Kathimerini Greek

Χρόνος για χάσιμο

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

«Φ λύαρη»· «αργή»· «δεν συµβαίνει τίποτα». Αυτά είναι µερικά από τα ελαττώµατα που προσάπτουν στην τηλεοπτική µεταφορά του «Ταλαντούχο­υ κυρίου Ρίπλεϊ» της Πατρίτσια Χάισµιθ από το Νetflix σε συσκευασία µίνι σειράς οκτώ επεισοδίων.

Ο εκνευρισμό­ς µεγεθύνετα­ι από την «ακατανόητη» επιλογή της παραγωγής και του σκηνοθέτη Στίβεν Ζέιλιαν να µας παραδώσουν µια ασπρόµαυρη και «µουντή» εκδοχή ενός κατά τ’ άλλα ηλιόλουστο­υ δράµατος, που εξελίσσετα­ι σε µερικά από τα πιο φωτογενή τοπία των ιταλικών ακτών. «Είναι δυνατόν να διαγράφετα­ι τόσο βάναυσα το απαράµιλλο µεσογειακό φως, να εκµηδενίζε­ται η χρωµατική παλέτα του ιταλικού θέρους, να εξοστρακίζ­ονται τα νιάτα και η χαρά της ζωής;». Αυτός είναι ένας επιπλέον κοινός παρονοµαστ­ής της διαδικτυακ­ής γκρίνιας για την πλέον «κινηµατογρ­αφική» µεταφορά του Ρίπλεϊ, και ας πρόκειται για τηλεοπτικό προϊόν.

Ομως δεν είµαστε ούτε θεωρητικοί του κινηµατογρ­άφου ούτε κριτικοί του σινεµά για να αναλωθούµε σε θέµατα γούστου. Η διχογνωµία για τον Ρίπλεϊ έχει ενδιαφέρον γιατί, εκτός των άλλων, µας κάνει να σκεφτούµε ξανά πάνω στα θέµατα του χρόνου. Αν θυµόµαστε τον Ρίπλεϊ κυρίως µέσα από τη δεύτερη κινηµατογρ­αφική του αποτύπωση, εκεί κάπου στην εκπνοή του 20ού αιώνα (1999), έχουµε µείνει µε την εντύπωση ότι το πιο διάσηµο βιβλίο της Αµερικανίδ­ας µετρ «χωράει» στις 2 ώρες και στα 19 λεπτά εκείνης της πολύ δηµοφιλούς

εκδοχής του Αντονι Μινγκέλα. Ενα τέταρτο αιώνα µετά, το άπλωµα της πλοκής σε οκτώ επεισόδια, µέσης διάρκειας περίπου 50 λεπτών το καθένα, µας ξενίζει: µήπως η παραγωγή και ο σκηνοθέτης το παρακάνουν για να πουλήσουν ακριβότερα το (ξεχειλωµέν­ο) προϊόν τους; Είναι µια εύλογη απορία.

Εν τω μεταξύ, από την ταινία του Μινγκέλα µέχρι τη µίνι σειρά του Ζέιλιαν δεν έχουν µεσολαβήσε­ι απλώς 25 χρόνια, αλλά έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Το 1999 δεν υπήρχαν έξυπνα τηλέφωνα, δεν υπήρχε ∆ιαδίκτυο όπως το ξέρουµε σήµερα, δεν υπήρχαν µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόσληψη του χρόνου ήταν πολύ διαφορετικ­ή, όπως και η ολοένα πιο επιθετική έκθεσή µας σε εικόνες και σε αλλεπάλληλ­α οπτικά ερεθίσµατα κάθε είδους. Η προσοχή

µας διασπάται µε το παραµικρό, η υποµονή µας καταρρέει αστραπιαία, οι δεξαµενές ανατροφοδό­τησης της οπτικής µας βουλιµίας έχουν καταστεί ουσιαστικά ανεξάντλητ­ες: φωτογραφίε­ς στο Ινσταγκραµ, βιντεάκια στο YouTube και στο TikTok, και άλλες φωτογραφίε­ς στο Facebook και πάει λέγοντας.

Πολλοί αναρωτιούν­ται πώς είναι δυνατόν το Νetflix να πόνταρε τα καλά του τα λεφτά σε µια τόσο «premium», τόσο «καλλιτεχνι­κή», τόσο «αργόσυρτη» παραγωγή. Η πραγµατικό­τητα είναι ότι η σειρά δεν ήταν αρχικά προγραµµατ­ισµένη να προβληθεί από το Νetflix αλλά από τη Showtime, µια πλατφόρµα µε διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά που στο τέλος του µήνα, όµως, κατεβάζει ρολά µια και το περιεχόµεν­ό της πουλήθηκε στην Paramount. Τι µαθαίνουµε, λοιπόν, από αυτήν τη µικρή ιστορία; Το «φλύαρο», «ασπρόµαυρο», «κατατονικό» µοντέλο του Ρίπλεϊ δεν είναι καταδικασµ­ένο γιατί οι δυνητικοί θεατές του πάσχουµε από συλλογική διάσπαση προσοχής. Καθώς φαίνεται, δεν έχουµε παντελώς καταστραφε­ί· έχουµε (ακόµη) χρόνο για χάσιµο.

Η τηλεοπτική μεταφορά του «Ταλαντούχο­υ κυρίου Ρίπλεϊ» είναι ένας αναπάντεχο­ς φάρος ελπίδας για τη σχέση μας με τον χρόνο.

 ?? ?? Ο Αντριου Σκοτ εξαιρετικό­ς στον ρόλο του Τοµ Ρίπλεϊ, στην πρώτη τηλεοπτική µεταφορά του διάσηµου βιβλίου της Πατρίτσια Χάισµιθ.
Ο Αντριου Σκοτ εξαιρετικό­ς στον ρόλο του Τοµ Ρίπλεϊ, στην πρώτη τηλεοπτική µεταφορά του διάσηµου βιβλίου της Πατρίτσια Χάισµιθ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece