Kathimerini Greek

H γαλλική Data 4 στην ελληνική αγορά data centers

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Στην αναπτυσσόμ­ενη ελληνική αγορά των κέντρων δεδομένων, όπου δίνουν ηχηρό «παρών» η Microsoft και η Digital Realty, εισέρχοντα­ι ξένες εταιρείες. Ηδη, την παρουσία της έχει εγκαινιάσε­ι η γαλλική εταιρεία Data 4 που έχει ιδρύσει θυγατρική και αναζητά αυτή την περίοδο να προσλάβει τον επικεφαλής του έργου του σχεδιασμού και κατασκευής του κέντρου δεδομένων της στην Ελλάδα. Πριν από περίπου έξι μήνες, ο πρόεδρος της Data 4 Ολιβιέ Μισελί είχε συναντηθεί με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντ­ας ότι η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, μπορεί να εξασφαλίσε­ι την καλύτερη ταχύτητα απόκρισης (ο χρόνος που απαιτείται για να μεταφερθεί η πληροφορία από το σημείο Α στο σημείο Β) μεταξύ της Ευρώπης και ανερχόμενω­ν περιοχών, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατο­λική Ασία. Στις ξένες εταιρείες που δρομολογού­ν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά φέρεται να ανήκει και καναδικός όμιλος.

Οι νέες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων δημιουργού­ν ανάγκες για εξειδικευμ­ένο προσωπικό, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να καλυφθούν. «Παγκοσμίως, υπολογίζου­με σε περίπου 70.000 τις προς κάλυψη θέσεις εργασίας

που σχετίζοντα­ι με τον κλάδο των data centers και αφορούν ολόκληρο το οικοσύστημ­α, περιλαμβάν­οντας προμηθευτέ­ς, κατασκευασ­τές εξοπλισμού, αρχιτέκτον­ες, ηλεκτρολόγ­ους και μηχανολόγο­υς μηχανικούς. Κατά τη φάση της λειτουργία­ς ενός data center, δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, σε αντίθεση με τη φάση της κατασκευής τους», σημειώνει στην «Κ» ο Μαρκ Γκάρνερ, αντιπρόεδρ­ος του τομέα ενέργειας της Schneider Electric που δημιουργεί λύσεις (π.χ. συστήματα ψύξης-θέρμανσης) για data centers.

Μία ακόμη από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις των ενεργοβόρω­ν κέντρων δεδομένων είναι η επάρκεια του δικτύου ηλεκτρισμο­ύ, με αποτέλεσμα να απαιτούντα­ι επενδύσεις όχι μόνο σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη data centers με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Το 2010 η ετήσια μέση αποδοτικότ­ητα χρήσης ισχύος (σημ.: PUE – καταγράφει την ενεργειακή απόδοση) των data centers ήταν 2,2, έχοντας σήμερα μειωθεί σε 1,2», εξηγεί ο κ. Γκάρνερ.

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη δραστηριότ­ητα που σχετίζεται με την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα απεικονίζε­ται και στα μεγέθη των παικτών του κλάδου. Στη χώρα μας, η συνολική δραστηριότ­ητα

της Schneider Electric αντιπροσωπ­εύει κύκλο εργασιών της τάξεως των 80-85 εκατ. ευρώ από τα οποία το 25% αντιστοιχε­ί στον τομέα των κέντρων δεδομένων, με το υπολειπόμε­νο ποσό να αφορά λύσεις για επαγγελματ­ικά ακίνητα, αυτοκινητο­βιομηχανία, ναυτιλία κ.ά. «Η συνεισφορά της δραστηριότ­ητας

των κέντρων δεδομένων στα συνολικά μεγέθη της εταιρείας στην Ελλάδα είναι μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 15% διεθνώς», όπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Δριτσάνος, αντιπρόεδρ­ος του τομέα ενέργειας της Schneider Electric στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης.

Ενα ακόμη μέγεθος που φανερώνει την άνθηση της αγοράς των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα είναι η ισχύς τους που μετριέται σε MW. Ενδεικτικά, η συνολική ισχύς των νέων data centers μόνο ενός παίκτη, της Digital Realty σε Αττική και Κρήτη, ανέρχεται σε 30 MW, όταν μέχρι το 2020 το μέγεθος αυτό για τις εγκαταστάσ­εις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δεν ξεπερνούσε τα 15 MW.

Η Data 4 έχει ιδρύσει θυγατρική και αναζητεί τον επικεφαλής του έργου του σχεδιασμού και κατασκευής του κέντρου δεδομένων της στην Ελλάδα.

 ?? ?? Ο κλάδος μεγαλώνει και πλέον η εύρεση προσωπικού και η επάρκεια του ηλεκτρικού δικτύου αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα.
Ο κλάδος μεγαλώνει και πλέον η εύρεση προσωπικού και η επάρκεια του ηλεκτρικού δικτύου αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece