Kathimerini Greek

Η ευρωπαϊκή Mistral κοντράρει Google και Microsoft στην AI

Τις εφαρμογές της χρησιμοποι­ούν ήδη η Renault και η BNP Paribas

-

Σε μια πολλά υποσχόμενη νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Γαλλία ποντάρουν οι Ευρωπαίοι για να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου με τις ΗΠΑ και την Κίνα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Mistral AI, που ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Meta και της Google, βιάζεται να ανταγωνιστ­εί τους τεχνολογικ­ούς γίγαντες των ΗΠΑ και λαμβάνει σθεναρή υποστήριξη από πολιτικούς που θέλουν να προστατεύσ­ουν τον πολιτισμό και την πολιτική της Ε.Ε. Διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της είναι ο 31χρονος Αρθουρ Μενς, ένας πολλά υποσχόμενο­ς μάνατζερστ­αρ, που πριν από έναν ακριβώς χρόνο ίδρυσε την εταιρεία με δύο φίλους του από το κολέγιο.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθε­ί στην παγκόσμια οικονομία την ερχόμενη δεκαετία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη φοβούνται ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστ­ικότητα της περιοχής θα δεχθούν ανεπανόρθω­το πλήγμα, αν δεν καταφέρει να συμβαδίσει. Πίσω από τις ανησυχίες τους κρύβεται η πεποίθηση ότι τεχνολογικ­οί γίγαντες, όπως η Microsoft και η Google, δεν πρέπει να «μονοπωλούν» τις εξελίξεις στον κλάδο της ΑΙ. «Αν δεν υπάρξει πρωταθλητή­ς στην Ευρώπη, ο οδικός χάρτης θα καθορίζετα­ι από τις ΗΠΑ», λέει ο Μενς, ο οποίος μόλις πριν από 18 μήνες εργαζόταν ως μηχανικός στο εργαστήριο Deep Mind της Google στο Παρίσι, κατασκευάζ­οντας μοντέλα AI. Οι συνοδοιπόρ­οι του, Τιμοτέ Λακρουά και Γκιγιόμ Λαμπλ, επίσης γύρω στα 30, κατείχαν παρόμοιες θέσεις στη Meta. «Δεν είναι ασφαλές να εμπιστευτο­ύμε τους αμερικανικ­ούς τεχνολογικ­ούς γίγαντες για να θέσουν βασικούς κανόνες στη νέα τεχνολογία που θα επηρεάζει εκατομμύρι­α ζωές. Δεν μπορούμε να έχουμε στρατηγική εξάρτηση. Γι' αυτό θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητέ­ς», λέει ο Μενς. Η Ευρώπη δυσκολεύτη­κε να δημιουργήσ­ει μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς από τη φούσκα των dot-com. Καθώς οι ΗΠΑ δημιούργησ­αν την Google, τη Meta και την Amazon και η Κίνα τις Alibaba, Huawei και Byte Dance, στην οποία ανήκει το TikTok, η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης απέτυχε να αποδώσει, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης της Γαλλίας. Η 15μελής επιτροπή, στην οποία είναι μέλος και ο Μενς, προειδοποί­ησε ότι η Ευρώπη υστερεί σε επίπεδο AI, αλλά μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Η γενετική τεχνολογία AI της Mistral επιτρέπει στις επιχειρήσε­ις να λανσάρουν chatbot, λειτουργίε­ς αναζήτησης και άλλα προϊόντα που βασίζονται σε AI και προκάλεσε έκπληξη με την κατασκευή ενός μοντέλου που ανταγωνίζε­ται επάξια την αμερικανικ­ή OpenAI, που πυροδότησε την έκρηξη της AI με το chatbot ChatGPT το 2022. Ονομάστηκε από έναν ισχυρό άνεμο, τον «μαΐστρο», και κέρδισε γρήγορα έδαφος αναπτύσσον­τας ένα πιο ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο μηχανικής εκμάθησης, το οποίο έχουν ήδη «αγκαλιάσει» εταιρείες όπως ο γαλλικός γίγαντας αυτοκινήτω­ν Renault και η εταιρεία χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών BNP Paribas. Πολλοί ωστόσο αμφισβητού­ν εάν

Αν δεν υπάρξει πρωταθλητή­ς στην Ευρώπη, ο οδικός χάρτης της τεχνητής νοημοσύνης θα καθορίζετα­ι από τις ΗΠΑ, λέει ο μάνατζερ της startup με έδρα τη Γαλλία.

θα μπορέσει να συμβαδίσει με τους μεγάλους Αμερικανού­ς και Κινέζους ανταγωνιστ­ές και να αναπτύξει βιώσιμο επιχειρημα­τικό μοντέλο. Η OpenAI έχει συγκεντρώσ­ει 13 δισ. δολάρια και η Anthropic, μια άλλη εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο, περισσότερ­α από 7,3 δισ. δολάρια, την ώρα που η Mistral έχει συγκεντρώσ­ει μέχρι στιγμής περίπου 540 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος ο Μενς απορρίπτει τα καταστροφο­λογικά σενάρια για την ΑΙ, θεωρεί ότι το λογισμικό AI πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα και επιμένει ότι ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος είναι αυτός που θέτουν οι αμερικανικ­οί γίγαντες της AI για τους πολιτισμού­ς σε όλο τον κόσμο. «Αυτά τα μοντέλα παράγουν περιεχόμεν­ο και διαμορφώνο­υν την πολιτιστικ­ή μας κατανόηση για τον κόσμο. Και όπως αποδεικνύε­ται, οι αξίες της Γαλλίας και οι αξίες των ΗΠΑ διαφέρουν με λεπτούς, αλλά σημαντικού­ς τρόπους», λέει.

 ?? ?? Διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Mistral AI είναι ο 31χρονος Αρθουρ Μενς, ο οποίος μόλις πριν από 18 μήνες εργαζόταν ως μηχανικός στο εργαστήριο Deep Mind της Google στο Παρίσι, κατασκευάζ­οντας μοντέλα AI.
Διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Mistral AI είναι ο 31χρονος Αρθουρ Μενς, ο οποίος μόλις πριν από 18 μήνες εργαζόταν ως μηχανικός στο εργαστήριο Deep Mind της Google στο Παρίσι, κατασκευάζ­οντας μοντέλα AI.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece