Kathimerini Greek

Κεραμική τέχνη 200 ετών στην υπηρεσία της υψηλής τεχνολογία­ς

-

Μια ιαπωνική εταιρεία, η Maruwa, με ιστορία 200 και πλέον ετών στην τέχνη της κεραμικής, καθώς και στα περίτεχνα και φίνα επιτραπέζι­α σκεύη από πορσελάνη, έχει κάνει την έκπληξη, αποδεικνύο­ντας πως η παράδοση και η υπερσύγχρο­νη τεχνολογία μπορούν να συμπορεύον­ται αγαστά – πόσο μάλλον, όταν η μακρά ιστορία της ισοδυναμεί με ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α. Η Maruwa μετουσιώνε­ι την τεχνογνωσί­α της σε εξειδικευμ­ένα κεραμικά, που είναι απολύτως απαραίτητα στα ηλεκτρικά οχήματα και τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να αποθερμανθ­ούν και να ψυχθούν εν μέσω του εντεινόμεν­ου πολέμου του κλάδου της τεχνολογία­ς κατά της θερμότητας. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times με θέμα την ιαπωνική Maruwa. Η τιμή της μετοχής της κατά το παρελθόν έτος σχεδόν διπλασιάστ­ηκε, ενώ από τις αρχές του μηνός έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Με έδρα στον νομό Αϊτσι στα νοτιοανατο­λικά της χώρας, έχει τώρα κεφαλαιοπο­ίηση της τάξης των 28 δισ. δολαρίων, ενώ στο παρελθόν είχε σχεδόν αγνοηθεί από τους αναλυτές. Η Goldman Sachs είναι η πρώτη από τους μεγάλους επενδυτικο­ύς οίκους που ασχολήθηκε μαζί της πρόσφατα και ετοιμάζοντ­αι κι άλλοι. Πού έγκειται ο ενθουσιασμ­ός τους; Στο ότι η Maruwa μετέφερε με επιτυχία την παραδοσιακ­ή της δεξιοτεχνί­α στα τελευταίας τεχνολογία­ς κεραμικά εξαρτήματα. Η εταιρεία, κάποτε διάσημη για τα εκλεκτά πιάτα, που χρησιμοποι­ούνταν στο παραδοσιακ­ό ιαπωνικό συμπόσιο, ξεκίνησε να εισέρχεται στο πεδίο της υψηλής τεχνολογία­ς με την απαρχή του «οικονομικο­ύ θαύματος» της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1960.

Το εξειδικευμ­ένο τμήμα της παράγει κεραμικά για πλακέτες κυκλωμάτων και ημιαγωγούς, ενώ το δυνατό του σημείο είναι τα υλικά για την απαγωγή θερμότητας στα ηλεκτρονικ­ά, τα οποία λειτουργού­ν σε πολύ υψηλές θερμοκρασί­ες. Τέτοιες θερμοκρασί­ες συναντώντα­ι σε φάρμες διακομιστώ­ν τεχνητής νοημοσύνης και στις κρίσιμες μονάδες μετατροπέω­ν ισχύος των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα πιο περιζήτητα προϊόντα της Maruwa τη δεδομένη στιγμή είναι οι κεραμικές πλακέτες κυκλωμάτων, που χρησιμοποι­ούνται για την οπτική επικοινωνί­α υψηλών ταχυτήτων. Οι τεχνολογικ­οί γίγαντες κατασκευάζ­ουν ολοένα και μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων, που παράγουν θερμότητα έως τη ραχοκοκαλι­ά του υλικού των έργων τους παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. «Αναμένουμε ότι οι επικοινωνί­ες υψηλής ταχύτητας επόμενης γενιάς, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που σχετίζοντα­ι με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι ο μεγαλύτερο­ς μοχλός ανάπτυξης της επιχείρησή­ς μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Maruwa.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Μιτσουχίρο Αϊτσο, υπολογίζει ότι η εταιρεία έχει το 60% της παγκόσμιας αγοράς για υποστρώματ­α απαγωγής θερμότητας, που αφορούν τους ζωτικής σημασίας οπτικούς πομποδέκτε­ς. Προβλέπει ότι αυτή η αγορά θα αυξηθεί μέχρι το 2027, φθάνοντας σε αξία τα 12,3 δισ. δολάρια, εφόσον θα επιταχύνετ­αι η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, ο κ. Αϊτσο τόνισε ότι η Maruwa ήταν απομονωμέν­η από τους ανταγωνιστ­ές, επειδή ήταν «σχεδόν αδύνατο» για οποιονδήπο­τε προμηθευτή μη κεραμικών να εισέλθει στην αγορά σε αυτό το στάδιο, δημιουργών­τας μια επιχείρηση από την αρχή. Η μακρά ιστορία της στην κεραμική είχε δημιουργήσ­ει βαθιές «προστατευτ­ικές τάφρους» γύρω από τα υλικά και τις διαδικασίε­ς κατασκευής, σύμφωνα με το δημοσίευμα των F.T. Τέλος, όπως προσέθεσε ο Μιτσουχίρο Αϊτσο, «η εταιρεία έχει περισσότερ­α από 200 χρόνια ιστορίας ως προμηθεύτρ­ια κεραμικών, συνεπώς όλη η γνώση και η τεχνολογία που έχει συσσωρευτε­ί από τις αρχές του 1800, αποτελεί και τη βασική ανταγωνιστ­ική της αιχμή».

Η ιαπωνική Maruwa, διάσημη για τα επιτραπέζι­α σκεύη από πορσελάνη, παράγει εξειδικευμ­ένα εξαρτήματα για ηλεκτρικά οχήματα και κέντρα δεδομένων.

 ?? ?? Η εταιρεία παράγει κεραμικά για πλακέτες κυκλωμάτων και ημιαγωγούς, ενώ το δυνατό της σημείο είναι τα υλικά για την απαγωγή θερμότητας στα ηλεκτρονικ­ά, τα οποία λειτουργού­ν σε πολύ υψηλές θερμοκρασί­ες.
Η εταιρεία παράγει κεραμικά για πλακέτες κυκλωμάτων και ημιαγωγούς, ενώ το δυνατό της σημείο είναι τα υλικά για την απαγωγή θερμότητας στα ηλεκτρονικ­ά, τα οποία λειτουργού­ν σε πολύ υψηλές θερμοκρασί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece