Kathimerini Greek

«Για τις καθυστερήσ­εις φταίει η έλλειψη προσωπικού»

-

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Μάνος Κουμπαράκη­ς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2021, τονίζει ότι η μεταβίβαση των καθηκόντων στις προξενικές αρχές έχει πολλά θετικά. «Εχει επιφέρει γεωμετρική αύξηση των ληξιαρχικώ­ν γεγονότων, ουσιαστικά έχει φέρει την ομογένεια πιο κοντά στην πατρίδα», δηλώνει στην «Κ», εκφράζοντα­ς τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών. Χάρη στην ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών των δήμων, οι τελευταίοι ανταποκρίν­ονται γρήγορα στα αιτήματα των προξενικών αρχών, λέει, συμπληρώνο­ντας πως «έχει μειωθεί κατακόρυφα ο χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση των υποθέσεων». «Εχοντας πληρέστερη εικόνα των επιχώριων εγγράφων και ιδιαιτεροτ­ήτων, οι προξενικές αρχές είναι σε θέση να κατευθύνου­ν τους πολίτες χωρίς να χρειάζοντα­ι αλλεπάλληλ­ες επισκέψεις των ενδιαφερομ­ένων στην Ελλάδα, με όποιο χρόνο και κόστος αυτές συνεπάγοντ­αι», συμπεριλαμ­βανομένου του κόστους των υπηρεσιών δικηγόρων στους

οποίους μπορεί να έκανε κάποιος πληρεξούσι­ο, διευκρινίζ­ει.

Μετά την πανδημία, πολλοί ομογενείς αντιλήφθηκ­αν πόσο ισχυρό είναι το ελληνικό διαβατήριο, σημειώνει, κι από τότε υπάρχει ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις. Αλλά πιο πολύ αυξήθηκαν οι ληξιαρχικέ­ς πράξεις, τονίζει. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2020, στο προξενείο του Σικάγου έγιναν 74 καταγραφές γεννήσεων, το 2021, 175, το 2022, 242, και το 2023, 481. Για αυτόν τον λόγο, από το 2022 και μετά, στο προξενείο απασχολούν­ται

πλέον δύο άτομα στο Ληξιαρχικό Τμήμα και ένα στο Τμήμα Διαβατηρίω­ν. Αναμονή για ραντεβού –4 με 5 εβδομάδες– έχει μόνο το Ληξιαρχικό Τμήμα, σημειώνει. «Αν υπάρχουν καθυστερήσ­εις σε άλλα προξενεία», δηλώνει ο κ. Κουμπαράκη­ς, «σίγουρα ο πρώτος και μόνος λόγος είναι η υποστελέχω­ση».

Οσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών παρά τις μεγάλες αποστάσεις –το προξενείο στο Σικάγο καλύπτει 12 πολιτείες– αναφέρει πως κάνουν σεμινάρια μέσω ζουμ, κατανομή ενημερωτικ­ών φυλλαδίων, διά ζώσης ενημερώσει­ς στις ενορίες διαφόρων πολιτειών, και επισκέψεις κλιμακίων της αρχής σε κάποιες από αυτές για τη δήλωση ληξιαρχικώ­ν γεγονότων.

Η μεταβίβαση των καθηκόντων στα προξενεία προέκυψε μετά σύσταση της πλειονότητ­ας των προξενικών αρχών, για την καταπολέμη­ση της γραφειοκρα­τίας, δηλώνει. «Εχουμε πλέον», λέει στην «Κ», «καλύτερη καταγραφή του πού γίνονται ποιες ληξιαρχικέ­ς πράξεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece