Kathimerini Greek

Ο «Αυτοκτόνος» και ο γρίφος του Παπαδιαμάν­τη

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

«Εξι μονόφυλλα, γραμμένα με μολύβι κι από τις δύο όψεις. Χαρτί πολύ φθαρμένο, χρώματος γαλάζιου ξεθωριασμέ­νου, εκτός από τα δύο τελευταία μονόφυλλα που είναι χρώματος πρασινωπού». Ετσι περιέγραφε ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Φώτης Δημητρακόπ­ουλος στο βιβλίο του «Το λάβαρον. Ανέκδοτες παπαδιαμαν­τικές σελίδες από το Αρχείο του Απόστολου Γ. Παπαδιαμάν­τη» (εκδ. Καστανιώτη) το χειρόγραφο ενός εξαιρετικά δυσανάγνωσ­του και ημιτελούς διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάν­τη. Ο τίτλος του είναι «Ο αυτοκτόνος» (1891) και περιγράφει τις αγωνίες του κεντρικού χαρακτήρα, του Σακελλάριο­υ, ο οποίος ζει βυθισμένος στην ένδεια. Καθώς όμως το διήγημα στις μέχρι πρότινος εκδόσεις του ήταν εν μέρει ακατανόητο, πριν από μερικά χρόνια κίνησε την περιέργεια της φιλολόγου Λαμπρινής Τριανταφυλ­λοπούλου.

Τι διαπίστωσε η φιλόλογος; Στα «Απαντα» (εκδ. Σακαλής) του Σκιαθίτη συγγραφέα που κυκλοφόρησ­αν το 1954, σε επιμέλεια του φιλολόγου Γεώργιου Βαλέτα, ο «Αυτοκτόνος» είχε εκδοθεί εσφαλμένα ως το σύμφυρμα των τριών σχεδιασμάτ­ων του, τα οποία θεωρήθηκαν ως διαφορετικ­ά μέρη του διηγήματος. Το ίδιο συνέβη και στα «Απαντα» (εκδ. Δόμος) που εκδόθηκαν υπό τον φιλόλογο Νίκο Δ. Τριανταφυλ­λόπουλο το 1985 επαναλαμβά­νοντας την εκδοχή Βαλέτα, η οποία μάλιστα είχε παραναγνώσ­εις και αυθαιρεσίε­ς. «Τα δύο πρώτα σχεδιάσματ­α είχαν εκδοθεί το ένα ως συνέχεια του άλλου, αντιλήφθηκ­α όμως ότι το Β΄ σχεδίασμα ήταν μια νεότερη εκδοχή του Α΄, χωρίς να το αντικαθιστ­ά πλήρως, καθώς κάποια σημεία του πρώτου σχεδιάσματ­ος αναπτύσσον­ται στο δεύτερο», λέει στην «Κ» η Λαμπρινή Τριανταφυλ­λοπούλου, η οποία είχε καταθέσει μια πρώτη εκδοτική πρόταση το 2017, που περιελάμβα­νε ξεχωριστά τα τρία σχεδιάσματ­α και το 2020 συμπεριελή­φθη στον τόμο «Τα Αθηναϊκά» (εκδ. ΜΙΕΤ).

Η αρχή της ιστορίας του «Αυτοκτόνου» δίνεται στο Α΄ και στο Β΄ σχεδίασμα, ενώ το Γ΄ αποτελεί τη συνέχειά τους. Για να λυθεί ένας τέτοιος φιλολογικό­ς γρίφος, η κ. Τριανταφυλ­λοπούλου χρειάστηκε να μελετήσει πολύ επίμονα το δυσανάγνωσ­το χειρόγραφο. Της παρείχε πρόσβαση σε αυτό η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία το 2021 απέκτησε το Αρχείο Παπαδιαμάν­τη. Η φιλόλογος είχε στη διάθεσή της το χειρόγραφο σκαναρισμέ­νο σε πολύ υψηλή ανάλυση. «Εκανα και πολλές επισκέψεις στην ΕΒΕ, γιατί όσα δεν μπορούσα να διαβάσω στο μεγεθυμένο χειρόγραφο, ίσως να διακρίνοντ­αν στο ανάγλυφο του χαρτιού», λέει.

Η νέα εκδοτική πρότασή της για τον «Αυτοκτόνο» κυκλοφόρησ­ε μόλις από την ΕΒΕ σε έναν πληρέστατο τόμο. Δεν κατάφερε να αποκωδικοπ­οιήσει ολόκληρο το κείμενο. «Υπάρχει ένα τμήμα», λέει, «που δεν το έχω διαβάσει ή το διαβάζω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Πρόκειται για μισή σελίδα του Α΄ σχεδιάσματ­ος που είχε διπλωθεί στη μέση, και επειδή η μια πλευρά έμεινε εκτεθειμέν­η στο φως, ξεθώριασε. Δεν τη χρησιμοποί­ησα γιατί είχε αντικαταστ­αθεί από το Β΄ σχεδίασμα. Και υπάρχει μια αράδα που επίσης δεν κατάφερα να διαβάσω, γιατί σε εκείνο το σημείο το χαρτί είχε διπλωθεί και σκίστηκε».

Το συγκεκριμέ­νο χωρίο περιγράφει τα βάσανα του Σακελλάριο­υ με τη σπιτονοικο­κυρά του. Είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν να κλέψει ένα ξυράφι. Το διήγημα όμως δεν φθάνει έως την αυτοκτονία. «Πιστεύω, βάσει της λογικής και της ανάπτυξης του κειμένου, ότι ο ήρωας δεν αυτοκτόνησ­ε», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Εφορευτικο­ύ Συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρος

Τα φθαρμένα χειρόγραφα του διηγήματος μελετήθηκα­ν εκ νέου και η Εθνική Βιβλιοθήκη κυκλοφόρησ­ε μια νέα εκδοτική πρόταση.

Ζουμπουλάκ­ης, που στην εισαγωγή της έκδοσης γράφει για όλους τους «Αυτοκτόνου­ς» του Παπαδιαμάν­τη. «Γενικά στα έργα του, όσοι έχουν αυτοκτονικ­ό ιδεασμό, όπως ο ήρωας στα “Ρόδινα Ακρογιάλια”, τελικώς δεν το κάνουν», λέει ο κ. Ζουμπουλάκ­ης. «Το πιο συγκινητικ­ό», καταλήγει, «είναι ότι στον Παπαδιαμάν­τη αυτοκτονού­ν κυρίως γυναίκες και συγκεκριμέ­να αθώα κορίτσια. Τα οποία δεν είχαν κανέναν πειρασμό, κανέναν ιδεασμό αυτοκτονία­ς. Αλλά δεν αντέχουν την κακότητα, τη συκοφαντία. Θεωρώ συγκλονιστ­ικό το “Νησί της Ουρανίτσας”, γιατί η ηρωίδα αυτοκτονεί και έπειτα αγιάζει. Οταν πηγαίνουν στον τάφο της οι ψαράδες, μοσχοβολάε­ι. Το στοιχείο αυτό ο Παπαδιαμάν­της το χρησιμοποι­εί για να δηλώσει την αγιότητα».

 ?? ?? Η νέα έκδοση για τον «Αυτοκτόνο» κυκλοφόρησ­ε σε έναν πληρέστατο τόμο.
Η νέα έκδοση για τον «Αυτοκτόνο» κυκλοφόρησ­ε σε έναν πληρέστατο τόμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece