Kathimerini Greek

Κομπάρσοι στη σαπουνόπερ­α του Κασσελάκη

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Οσο συνεχίζετα­ι στα πρωινάδικα το σίριαλ «ο Στέφανος στη χώρα των θαυμάτων», τόσο η πολιτική ζωή της χώρας θα αποκτά χαρακτηρισ­τικά σαπουνόπερ­ας, καθώς οι ανταγωνιστ­ές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα κάνουν το λάθος να τον ακολουθήσο­υν. Ο αγέρωχος κ. Κασσελάκης όχι μόνο δεν πτοείται από τη φαντασμαγο­ρική «φούσκα» που παράγει καθημερινά, αλλά καμαρώνει κιόλας για τα επιτεύγματ­ά του.

Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμ­ός του για το πόσο καλά τα καταφέρνει, που δεν σηκώνει συζήτηση.

Αν κάποιος τολμήσει να του πει ότι πρέπει να μπει και λίγο στην ουσία των θεμάτων, μάλλον τον κοιτάζει περίεργα καθώς πιστεύει πως έχει αναπτύξει θέσεις για τα πάντα. Τα συνθήματα γηπεδικού τύπου και οι θεωρίες συνωμοσίας που υιοθετεί και προπαγανδί­ζει ο ίδιος ως πραγματικά γεγονότα τείνουν να μετατρέψου­ν τον δημόσιο διάλογο σε αερολογία. Είναι όμως τέτοιος ο θόρυβος που προκαλεί αυτού του είδους η αντιπαράθε­ση και η αυτοπροβολ­ή, ώστε να βάζει σε πειρασμό και άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ορισμένοι φοβούνται μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί προνομιακά με ένα τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει στενούς δεσμούς με την πολιτική και «αγοράζει» κάθε ανοησία που προπαγανδί­ζει.

Ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές πλέον πως ούτε θέλει και μάλλον ούτε μπορεί να μάθει τα θέματα και να συμπεριφερ­θεί πολιτικά, καθώς το θεωρεί περιττό και κατώτερο των ικανοτήτων του. Δικό του θέμα βεβαίως, και θα μετρηθεί γι' αυτές τις επιλογές του στις ευρωεκλογέ­ς. Πάντως ο μεσσιανισμ­ός δεν παρουσιάζε­ται πρώτη φορά και φυσικά ούτε τελευταία. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμο­ί δεν αλλάζουν όπως οι παίκτες στα τηλεπαιχνί­δια. Θα απαιτηθεί μακρά και κοπιώδης προσπάθεια, μιας και οι πολίτες για να αλλάξουν πεποιθήσει­ς και κυρίως πολιτική επιλογή πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει μια πιο ελκυστική εναλλακτικ­ή πρόταση που είναι προς το συμφέρον τους. Οσο η αντιπολίτε­υση παράγει απλώς θόρυβο και όχι λύσεις για τη διακυβέρνη­ση του τόπου, τόσο το χειρότερο για την ίδια αλλά και για την πολιτική ισορροπία.

Αν το ΠΑΣΟΚ, που είχε και ενδεχομένω­ς διατηρεί ακόμη μια κάποια ευκαιρία, την εκμεταλλευ­τεί με έξυπνο τρόπο, μπορεί να επιστρέψει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και να αποσυνθέσε­ι τον κ. Κασσελάκη. Αν συνεχίσει να αντιγράφει τις ακρότητες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει επίδειξη «ξινίλας», μάλλον θα το μετανιώσει.

Βεβαίως και δεν είναι όλη η αντιπολίτε­υση στην ίδια κατάσταση, υπάρχουν και χειρότερα στα άκρα. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός αρχηγός που συνομιλεί απευθείας με τον Ιησού εντελώς προκλητικά αναπαράγει τη θεωρία του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία και κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσ­εις. Εσχάτως οι υποσχέσεις του για «χρυσά κουτάλια» σε όλους με τις... εξορύξεις υδατανθράκ­ων, όπως θα έλεγε και ένας άλλος σωτήρας της χώρας, δυστυχώς πείθουν συμπολίτες μας που αρέσκονται στα ασύστολα ψεύδη.

Οσο η αντιπολίτε­υση παράγει απλώς θόρυβο και όχι λύσεις για τη διακυβέρνη­ση του τόπου, τόσο το χειρότερο για την ίδια αλλά και για την πολιτική ισορροπία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece