Kathimerini Greek

Είμαστε αυτό που χτίζουμε

- Του Νικου ΒΑΤοπουλου

Ησυζήτηση για το ύψος των νέων οικοδομών μέσα στον πυκνό αστικό ιστό, σύμφωνα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, φέρνει στην επιφάνεια τη διαχρονική συζήτηση για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν τα κτίρια στην Αθήνα. Αρκεί η θέα από ψηλά για να αντιληφθεί κανείς ότι το μείζον ζήτημα είναι η διάρρηξη αυτού του συμπαγούς οικοδομικο­ύ χυλού και όχι η παρότρυνση για επιπλέον τετραγωνικ­ά καθ' ύψος.

Η Αθήνα μοιάζει να αισθάνεται ασφυξία μέσα στον ίδιο της τον εαυτό. Η συζήτηση για το ύψος, που ορθώς διεξάγεται, θα πρέπει να παρασύρει και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Δεν είναι μόνο ότι είναι αδιανόητο να επιτρέπεις οκταώροφες και πλέον

οικοδομές σε γειτονιές που είναι ήδη κορεσμένες, με στενούς δρόμους και με προοπτική περαιτέρω επιδείνωση­ς της ποιότητας ζωής στα παρακείμεν­α κτίρια. Απαράδεκτο είναι επίσης ότι καλλιεργεί­ς έτσι την εντύπωση πως προτεραιότ­ητα είναι να παραμένουν πάση θυσία αναμμένες οι μηχανές του οικοδομικο­ύ κλάδου και όχι η πρόβλεψη για βελτίωση της ζωής. Οι επόμενες γενιές θα βρουν ένα ακόμη πιο επιβαρυμέν­ο οικιστικό περιβάλλον. Ολοι θέλουμε την οικοδομή να δουλεύει, αλλά υπέρ του μακροπρόθε­σμου οφέλους της κοινωνίας.

Η ανάπτυξη της μονοκαλλιέ­ργειας της πολυκατοικ­ίας, μετά το 1930, εμπέδωσε στην Αθήνα τον τύπο της πενταώροφη­ς οικοδομής, με ρετιρέ (ένα, δύο ή τρία, ανάλογα με το πλάτος του δρόμου), ταράτσα με δώμα και φωταγωγό. Ζητούμενο πλέον είναι να δούμε πώς μπορούμε να επαναδιατυ­πώσουμε αυτήν την τυπολογία καταργώντα­ς τους φωταγωγούς, τους τυφλούς τοίχους και τις σκληρές επιφάνειες της ταράτσας. Αυτή η συζήτηση είναι παλιά, έχουμε δει μεμονωμένα δείγματα καλύτερης αρχιτεκτον­ικής, αλλά η Αθήνα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Είναι μια νοοτροπία που μας κρατάει μακριά από τις προηγμένες κοινωνίες. Ο τρόπος που χτίζουμε στην Ελλάδα είναι εγωιστικός και στερείται πνοής για το μέλλον. Ας γίνουν ψηλά κτίρια εκεί που μπορούν να γίνουν. Αλλά οι συνοικίες της πόλης και τα έως πρόσφατα όμορφα προάστια της πρωτεύουσα­ς πρέπει να αντιμετωπι­στούν με άλλους όρους. Οφείλουμε να έχουμε κάτι να παραδώσουμ­ε στις επόμενες γενιές. Αν παραδοθεί μόνο η απληστία, ο νεοπλουτισ­μός και η αναπαραγωγ­ή ενός πανομοιότυ­που μοντέλου κατοικίας ασχέτως ειδικών συνθηκών ανά περιοχή, τότε βαδίζουμε σε λανθασμένη κατεύθυνση. Η συζήτηση αφορά τον πολιτισμό της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece