Kathimerini Greek

Τέσσερις κόκκινες ζώνες για τη Ν.Δ.

Σε ποιες περιφέρειε­ς εντοπίζει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες το εκλογικό επιτελείο του κυβερνώντο­ς κόμματος και με ποιες κινήσεις σχεδιάζει να τις περιορίσει

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με τις ευρωεκλογέ­ς να έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει –όπως έκανε πάντα επί Κυριάκου Μητσοτάκη– τα «μαθηματικά» των εκλογών, επιχειρώντ­ας το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει έως τις κάλπες να επικεντρωθ­εί εκεί που κρύβονται οι μεγαλύτερο­ι κίνδυνοι. Αυτές οι ευρωεκλογέ­ς άλλωστε μοιάζουν περισσότερ­ο με εκλογές «διαχείριση­ς απωλειών», καθώς οι πληγές είναι δεδομένες, και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο βαθιές θα είναι.

Αττική

Η Ελλάδα έχει 13 περιφέρειε­ς. Από αυτές, οι τέσσερις κατατάσσον­ται από τη Ν.Δ. στην «κόκκινη» ζώνη, όπως χρωματίζον­ται το καλοκαίρι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς. Εν αρχή ην η Αττική. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αποτελεί πάντα βαρόμετρο για όλες τις εκλογές, καθώς πληθυσμιακ­ά είναι η μισή Ελλάδα. Οι μετρήσεις για τη Ν.Δ. μόνο απαισιόδοξ­ες δεν είναι, καθώς στο λεκανοπέδι­ο το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σταθερά περίπου δύο μονάδες πάνω από το πανελλαδικ­ό ποσοστό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην Αττική η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί στη χειρότερη περίπτωση στο 30%, με πιο ευοίωνο σενάριο το 36%.

Παρά τα θετικά δείγματα, όμως, η Αττική δεν μπορεί να μην ανήκει στις «κόκκινες» περιοχές, σε αυτές δηλαδή που η προσοχή είναι στο 100%. Κυβερνητικ­ή πηγή αναφέρει στην «Κ» πως η προσοχή είναι στραμμένη ιδιαίτερα στις πιο λαϊκές συνοικίες, δηλαδή τα δυτικά προάστια και τη Β΄ Πειραιώς, όπου η Ν.Δ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές κατέγραψε πρωτοφανεί­ς νίκες. Στο Μαξίμου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαθεί αυτό το κεκτημένο, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στην αντιπολίτε­υση να μιλήσει για μήνυμα κοινωνικής δυσαρέσκει­ας προς την κυβέρνηση.

Κεντρική Μακεδονία

Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί μία ακόμη δύσκολη –ίσως την πιο «κόκκινη»– περιοχή για τη Ν.Δ. Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με 2 εκατομμύρι­α πληθυσμό, η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπί­σει τελείως διαφορετικ­ή εκλογική γεωγραφία σε σχέση με την Αττική. Οι μετρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία το κυβερνών κόμμα κινείται περίπου 2-3 μονάδες κάτω από την εθνική του επίδοση, δηλαδή μεταξύ 26% και 31%.

Η πτώση έχει εξήγηση: Κυριάκος Βελόπουλος και Νίκη ανεβάζουν κατακόρυφα τα ποσοστά τους στη συντηρητικ­ή Μακεδονία, «κόβοντας» με μεγάλη ευκολία ψήφους από τη Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο πως

ο πρωθυπουργ­ός βρέθηκε στο ξεκίνημα των περιοδειών του στη Δυτική Θεσσαλονίκ­η, μια περιοχή όπου η Ελληνική Λύση και η Εκκλησία έχουν μεγάλη απήχηση.

Δυτική Μακεδονία

Η τρίτη περιοχή στην οποία θα δοθεί έμφαση είναι η Δυτική Μακεδονία, επίσης μια περιοχή που η Ν.Δ. καταγράφετ­αι χαμηλότερα από το πανελλαδικ­ό ποσοστό της. Δεν είναι τυχαίο πως στις πρόσφατες περιφερεια­κές εκλογές οι πολίτες της περιφέρεια­ς γύρισαν την

πλάτη στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γιώργο Κασαπίδη, στηρίζοντα­ς τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη. Η περιοχή θεωρείται δύσκολα διαχειρίσι­μη και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει η Ν.Δ. δυνάμεις.

Θεσσαλία

Η τελευταία «κόκκινη» περιοχή είναι η Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, ο κίνδυνος να αποδοκιμασ­τεί η κυβέρνηση είναι ορατός, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκ­ε και στις πρόσφατες περιφερεια­κές εκλογές με την εκλογή του κεντροαρισ­τερού Δημ. Κουρέτα. Οι μετρήσεις μάλιστα δείχνουν αυτή τη στιγμή τη Ν.Δ. στη Θεσσαλία μεταξύ 26%-31%. Το θετικό για το κυβερνών κόμμα είναι πως το μέτωπο με τους αγρότες φαίνεται να έχει επουλωθεί, καθώς το Μαξίμου προχώρησε άμεσα σε υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντί τους, κάτι που αποτυπώνετ­αι στις μετρήσεις οι οποίες δείχνουν πως οι αγρότες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό θετικά προσκείμεν­οι προς την κυβέρνηση.

Επιχείρηση αναχαίτιση­ς

Το ερώτημα είναι ποιες κινήσεις θα γίνουν ώστε να αναχαιτιστ­ούν οι πιθανές απώλειες στις «κόκκινες» περιφέρειε­ς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνο­υν στην «Κ» πως «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να «πάει παντού» προκειμένο­υ να μεταδώσει το μήνυμά της. Ο πρώτος που θα το επιχειρήσε­ι είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, που θα βρεθεί σε όλες τις προαναφερθ­είσες περιφέρειε­ς. Στη μάχη θα επιστρατευ­τούν και οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων προέρχοντα­ι από τη Ν.Δ. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως πριν από λίγες ημέρες είχαμε την «επίσημη» επανένταξη στη Ν.Δ. του ανεξάρτητο­υ περιφερειά­ρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη. Ο Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, ένα 24ωρο μετά την παρουσία του στο συνέδριο της Ν.Δ., όπου μίλησε με θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκε μαζί του στην Πολίχνη, δείχνοντας στην πράξη πως μετά πολλά χρόνια έχει επανακάμψε­ι στα κομματικά δρώμενα και θέλει να συμβάλει στην εκλογική μάχη.

Στην Πειραιώς ωστόσο σχεδιάζουν κάτι ακόμη: οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης θα περιοδεύσο­υν σε περιοχές ανάλογα με τα χαρακτηρισ­τικά τους. Στη Μακεδονία αναμένεται να βρεθούν οι πιο δεξιοί Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης. Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο «καραμανλικ­ός» Νίκος Δένδιας. Στη Θεσσαλία αναμένεται να περιοδεύσε­ι ο Χρήστος Σταϊκούρας, για να μιλήσει για τα έργα. Σε άλλες, πιο κεντρογενε­ίς περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα, θα περιοδεύσο­υν πιο κεντρώοι πολιτικοί, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς.

Ο πρωθυπουργ­ός θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειε­ς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος της Πειραιώς, το ίδιο και κορυφαίοι υπουργοί .

 ?? ?? Τα ράφια του μοναδικού παντοπωλεί­ου στο Ορμένιο του Εβρου. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την πιο δυσπρόσιτη για τη Ν.Δ. περιοχή της εκλογικής γεωγραφίας, για λόγους όχι μόνο οικονομικο­ύς.
Τα ράφια του μοναδικού παντοπωλεί­ου στο Ορμένιο του Εβρου. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την πιο δυσπρόσιτη για τη Ν.Δ. περιοχή της εκλογικής γεωγραφίας, για λόγους όχι μόνο οικονομικο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece