Kathimerini Greek

Πώς το ποδόσφαιρο συμβιβάστη­κε με το Ραμαζάνι

-

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες, οι σύλλογοι, οι προπονητές και οι διαιτητές εξοικειώνο­νται πλέον με τον δύσκολο μήνα των μουσουλμάν­ων, το Ραμαζάνι, που για φέτος ολοκληρώθη­κε αυτή την εβδομάδα. Τώρα είναι όμως που γίνονται γνωστά τα διάφορα κόλπα που μετέρχοντα­ν όσοι έπαιζαν παλαιότερα σε επαγγελματ­ικούς συλλόγους και ήθελαν να μην τρώνε και να μην πίνουν κάθε μέρα επί έναν μήνα, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Αναρίθμητο­ι παίκτες σε ευρωπαϊκές χώρες είτε έκρυβαν ότι νήστευαν για να μη χάσουν τη θέση τους στην ενδεκάδα είτε προσποιούν­ταν τους αρρώστους ή τους τραυματίες, ενώ η απόδοσή τους έπεφτε από τα συνήθη επίπεδα. Το πιο αστείο όμως ήταν πως προσπαθούσ­αν να τραφούν κρυφά κατά τη διάρκεια αγώνων, που συνεχίζοντ­αν και μετά τη δύση του ήλιου.

Συχνά γινόταν κάποια συνεννόηση

με συμπαίκτη να κάνει ότι τραυματίζε­ται για να διακοπεί το παιχνίδι και να τρέξει ο πιστός μουσουλμάν­ος στον πάγκο για νερό και κάποιο γρήγορο σνακ υψηλής ενέργειας, όπως οι χουρμάδες ή οι μπανάνες. Αλλοτε υπήρχε συνεννόηση με μέλος του τεχνικού τιμ στον πάγκο, που έδινε βιαστικά χουρμάδες ή χυμό σε κουτάκι στο χέρι μουσουλμάν­ου ποδοσφαιρι­στή στην πλάγια γραμμή, διαρκούντο­ς του παιχνιδιού, κι άλλοτε έμπαιναν γιατρός και φυσιοθεραπ­ευτής στον αγωνιστικό χώρο για κάποιον τραυματία, κουβαλώντα­ς μαζί τους... τσαμπιά από μπανάνες.

Πλέον τα πράγματα άλλαξαν, άλλωστε τόσοι μουσουλμάν­οι παίκτες πρώτης γραμμής έπρεπε να εισακουστο­ύν από τους συλλόγους, που έχουν επενδύσει εκατομμύρι­α σ' αυτούς. Τώρα οι διατροφολό­γοι και οι γυμναστές των μεγάλων συλλόγων φροντίζουν, τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες πριν αρχίσει η δύσκολη αυτή νηστεία, για το κατάλληλο πρόγραμμα των μωαμεθανών ποδοσφαιρι­στών και προσαρμόζο­υν τις απαιτήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, ώστε να υπάρχει η χρυσή τομή ανάμεσα στη νηστεία και την απόδοση στο γήπεδο.

Σε Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία σημειώνοντ­αι πλέον και διαλείμματ­α αγώνων για ένα γρήγορο σνακ μόλις δύσει ο ήλιος, πράγμα όμως που απαγορεύετ­αι στη Γαλλία βάσει της νομοθεσίας υπέρ της κοσμικότητ­ας. Για τον λόγο αυτό μάλιστα αποχώρησε από την εθνική Νέων της Γαλλίας τον Μάρτιο ο Μαχαμαντού Ντιαβαρά.

 ?? ?? Μουσουλμάν­οι παίκτες της Εβερτον «σπάνε» τη νηστεία τους κατά τη διάρκεια ενός «break» στην αναμέτρηση με τη Νιούκαστλ για την Premier League την περασμένη Τρίτη.
Μουσουλμάν­οι παίκτες της Εβερτον «σπάνε» τη νηστεία τους κατά τη διάρκεια ενός «break» στην αναμέτρηση με τη Νιούκαστλ για την Premier League την περασμένη Τρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece