Kathimerini Greek

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κραχ των ακινήτων

-

Αντιμέτωπο­ι με έναν λογαριασμό ύψους έως και 25 τρισ. δολαρίων θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Economist.

Τυφώνες, πυρκαγιές και πλημμύρες χτυπούν όλο και πιο συχνά αλλά και πιο δυνατά, όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σπίτια είναι κάποιες φορές λιγότερο ορατές, αλλά ιδιαιτέρως κοστοβόρες.

Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, το πηλώδες έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί μεγάλο μέρος της πόλης ξεραίνεται με τους καύσωνες του καλοκαιριο­ύ, με αποτέλεσμα φαινόμενα καθίζησης να επιβαρύνου­ν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλα έξοδα.

Παρόμοια προβλήματα διαπιστώνο­νται στο Αμστερνταμ, όπου πολλά παλιά κτίρια έχουν χτιστεί πάνω σε σωρούς από ξύλα που έχουν τοποθετηθε­ί στο βαλτώδες έδαφος, στη θέση των παραδοσιακ­ών θεμελίων. Σε περιόδους ξηρασίας, οι σωροί αυτοί ξηραίνοντα­ι και εκτίθενται στον αέρα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν, κάνοντας τα σπίτια να γέρνουν. Οι επισκευές κοστίζουν 100.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Αλλά πέραν αυτών των ζημιών, οι ιδιοκτήτες ενδεχομένω­ς να κληθούν να πληρώσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους, καθώς οι κυβερνήσει­ς προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων με διάφορα μέτρα.

Οι εκτιμήσεις για το πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά είναι δύσκολες, αλλά η εταιρεία οικονομικώ­ν δεικτών MSCI υπολογίζει ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής –τόσο από τις ζημιές που αυτή προκαλεί όσο και από τις επενδύσεις που απαιτούντα­ι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων– θα ανέλθει στο 10% της συνολικής αξίας των κατοικιών που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκ­ια θεσμικών επενδυτών τα επόμενα 25 χρόνια. Εάν ισχύσει το ίδιο ποσοστό για όλες τις κατοικίες του πλανήτη, ο Economist υπολογίζει το κόστος στα 25 τρισ. δολάρια.

Οι επιπτώσεις ενός τόσο μεγάλου λογαριασμο­ύ είναι τεράστιες, όχι μόνο για την προσωπική ευημερία των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και για ολόκληρο το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα, τονίζει η ανάλυση. Τα ακίνητα είναι η σημαντικότ­ερη επενδυτική κατηγορία στον κόσμο, καθώς αντιστοιχο­ύν στα δύο τρίτα

του παγκόσμιου πλούτου. Οι κατοικίες βρίσκονται στην καρδιά των σημαντικότ­ερων αγορών, αφού τα στεγαστικά δάνεια παίζουν σημαντικό ρόλο στις χρηματαγορ­ές και στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών.

Εάν το κοινό ξαφνικά συνειδητοπ­οιήσει το ύψος του κινδύνου, και εφόσον δανειστές και δανειολήπτ­ες καταλάβουν ότι τα υποθηκευμέ­να σπίτια πάνω στα οποία έχουν στηριχθεί τόσο πολλές συναλλαγές δεν αξίζουν όσο πίστευαν, ένα κύμα από ανατιμολογ­ήσεις θα σαρώσει τις αγορές, προειδοποι­εί ο Economist.

Ακόμα και τα δημόσια οικονομικά θα επηρεαστού­ν, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα απαιτήσουν ακριβά πακέτα διάσωσης από τις κυβερνήσει­ς. Εν συντομία, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κραχ των ακινήτων, καταλήγει το δημοσίευμα.

Στα 25 τρισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος των επιπτώσεων στα επόμενα 25 χρόνια.

 ?? ?? Στο Λονδίνο, το πηλώδες έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί μεγάλο μέρος της πόλης ξεραίνεται με τους καύσωνες του καλοκαιριο­ύ, με αποτέλεσμα φαινόμενα καθίζησης να επιβαρύνου­ν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλα έξοδα.
Στο Λονδίνο, το πηλώδες έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί μεγάλο μέρος της πόλης ξεραίνεται με τους καύσωνες του καλοκαιριο­ύ, με αποτέλεσμα φαινόμενα καθίζησης να επιβαρύνου­ν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλα έξοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece