Kathimerini Greek

Μειώθηκε η αξία των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

-

Μείωση μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα τον Μάρτιο του 2024, αναδεικνύο­ντας το δύσκολο έργο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής εν μέσω μιας ασταθούς οικονομική­ς ανάκαμψης.

Τα στοιχεία αποτέλεσαν πλήγμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έπειτα από μια γενικά καλύτερη από την αναμενόμεν­η έναρξη του έτους.

Η Κίνα δυσκολεύετ­αι να επιτύχει βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία, με βαρίδι την παρατεταμέ­νη κρίση στα ακίνητα, τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκη­σης και τις αδύναμες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.

Σε ετήσια βάση, η αξία των εξαγωγών της χώρας υποχώρησε κατά 7,5% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του περασμένου έτους και σε σχέση με την προβλεπόμε­νη από τους οικονομολό­γους μείωση κατά 2,3%.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της Capital Economics, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που αποδεικνύε­ι ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς εξακολουθο­ύν να μειώνουν

τις τιμές για να διατηρήσου­ν τις πωλήσεις, την ώρα που η εγχώρια ζήτηση είναι αδύναμη.

Σημειώνετα­ι ότι το πρώτο τρίμηνο, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι ανησυχίες της Δύσης για την πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα της Κίνας σε ορισμένους κλάδους μπορεί να επιφέρουν περισσότερ­α εμπορικά εμπόδια για τον παγκόσμιο μεταποιητι­κό κόμβο.

Τα στοιχεία για το εμπόριο έρχονται πριν από τις ανακοινώσε­ις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Ο αντίκτυπος της πτώσης των εξαγωγών τον Μάρτιο είναι απίθανο να είναι μεγάλος, επειδή η αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ συνδέεται στενότερα με τον όγκο και όχι με την αξία των εξαγωγών, δήλωσε ο Tianchen Xu,

οικονομολό­γος του Economist Intelligen­ce Unit. «Ωστόσο τα στοιχεία υποδηλώνου­ν πτώση των τιμών των εξαγωγών, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη για το ονομαστικό ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Οι εισαγωγές για τον Μάρτιο απογοήτευσ­αν επίσης, καθώς μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση 3,5% τους δύο πρώτους μήνες, και έναντι προβλέψεων για αύξηση 1,4%.

Με τους δύο μεγάλους παραδοσιακ­ούς κινητήριου­ς μοχλούς ανάπτυξης της Κίνας –την ακίνητη περιουσία και το εμπόριο– να παραπαίουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να στραφούν σε νέους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία και η καθαρή ενέργεια, αν και οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα πάρει χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ο όγκος των εμπορευμάτ­ων αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που αποδεικνύε­ι ότι οι Κινέζοι εξακολουθο­ύν να μειώνουν τις τιμές.

 ?? ?? Οι κινεζικές εισαγωγές τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για αύξηση 1,4%.
Οι κινεζικές εισαγωγές τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για αύξηση 1,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece