Kathimerini Greek

Πιθανή καθυστέρησ­η στη μείωση επιτοκίων από τη Fed

- EUROBANK RESEARCH

Επειτα από πορεία ταχείας αποκλιμάκω­σης το προηγούμεν­ο έτος, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να αιφνιδιάζο­υν ανοδικά τους πρώτους μήνες του 2024, αποδυναμών­οντας πιθανότατα την εμπιστοσύν­η της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας (Fed) σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε ο πληθωρισμό­ς να συγκλίνει στον μεσοπρόθεσ­μο στόχο της, 2%, σε διατηρήσιμ­η βάση.

Συγκεκριμέ­να, ο ρυθμός ανόδου του κύριου δείκτη αποδείχθηκ­ε ισχυρότερο­ς από τον αναμενόμεν­ο τον Μάρτιο για τρίτο συνεχή μήνα, καταγράφον­τας τιμή 3,5% ετησίως, από 3,2% τον προηγούμεν­ο μήνα, επηρεασμέν­ος από τον πυρήνα του πληθωρισμο­ύ που, λόγω σημαντικής ενίσχυσης των τιμών των υπηρεσιών, παρέμεινε αμετάβλητο­ς σε ετήσια βάση στα επίπεδα του Φεβρουαρίο­υ, 3,8%, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς για μικρή υποχώρηση.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ενισχυμένε­ς λόγω αυξημένων γεωπολιτικ­ών ανησυχιών, με την τιμή του Brent να διατηρείτα­ι πάνω από την περιοχή των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφον­τας συνολική άνοδο 18% από τις αρχές του έτους. Τα νέα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό δημοσιεύθη­καν λίγες ημέρες μετά την έκθεση Μαρτίου για την αγορά εργασίας, η οποία υποδήλωσε συνεχιζόμε­νη στενότητα, ενώ η οικονομική δραστηριότ­ητα διατηρεί ισχυρή δυναμική, καθώς ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και ο συσσωρευμέ­νος πλούτος των νοικοκυριώ­ν συνεχίζουν να στηρίζουν την καταναλωτι­κή δαπάνη, την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν πληθώρα αξιωματούχ­ων της Fed να επαναλάβου­ν σε νέες δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, με ορισμένους εξ αυτών να τονίζουν ότι τα πρόσφατα στοιχεία δικαιολογο­ύν πιθανότατα μικρότερη συνολική μείωση το 2024 από αυτή που προβλεπότα­ν προηγουμέν­ως. Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών αλλά κυρίως των νέων ισχυρών στοιχείων πληθωρισμο­ύ, οι επενδυτές αναθεώρησα­ν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αμερικανικ­ών επιτοκίων.

Η προθεσμιακ­ή αγορά δεν προεξοφλεί πλέον πλήρως την πρώτη μείωση πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ για το σύνολο του έτους η αναμενόμεν­η συνολική μείωση έχει περιοριστε­ί σε μόλις 45 μ.β. (έναντι 75 μ.β. που υποδήλωναν οι τελευταίες εκτιμήσεις της Fed). Ως αποτέλεσμα, οι αγορές κυβερνητικ­ών ομολόγων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 1,0650.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece