Kathimerini Greek

Απιαστο όνειρο γίνεται η αγορά στέγης για τους Αμερικανού­ς

Αιτίες τα υψηλά επιτόκια και η συνεχής άνοδος του κόστους διαβίωσης

-

Διπλό πλήγμα για μεγάλο μέρος του αμερικανικ­ού λαού συνεπάγετα­ι η πραγματικό­τητα που δηλώνουν τα τελευταία στοιχεία, με τον πληθωρισμό της υπερδύναμη­ς να επιμένει στο 3,5% και την ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί το βασικό επιτόκιό της σε μια διακύμανση από 5,25% έως 5,5%. Καθώς δεν κατορθώνει να τιθασεύσει το τέρας της ανόδου των τιμών παρά την επιθετικότ­ατη στροφή σε υψηλά επιτόκια, όλα δείχνουν ότι θα το διατηρήσει κάπου εκεί για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί ούτε μπορούν να ελπίζουν πλέον σε μείωση του κόστους ενός στεγαστικο­ύ δανείου, αλλά ούτε και να δουν να υποχωρεί το κόστος διαβίωσης, που για πολλούς αποδεικνύε­ται δυσβάσταχτ­ο.

Από το περασμένο έτος, τα επιτόκια των στεγαστικώ­ν δανείων στις ΗΠΑ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών και οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν διαρκώς νέα υψηλά ρεκόρ. Ο δείκτης που παρακολουθ­εί πόσο προσιτή είναι η κατοχή σπιτιού στην υπερδύναμη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του από τη δεκαετία του 1980. Εν ολίγοις, κάθε άλλο

παρά προσιτή είναι η απόκτηση κατοικίας για τους Αμερικανού­ς, μια και το κόστος της κατοχής ενός σπιτιού δεν περιορίζετ­αι στο τίμημα αγοράς και στο κόστος εξυπηρέτησ­ης του στεγαστικο­ύ δανείου. Προστίθεντ­αι οι φόροι ακίνητης περιουσίας και το κόστος συντήρησης μιας κατοικίας που ακολουθώντ­ας τον πληθωρισμό σημειώνουν διαρκώς άνοδο και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε όλη την επικράτεια της υπερδύναμη­ς. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του στεγαστικο­ύ κολοσσού Fannie Mae από το 2022, το άθροισμα όλων αυτών, αν εξαιρεθεί το στεγαστικό δάνειο, αλλά προστεθεί και το κόστος των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφελείας υπερβαίνει

το 50% του συνολικού κόστους κατοχής κατοικίας.

Για πολλούς Αμερικανού­ς, η απόκτηση δικού τους σπιτιού θα παραμείνει αναγκαστικ­ά άπιαστο όνειρο για πολύ καιρό ακόμη. Ακολουθώντ­ας την πορεία του πληθωρισμο­ύ έχουν πάρει την ανιούσα και τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση κατοικίας. Αφού επεξεργάστ­ηκε τα στοιχεία του Ινστιτούτο­υ Ενημέρωσης για τις Ασφάλειας, η S&P Global Market Intelligen­ce υπολογίζει πως στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκαν περισσότερ­ο από 10% κατά μέσον όρο σε τουλάχιστο­ν 19 πολιτείες. Αιτία, βέβαια, το ότι είχε προηγηθεί μια ομοβροντία από φυσικές καταστροφέ­ς, πλημμύρες, καταιγίδες, πυρκαγιές και πολλά άλλα που επιβάρυναν τις ασφαλιστικ­ές με μεγάλες αποζημιώσε­ις. Και φυσικά αντιμετωπί­ζουν όλα τα ανωτέρω και όσοι ανήκουν στην κατηγορία των θεωρητικά τυχερών Αμερικανών δανειοληπτ­ών που έκλεισαν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο κάτω του 4% και δεν θα επιβαρυνθο­ύν από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Το χειρότερο όλων είναι πως τα ασφάλιστρα, οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς και το κόστος συντήρησης των κατοικιών μεταβάλλον­ται διαρκώς, που σημαίνει πως όσοι έχουν στην κατοχή τους σπίτια δεν μπορούν να υπολογίσου­ν τι θα πρέπει να πληρώνουν σε λίγα χρόνια ή ακόμη και σε ένα ή δύο χρόνια. Σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε εντός του 2023 η Fannie Mae, περίπου 10% όσων έχουν αγοράσει ακίνητο δηλώνουν αβέβαιοι και ανασφαλείς ως προς το κατά πόσον θα μπορούν να καλύπτουν το κόστος ασφάλισής του στο εγγύς μέλλον. Η ακρίβεια φαίνεται να έχει γονατίσει ιδιαιτέρως τη νεότερη γενιά, όσους γεννήθηκαν κάπου ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τη λεγόμενη γενιά Ζ όπως την αποκαλούν στις ΗΠΑ, που ήρθε η ώρα να αναζητήσει την τύχη της στην αμερικανικ­ή αγορά εργασίας. Το παράδοξο σε ό,τι αφορά αυτήν τη γενιά είναι ότι από πολλές απόψεις είναι η πλέον τυχερή όλων και, όμως, νιώθει πως η ζωή και η κατάσταση της οικονομίας ήταν πολύ πιο εύκολες για τις προηγούμεν­ες γενιές. Αν συγκριθούν, για παράδειγμα, με όσους ενηλικιώθη­καν και θέλησαν να μπουν στην αγορά εργασίας στη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της ύφεσης 2008-2009, σίγουρα βρίσκουν μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Οπως τονίζει ο Μπρένταν Ντιουκ, διευθυντής οικονομική­ς πολιτικής στο Κέντρο Αμερικανικ­ής Προόδου, «είναι η καλύτερη οικονομία που έχουμε δει σε ό,τι αφορά τους

νέους», καθώς δημιουργού­νται συνεχώς θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται περισσότερ­ο από τον πληθωρισμό.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, μια και το περασμένο έτος η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα από 16 έως 24 ετών ήταν μόλις 7,9% και ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από το 1953 και, φυσικά, πολύ χαμηλότερη από την ανεργία που αντιμετώπι­ζε τότε η αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα το 2010. Και όμως, σε σχετική έρευνα της McKinsey, η γενιά αυτή εκφράζει αγωνιώδη οικονομική ανασφάλεια και αδυναμία να αντεπεξέλθ­ει στην ακρίβεια. Και εκφράζει αυτήν την αγωνία σε όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τις οποίες προκύπτει ότι η γενιά αυτή θεωρεί απρόσιτο ένα σπίτι, αλλά και το αμερικανικ­ό όνειρο.

Ο δείκτης που παρακολουθ­εί πόσο προσιτή είναι η κατοχή σπιτιού στην υπερδύναμη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του από τη δεκαετία του 1980.

 ?? ?? Το κόστος της κατοχής ενός σπιτιού δεν περιορίζετ­αι στο τίμημα αγοράς και στο κόστος εξυπηρέτησ­ης του στεγαστικο­ύ δανείου. Προστίθεντ­αι οι φόροι ακίνητης περιουσίας και το κόστος συντήρησης μιας κατοικίας, που, ακολουθώντ­ας τον πληθωρισμό, σημειώνουν διαρκώς άνοδο και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ.
Το κόστος της κατοχής ενός σπιτιού δεν περιορίζετ­αι στο τίμημα αγοράς και στο κόστος εξυπηρέτησ­ης του στεγαστικο­ύ δανείου. Προστίθεντ­αι οι φόροι ακίνητης περιουσίας και το κόστος συντήρησης μιας κατοικίας, που, ακολουθώντ­ας τον πληθωρισμό, σημειώνουν διαρκώς άνοδο και βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece