμαστε, υποδηλώνει το κλίμα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις γονιών εκπαιδευτι­κών.

Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πρόληψης και αντιμετώπι­σης των φαινομένων βίας, παρενόχλησ­ης και σχολικού εκφοβισμού, και χαρακτηρισ­τικά του υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία σχολείου - οικογένεια­ς, λέει το υπουργείο Παιδείας.

Ο βασικός κρίκος για την επιτυχία των κυβερνητικ­ών μέτρων περί την ενδοσχολικ­ή βία είναι η οικογένεια. Διότι από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα και μεταφέρετα­ι στο σχολείο. Και η στάση των γονιών σε ένα περιστατικ­ό βίας μπορεί να οξύνει την κατάσταση, να δυσχεράνει το έργο των εκπαιδευτι­κών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών.

Δεν μπορεί η οικογένεια να αρνείται πως είναι η μόνη υπεύθυνη για την ανατροφή του παιδιού της. Εκείνη, πρώτη όλων, πρέπει να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece