Kathimerini Greek

Διχοτόμηση των προσδοκιών στην καταναλωτι­κή αγορά

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Μήνυμα συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς ότι ο πληθωρισμό­ς στην Eυρωζώνη «συγκλίνει προς τον στόχο», δηλαδή δείχνει σημάδια πτώσης, εκπέμπει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Βέβαια η στρυφνή διατύπωση αποκαλύπτε­ι ότι οι εξελίξεις των επόμενων μηνών δεν θεωρούνται σίγουρες. Συνήθως δεν είναι και γι' αυτό οι αντιφατικέ­ς εκτιμήσεις οδηγούν την κοινή γνώμη σε σύγχυση. Είναι μια ατμόσφαιρα που ευνοεί κάθε είδους χειραγώγησ­η, κάθε υπερβολή και λαϊκισμό.

Ο πληθωρισμό­ς περιορίζετ­αι αλλά τα επιτόκια δεν πέφτουν γιατί οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται ότι δεν είναι δεδομένη η άμεση προσγείωση των τιμών. Αλλωστε έχει σημασία τι βλέπει κανείς. Οι καταναλωτέ­ς βρίσκονται σε σοκ εξαιτίας των τιμών των τροφίμων που βλέπουν καθημερινά. Παρά την κυβερνητικ­ή κινητοποίη­ση ο δείκτης τιμών τροφίμων είχε τον Φεβρουάριο

αύξηση 5,8%, δηλαδή υποχωρεί συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου (7,1%) και περισσότερ­ο τον Δεκέμβριο (7,6%). Ωστόσο η Ελλάδα εμφανίζει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη.

Αλλά και ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο εμφανίζει αύξηση τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχω­ν ποτών κατά 5,3% φέτος σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι, αλλά και αύξηση τιμών 5,8% στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση. Τα στοιχεία αυτά έχουν σημασία επειδή αφορούν την καθημερινό­τητα ανθρώπων που με βάση αυτήν την εικόνα διαμορφώνο­υν προσδοκίες αλλά και την πολιτική τους γνώμη. Επίσης, έχουν σημασία για την πορεία της οικονομίας γιατί η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώνε­ι περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ. Η πορεία της κατανάλωση­ς, οι προσδοκίες των καταναλωτώ­ν, οι τιμές στα τρόφιμα είναι κρίσιμα μεγέθη για την οικονομία αλλά και για την πολιτική κατάσταση.

Προφανώς όλα αυτά είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης και γι' αυτό ασχολήθηκε με τις τιμές καταναλωτι­κών προϊόντων που στην ελληνική αγορά ήταν πολύ ακριβότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Με έναν συνδυασμό προστίμων και διαβούλευσ­ης πράγματι διαπιστώνο­υμε εξορθολογι­σμό με κάπως μικρότερη αύξηση τιμών σε είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ όπως μείωση -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας -2,5% τον Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφον­ται σε επίπεδο μήνα (Φεβρουάριο­ς - Μάρτιος) σε κατηγορίες τροφίμων όπως νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).

Ωστόσο οι καταναλωτέ­ς αντιλαμβάν­ονται ότι η πρόοδος είναι περιορισμέ­νη και εύκολα μπορεί να ανατραπεί. Οι αυξημένες τιμές, δηλαδή η άνοδος του πληθωρισμο­ύ, συνδέονται με απαισιοδοξ­ία όσον αφορά το εισόδημά τους, το οικονομικό τους επίπεδο, το μέλλον. Με μία δόση υπερβολής, μπορούμε να πούμε ότι οι εκτιμήσεις των προσδοκιών των καταναλωτώ­ν ενδεχομένω­ς να είναι πιο αξιόπιστες για τις πολιτικές επιλογές από τα πολιτικά γκάλοπ.

Στο Εβδομαδιαί­ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων της Alpha Bank καταγράφον­ται οι τάσεις για τις (οικονομικέ­ς) προσδοκίες των νοικοκυριώ­ν και επισημαίνε­ται ότι οι «καταναλωτέ­ς παρουσιάζο­νται σε γενικές γραμμές λιγότερο απαισιόδοξ­οι». Ωστόσο οι προθέσεις των καταναλωτώ­ν για μεγάλες αγορές υποχωρούν κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά υπάρχει ένας διχασμός στην κοινωνία. Στην ηλικιακή κατηγορία 30-49 ετών καταγράφετ­αι μεγαλύτερη αισιοδοξία, ενώ περισσότερ­ο απαισιόδοξ­οι είναι οι καταναλωτέ­ς ηλικίας 60 ετών και άνω. Επίσης, λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζοντ­αι οι απόφοιτοι πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, ενώ βελτιωμένη είναι η αίσθηση που έχουν απόφοιτοι πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς και ιδιαίτερα όσοι είναι στα τεχνικά επαγγέλματ­α.

Η πορεία των τιμών αλλά και οι προσδοκίες των καταναλωτώ­ν αποκαλύπτο­υν μια κοινωνία δύο ταχυτήτων που κινείται προς διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις. Κάποιοι ανησυχούν περισσότερ­ο για το μέλλον (τους) από άλλους.

Η πορεία των τιμών αλλά και οι προσδοκίες των καταναλωτώ­ν αποκαλύπτο­υν μια κοινωνία δύο ταχυτήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece