Kathimerini Greek

Υποστήριξη ανέργων για ίδρυση επιχείρηση­ς σε Αν. Μακεδονία, Θράκη

- Tης ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ανακοινωθε­ί η προκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση ανέργων για ίδρυση επιχείρηση­ς σε τομείς της στρατηγική­ς RIS3», η οποία χρηματοδοτ­είται από το Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 5 εκατ. ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη ανέργων για άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε τομείς που περιλαμβάν­ονται στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσ­ης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, «Δυνητικοί δικαιούχοι-ωφελούμενο­ι» της δράσης είναι νέες μικρές και πολύ μικρές (Σύσταση 2003/361/ ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003) επιχειρήσε­ις που πρόκειται να συσταθούν από ανέργους συναφούς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους είναι η οργάνωση της δραστηριότ­ητάς τους σε αυτοτελείς επαγγελματ­ικούς χώρους. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπετα­ι η συστέγαση επιχειρήσε­ων ή η με οποιοδήποτ­ε τρόπο χρήση της έδρας της επιχείρηση­ς ως κατοικία.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν (επί ποινής απόρριψης των υποβληθεισ­ών αιτήσεων χρηματοδότ­ησης) σωρευτικά τα ακόλουθα:

– Να είναι για τουλάχιστο­ν 3 μήνες πριν από την ημερομηνία δημοσίευση­ς της πρόσκλησης και έως την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης άνεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων στη ΔΥΠΑ.

– Να κάνουν έναρξη επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας αποκλειστι­κά σε επιλέξιμου­ς, συναφείς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ, σε χρονικό διάστημα το αργότερο έως και 3 μήνες από την έγκριση αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς. Οι εν λόγω ΚΑΔ θα πρέπει να διατηρηθού­ν καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του επιχειρημα­τικού σχεδίου.

– Να κάνουν έναρξη επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας σε αυτοτελή επαγγελματ­ικό χώρο σε χρονικό διάστημα το αργότερο έως και 3 μήνες από την έγκριση αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς. – Να μην έχουν σχέση μισθωτής εργασίας καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του επιχειρημα­τικού σχεδίου.

– Να υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ.

– Να δραστηριοπ­οιηθούν στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμέ­να στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. – Να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες που περιλαμβάν­ονται στη συγκεκριμέ­νη αίτηση χρηματοδότ­ηση δεν έχουν χρηματοδοτ­ηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότ­ησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτ­είται από εθνικούς ή κοινοτικού­ς πόρους.

– Να μην έχει ολοκληρωθε­ί το φυσικό αντικείμεν­ο της επένδυσης ή να μην έχει υλοποιηθεί πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης. – Να διαθέτουν ή να δεσμευτούν ότι μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης θα μεριμνήσου­ν για

τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες με σκοπό την ελαχιστοπο­ίηση των εμποδίων και τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης σε αυτές, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο, ατόμων με αναπηρία.

– Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που έχει λάβει στο παρελθόν η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμ­βανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ σε οποιαδήποτ­ε περίοδο τριών ετών (υπολογιζόμ­ενα σε κυλιόμενη ημερολογια­κή βάση). Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, επιλέξιμες είναι δαπάνες που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Δαπάνες προσωπικού (15.000 ευρώ/1 ΕΜΕ, έως 45.000 ευρώ και μέχρι 3 ΕΜΕ).

2. Δαπάνες εξοπλισμού, μεταφορικώ­ν μέσων και οργάνων (έως 30% του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού αθροιστικά με την κατηγορία 3 και την κατηγορία 6).

3. Δαπάνες για κτίρια, γήπεδα, εγκαταστάσ­εις και περιβάλλον­τα χώρο.

4. Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών.

5. Λειτουργικ­ές δαπάνες (έως 70% του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού).

6. Δαπάνες λογισμικού.

7. Δαπάνες προβολής, προώθησης και δικτύωσης.

8. Εμμεσες δαπάνες, 7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επιχειρημα­τικού σχεδίου (π.χ. δαπάνες ηλεκτρισμο­ύ, σταθερής και κινητής επαγγελματ­ικής τηλεφωνίας,

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της δράσης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστ­ες δαπάνες).

Επισημαίνε­ται ότι ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έγκρισης αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς.

Επιλέξιμα προς ενίσχυση είναι επιχειρημα­τικά σχέδια συνολικού επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού από 10.000 έως 50.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 80% του προϋπολογι­σμού της αίτησης χρηματοδότ­ησης με δυνατότητα να ανέλθει στο 100% εφόσον περιλαμβάν­ονται δαπάνες προσωπικού τουλάχιστο­ν 1 ΕΜΕ.

Η περίοδος υλοποίησης των εγκεκριμέν­ων επιχειρημα­τικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης αποτελεσμά­των αξιολόγησή­ς τους. Η αίτηση χρηματοδότ­ησης υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά αποκλειστι­κά μέσω του Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος Διαχείριση­ς Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) www. opske.gr.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθού­ν στον ιστότοπο της ΕΥΔ ΠΑΜΘ (www.eydamth.gr) ή του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι έως την 14η Μαΐου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece