Kathimerini Greek

Πανελλαδικ­ή απεργία από τη ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

-

Εκτακτα μέτρα στην αγορά για τουλάχιστο­ν ένα έτος, όπως η επιβολή διατίμησης και πλαφόν με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και, κυρίως, στα τρόφιμα ζητεί η ΓΣΕΕ, που πραγματοπο­ιεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου 24ωρη πανελλαδικ­ή απεργία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν χθες, οι εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη σαρωτικών ελέγχων στην αγορά και επιβολής ουσιαστικώ­ν κυρώσεων σε επιχειρήσε­ις που κερδοσκοπο­ύν, ενώ χαρακτήρισ­αν «ανεπαρκή» την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά.

«Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν είναι απλά στα όρια της φτώχειας, είναι η ίδια η φτώχεια», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλ­ος.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση τιμαριθμοπ­οίηση της φορολογική­ς κλίμακας με στόχο την εισοδηματι­κή ελάφρυνση των εργαζομένω­ν.

Σύμφωνα με την Ενωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδος της Συνομοσπον­δίας, την περίοδο 2020 -2022 οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 87% σε έλαια, 35% στα λαχανικά, 33% σε γαλακτοκομ­ικά και αυγά, 31% στα κρέατα, 25% στο ψωμί. Στον αντίποδα, από το 2011 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 66 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός σήμερα είναι 421 ευρώ κάτω από το 2009. Και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσε­ων

είναι 19,2% όταν στη Γερμανία είναι 8%.

Με δεδομένες και τις πληθωριστι­κές πιέσεις στη στέγαση, η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγης σε δημόσια γη με τη χρήση του 1,5 δισ. αποθεματικ­ών του πρώην ΟΕΚ αλλά και των τραπεζών.

Στην κινητοποίη­ση της 17ης Απριλίου συμμετέχου­ν οι εργαζόμενο­ι

Ζητεί την επιβολή διατίμησης και πλαφόν με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα.

στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσα­ν οι νοσοκομεια­κοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ δεν συμμετέχει στην κινητοποίη­ση και έχει προκηρύξει απεργία για τον Μάιο.

Συνταξιούχ­οι

Στις 17 Απριλίου, οι ομοσπονδίε­ς και τα σωματεία των συνταξιούχ­ων θα πραγματοπο­ιήσουν συγκέντρωσ­η στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς στην Πανεπιστημ­ίου, καθώς έχει προγραμματ­ιστεί η εκδίκαση του αιτήματός τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικέ­ς συντάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece