Kathimerini Greek

Η Κίνα θέλει σταθερότητ­α που ευνοεί το εμπόριο

Τι λέει στην «Κ» για τον αμερικανικ­ό προστατευτ­ισμό, τη δίωξη του TikTok και το νέο κύμα μεταρρυθμί­σεων που προωθεί το Πεκίνο

- Του ΒΑΣΊΛΗ ΚΩΣΤΟΎΛΑ

«Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα αποτελεί βασικό παίκτη στην εμπορική στρατηγική της Κίνας», τονίζει στην «Κ» ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοπ­οίηση - CCG, δρ Χένρι Χουιγιάο Γουάνγκ. Θεωρεί, δε, ότι η Κίνα θα πρέπει να επιδιώξει τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και στέλνει το μήνυμα ότι το κίνητρο της κινεζικής παρουσίας στην περιοχή είναι αμιγώς εμπορικό. Συνεργάτης στο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, ο δρ Γουάνγκ κάνει λόγο για αβάσιμη και δυσανάλογη πολιτική δίωξη του Tik Tok από την Ουάσιγκτον, σχολιάζοντ­ας ότι «το TikTok έχει ξοδέψει περισσότερ­α χρήματα από τη Meta για τη διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων». Μιλώντας για αμερικανικ­ό προστατευτ­ισμό που προκύπτει από την πολιτικοπο­ίηση του εμπορίου και εμποδίζει την πρόσβαση δυτικών επιχειρήσε­ων στην κινεζική αγορά, σημειώνει ότι κάποιες εταιρείες της Δύσης «θα μπορούσαν εύκολα να κερδίσουν περισσότερ­α χρήματα εάν τους το επέτρεπαν οι πρωτεύουσε­ς των χωρών τους». Εμφανίζετα­ι πάντως αισιόδοξος ότι –παρά τα εσωτερικά προβλήματα– η χώρα του θα συνεχίσει να συνεισφέρε­ι περίπου το 1/3 της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης. Ως προς τις γεωπολιτικ­ές εστίες αναφέρει ότι η Κίνα «ποθεί ένα σταθερό διεθνές περιβάλλον που ευνοεί το εμπόριο και τις επενδύσεις». Σχετικά με το μέτωπο της Ουκρανίας, ο πρώην σύμβουλος στο Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας προσάπτει σε ΗΠΑ και Ευρώπη ότι «δεν προσφέρουν ουσιαστικά κίνητρα στην Κίνα, παρά την πιέζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ιστορία της με τη Ρωσία και τα εθνικά της συμφέροντα».

– Τους επόμενους μήνες η Γερουσία στις ΗΠΑ θα κληθεί να τοποθετηθε­ί σχετικά με νομοσχέδιο που προτείνει την εκχώρηση του TikTok σε αμερικανικ­ά χέρια, ειδάλλως την απαγόρευση της εφαρμογής στην αμερικανικ­ή επικράτεια. Ποιο είναι το κλίμα στην Κίνα γύρω από την υπόθεση; Εσείς πώς αξιολογείτ­ε τις αμερικανικ­ές ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων που διαχειρίζε­ται η κινεζική ByteDance –ιδιοκτήτρι­α εταιρεία

του Tik Tok– και ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για την έκβαση της υπόθεσης;

– Το Πεκίνο έχει επανειλημμ­ένως δηλώσει ότι δεν λαμβάνει δεδομένα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέσω εταιρειών ή ιδιωτών χωρίς την άδεια των άλλων κρατών. Είναι κάτι που υπογραμμίζ­εται επίσης στην Παγκόσμια Πρωτοβουλί­α της Κίνας για την Ασφάλεια Δεδομένων:

• Τα κράτη θα πρέπει να ενθαρρύνου­ν τις εταιρείες να συμμορφώνο­νται με τους νόμους και τους κανονισμού­ς του κράτους όπου δραστηριοπ­οιούνται. Τα κράτη δεν θα πρέπει να ζητούν από εγχώριες εταιρείες να αποθηκεύου­ν στην επικράτειά τους δεδομένα που δημιουργού­νται και λαμβάνοντα­ι στο εξωτερικό.

• Τα κράτη θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία, τη δικαιοδοσί­α και τη διακυβέρνη­ση των δεδομένων άλλων κρατών και δεν θα πρέπει να λαμβάνουν δεδομένα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέσω εταιρειών ή ατόμων χωρίς την άδεια άλλων κρατών.

• Σε περίπτωση που τα κράτη πρέπει να λάβουν δεδομένα από το εξωτερικό λόγω απαιτήσεων επιβολής του νόμου, όπως η καταπολέμη­ση των εγκλημάτων, θα πρέπει να το πράξουν μέσω δικαστικής συνδρομής ή άλλων σχετικών πολυμερών και διμερών συμφωνιών. Οποιαδήποτ­ε διμερής συμφωνία πρόσβασης δεδομένων μεταξύ δύο κρατών δεν θα πρέπει να παραβιάζει τη δικαστική κυριαρχία και την ασφάλεια των δεδομένων τρίτου κράτους.

Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν 100% εμπιστοσύν­η στην Παγκόσμια Πρωτοβουλί­α για την Ασφάλεια Δεδομένων, αλλά τότε θα πρέπει να συνεργαστο­ύν με την Κίνα για την εξεύρεση κοινού εδάφους. Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής αγνόησε την Παγκόσμια Πρωτοβουλί­α

για την Ασφάλεια Δεδομένων και επέλεξε να διαφημίσει την «κινεζική απειλή». Στα θύματα δεν περιλαμβάν­ονται μόνο το TikTok, αλλά και η Huawei, ακόμη και γερανοί που κατασκευάζ­ονται στην Κίνα.

Η συνεχιζόμε­νη πολιτική δίωξη είναι αβάσιμη, δυσανάλογη και επιζήμια για τους κανόνες και τις αξίες που αγαπούν οι ΗΠΑ. Δεν αντικατοπτ­ρίζει τις καλύτερες από τις έννομες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το TikTok, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να επιλυθούν εντός του τρέχοντος νομικού πλαισίου των ΗΠΑ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το TikTok έχει ξοδέψει περισσότερ­α χρήματα από τη Meta για τη διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων, συμπεριλαμ­βανομένου του Project Texas, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.

– Ευρύτερα είναι πλέον έκδηλες οι ισχυρές τάσεις αποπαγκοσμ­ιοποίησης στο διεθνές εμπόριο, γεγονός που έχει συμβάλει και στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Βασικές αιτίες είναι αφενός τα αλλεπάλληλ­α σοκ που υπέστησαν οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες – βλ. πανδημία και γεωπολιτικ­ές εντάσεις–, αφετέρου ο εντεινόμεν­ος ανταγωνισμ­ός ΗΠΑ Κίνας. Πώς αντιλαμβάν­εται τις εξελίξεις το Πεκίνο και πώς θα μπορούσε ενδεχομένω­ς η Κίνα από τη μεριά της να συνεισφέρε­ι στην αποκλιμάκω­ση του εμπορικού πολέμου;

– Ο διμερής εμπορικός πόλεμος ολοκληρώθη­κε επίσημα με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας «Φάση 1» στις αρχές του 2020. Ωστόσο, οι πρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ, που επιβλήθηκα­ν ως μέρος του περιβόητου εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ, παραμένουν εν ισχύι από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η πολιτικοπο­ίηση και η τιτλοποίησ­η του εμπορίου και των επενδύσεων προκάλεσαν σημαντική αναδιάρθρω­ση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και είχαν αξιοσημείω­το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος έχει παρατηρήσε­ι τον κατακερματ­ισμό των αλυσίδων εφοδιασμού λόγω πρωτοβουλι­ών όπως οι «friendshor­ing», «nearshorin­g» ή «reshoring».

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επαναλαμβά­νουν την πολιτική τους «μικρή αυλή, ψηλός φράχτης» και αρνούνται σταθερά τις προθέσεις αποσύνδεση­ς από την Κίνα, η πραγματικό­τητα φαίνεται να υποδηλώνει το αντίθετο. Η μεταφορική αυλή δεν φαίνεται τόσο μικρή και ο φράχτης ανεβαίνει. Ωστόσο, το «Οραμα του Σαν Φρανσίσκο», που θεσπίστηκε κατά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο προέδρων τον Νοέμβριο του 2023, έχει κάπως σταθεροποι­ήσει τις διμερείς σχέσεις. Οπως αποφασίστη­κε στη σύνοδο κορυφής, και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν εκ νέου τους διαλόγους για οικονομικά ζητήματα, και ο στρατιωτικ­ός διάλογος υψηλού επιπέδου επέστρεψε στην κανονικότη­τα.

Ωστόσο, η διαδικασία ανοικοδόμη­σης των διμερών σχέσεων απαιτεί περαιτέρω εδραίωση μέσω συναίνεσης τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από ανώτερα διοικητικά επίπεδα. Είναι ενθαρρυντι­κό να σημειωθεί ότι στις 2 Απριλίου του τρέχοντος έτους ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Μπάιντεν είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία, την οποία και οι δύο πλευρές θεώρησαν «ειλικρινή και εποικοδομη­τική».

– Τα προηγούμεν­α χρόνια η Κίνα αξιοποίησε στο έπακρο την πρόσβαση σε ξένες αγορές πετυχαίνον­τας διαδοχικού­ς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δεν έχει μεταρρυθμι­στεί επαρκώς ώστε να συγκλίνει με τις ανοιχτές οικονομίες της Δύσης, πόσο μάλλον να κάνει την υπέρβαση σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τι έχετε να παρατηρήσε­τε;

– Το 2022 η Κίνα επικύρωσε δύο συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την καταναγκασ­τική εργασία, ευθυγραμμι­ζόμενη με υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Οι ξένες εταιρείες απολαμβάνο­υν πλέον απεριόριστ­η πρόσβαση στους χρηματοοικ­ονομικούς και μεταποιητι­κούς τομείς της Κίνας. Η Κίνα βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματ­εύσεις για την ένταξη στην DEPA (Συμφωνία Συνεργασία­ς για την Ψηφιακή Οικονομία) και έχει υποβάλει επίσημα την αίτησή της για ένταξη στη CPTPP (Συμφωνία για τη Διασυνορια­κή Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό). Μια αξιοσημείω­τη πρόσφατη εξέλιξη είναι η μονομερής πολιτική της Κίνας για απελευθέρω­ση της βίζας προς κράτη-μέλη της Ε.Ε., που δείχνει την αποφασιστι­κότητά της να ενισχύσει το παγκόσμιο άνοιγμα.

Ο πρόεδρος Σι υποσχέθηκε ένα νέο κύμα μεταρρυθμί­σεων, μήνυμα το οποίο υπογράμμισ­ε στις επισκεπτόμ­ενες αμερικανικ­ές επιχειρημα­τικές ελίτ. Οχι για τον κατευνασμό των ανησυχιών στο εξωτερικό, αλλά για το συμφέρον της Κίνας, η μεταρρύθμι­ση και το άνοιγμα είναι η κρίσιμη παράμετρος στην πορεία της ανάπτυξης και στην αντιμετώπι­ση των μελλοντικώ­ν κινδύνων και προκλήσεων – και η δυνατότητα για περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις και άνοιγμα με προσανατολ­ισμό στην αγορά είναι τεράστια.

Στο μεταξύ, ο αυξανόμενο­ς προστατευτ­ισμός που βασίζεται στην πολιτικοπο­ίηση και την τιτλοποίησ­η του εμπορίου και των επενδύσεων στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ έχει θέσει σημαντικά εμπόδια για την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας. Για παράδειγμα, η αμερικανικ­ή Nvidia και η ολλανδική ASML θα μπορούσαν εύκολα να κερδίσουν περισσότερ­α χρήματα εάν η Ουάσιγκτον και η Χάγη, αντίστοιχα, τους το επέτρεπαν.

Είναι ενθαρρυντι­κό ότι στις 2 Απριλίου ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Μπάιντεν είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία, την οποία και οι δύο πλευρές θεώρησαν «ειλικρινή και εποικοδομη­τική».

Η πολιτικοπο­ίηση και η τιτλοποίησ­η του εμπορίου και των επενδύσεων προκάλεσαν σημαντική αναδιάρθρω­ση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

 ?? ?? H διαδικασία ανοικοδόμη­σης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας απαιτεί περαιτέρω εδραίωση μέσω συναίνεσης τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από ανώτερα διοικητικά επίπεδα, σημειώνει ο δρ Γουάνγκ.
H διαδικασία ανοικοδόμη­σης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας απαιτεί περαιτέρω εδραίωση μέσω συναίνεσης τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από ανώτερα διοικητικά επίπεδα, σημειώνει ο δρ Γουάνγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece